Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το καυτό δεκαήμερο των δύσκολων αποφάσεων

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Το καυτό δεκαήμερο των δύσκολων αποφάσεων

Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα στις 24 Ιουλίου το πλάνο της για την επόμενη διετία. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξεύρεση 200 εκατ. ως αντιστάθμισμα για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια. Σε πρώτο πλάνο ο προγραμματισμός των αποκρατικοποιήσεων και οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων


Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει την ασφυκτική προθεσμία και να παρουσιάσει στις 24 του μηνός στην «τρόικα» ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, που θα αφορά τόσο τα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να διασωθούν τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται (σύμφωνα με το Μνημόνιο) για τη διετία '13-'14, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ο οποίος την Τετάρτη θα συζητήσει για όλα αυτά τα θέματα με τους κυβερνητικούς του εταίρους, θεωρεί τη συνάντηση αυτή με τους δανειστές μας καθοριστικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας.

Από τα αποτελέσματά της θα κριθούν εν πολλοίς η πορεία προς την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, αλλά και η πολιτική που θα ακολουθήσει για την επόμενη διετία. Η ατζέντα των συναντήσεων μελών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας έχει ήδη καθοριστεί. Τα κυρίαρχα θέματα αναμένεται να είναι:

Χρ. Σταϊκούρας: Από μηδενική βάση και ανά κωδικό η καταγραφή των δαπανών σε κάθε υπουργείο

Ο προγραμματισμός για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που θα πρέπει να ληφθούν την ερχόμενη διετία

Ο προγραμματισμός ιδιωτικοποιήσεων (η έναρξη θα γίνει με τις δύο θυγατρικές της ΑΤΕ, ΣΕΚΑΠ και Δωδώνη καθώς και με τη ΔΕΠΑ).

Ο προγραμματισμός καταργήσεων - συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου με παρουσίαση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για μέσα στο έτος.

Η παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση θα προβάλει προκειμένου να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Τα αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% που είναι σήμερα στο 13%.

Το αίτημα επαναφοράς του θεσμού της εφεδρείας στο Δημόσιο, προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να αναλάβει δέσμευση για τους συμβασιούχους, ενώ θα προτείνει και την αλλαγή της αναλογίας αποχωρήσεων - προσλήψεων από 1 προς 5, σε 1 προς 10, προκειμένου να «πιάσει» τον στόχο για αποχώρηση 150.000 υπάλληλων μέχρι το '15.

Η υλοποίηση δεσμεύσεων

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν εφικτό το να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα αυτά από την τρόικα.

Γεγονός που -εάν συμβεί- θα ανοίξει τον δρόμο για την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, που θα έχει ως πρώτο στόχο την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην κυβέρνηση έχουν όλοι πειστεί πλέον ότι, εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, πολύ δύσκολα οι δανειστές μας θα δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή στο Μνημόνιο.

Αυτό άλλωστε τόνισε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο καλοκαίρι «η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα, θα έχει δώσει εκείνα τα δείγματα στους εταίρους μας, που θα μας επιτρέψουν να θέσουμε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Περιοδεία στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας εντάσσονται και τα ταξίδια που θα κάνει μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου ο κ. Σαμαράς στην Ευρώπη προκειμένου να έχει επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ψηλά στη λίστα των ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κ. Κεδίκογλου, είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, κ. Μόντι και Ραχόι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και οι κ. Ρομπάι και Μπαρόζο.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Από την αρχή η καταγραφή

Από μηδενική βάση και ανά κωδικό ξεκινάει η καταγραφή των δαπανών σε κάθε υπουργείο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εξοικονομήσεις.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οποία συμμετείχαν 37 διευθυντικά στελέχη από όλα τα παραγωγικά υπουργεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποιήθηκε στους διευθυντές πως, εάν οι κινήσεις ανά υπουργείο δεν επαρκούν για την αναγκαία περιστολή των δαπανών, η πρόσθετη περικοπή θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.

Κάθε υπουργείο πρέπει άμεσα να καθορίσει τις πηγές από τις οποίες θα προκύψει μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει το πλαίσιο των προτάσεων το οποίο θα τεθεί υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη.

Στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν και οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για την περιστολή δαπανών στη γενική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η έκθεση έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και «δεν αποτελεί θέσφατο» για την κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, η πρόταση του ΚΕΠΕ για τις αποδοχές των κληρικών (50% από το Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% από την Εκκλησία) δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Γιάννης Σαραντάκος

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0