Συγχωνεύσεις-εξπρές 270 φορέων του Δημοσίου
Η διαδικασία θα επηρεάσει περίπου 4.000 υπαλλήλους που θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες
Σε χρόνο-ρεκόρ επιδιώκει η κυβέρνηση να προωθήσει τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις περίπου 270 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με δεδομένο μάλιστα ότι η τρόικα έχει βγάλει «κίτρινη κάρτα» για σοβαρές καθυστερήσεις στις διαδικασίες αυτές.
Στο στόχαστρο βρίσκονται χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ), το μέλλον των οποίων θα κριθεί στη βάση αξιολόγησης που θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και, όπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.
Η διαδικασία θα επηρεάσει περίπου 4.000 υπαλλήλους που απασχολούνται σήμερα στους φορείς αυτούς και οι οποίοι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο της διάσωσης του πλεονάζοντος προσωπικού των φορέων το υπουργείο επιχειρεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της τρόικας η οποία έχει διαμηνύσει ότι κάθε μετακίνηση υπαλλήλου από τον ευρύτερο προς τον στενό δημόσιο τομέα θεωρείται νέα πρόσληψη, γεγονός που εάν ισχύσει εκτιμάται πως θα ανατρέψει τη δέσμευση για τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις εργαζομένων.
γκριζες ζωνεσ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μανιτάκης μίλησε για «γκρίζες ζώνες» ως προς τον υπολογισμό του κανόνα αυτού, επισημαίνοντας πως απαιτείται να μελετηθούν όλα τα ενδεχόμενα και να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι, όπως για παράδειγμα τι σχέση εργασίας έχουν οι υπάλληλοι ή από πού χρηματοδοτείται η μισθοδοσία τους.
Δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να απαιτηθεί και κάποια πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί και στις συζητήσεις με τους αξιωματούχους της τρόικας ενώ η γενική κατεύθυνση είναι εφόσον καταργείται μία θέση κάποιου φορέα και ο υπάλληλος που την κατείχε τοποθετηθεί σε ομοειδή θέση άλλης υπηρεσίας, να μη θεωρείται πρόσληψη.
Το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα είναι πιλοτικού χαρακτήρα και αφορά περίπου 20 φορείς, οι οποίοι όμως διαθέτουν περίπου 200 υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι διαδικασίες για τους φορείς αυτούς θα ξεκινήσουν άμεσα - είναι θέμα ημερών, όπως ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται η ενοποίηση της ΔΕΘ, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, καθώς και διαφόρων μονάδων του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες προστασίας ανηλίκων. Προβλέπεται επίσης να διαμορφωθούν σε ενιαίο φορέα το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων.
Η επόμενη φάση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα και από αυτήν αναμένει το υπουργείο να επέλθει ουσιαστική εξοικονόμηση δαπανών. Περιγράφοντας τη διαδικασία ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης υποστήριξε ότι η μεθοδολογία για την αξιολόγηση των φορέων θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αριθμούς.
«Θα συγκρίνουμε το κόστος για τους φορολογουμένους με την παρεχόμενη υπηρεσία», σημείωσε διευκρινίζοντας πως η αξιολόγηση θα γίνει εσωτερικά και δεν θα ανατεθεί νέα μελέτη. «Διαπιστώσαμε πόσο πολλές μελέτες ή προμελέτες υπάρχουν και πόσο λίγα έχουν γίνει», ανέφερε ο κ. Βολουδάκης.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
«Καθετί παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί»
Τρέχουν παράλληλα και οι διαδικασίες για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με στόχο η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους από αυτά φορείς να έχει γίνει έως το τέλος του έτους. Μετά την επιστολή του Πρωθυπουργού, σε ανάλογη κίνηση προχώρησε χθες και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζοντας τη σημασία του εγχειρήματος σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του.
«Δεν αρκούν πια επιφανειακές προσεγγίσεις που περιορίζονται σε "ανώδυνες" ανακατατάξεις», αναφέρει ο κ. Μανιτάκης προσθέτοντας: «Καθετί παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, καθετί αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ του μηδενός».
Στο επίκεντρο των αλλαγών θα πρέπει να είναι, κατά τον κ. Μανιτάκη, ο στόχος «να επιφέρουν ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος, οικονομίες κλίμακας και μείωση των δαπανών». Στο πλαίσιο αυτό προτρέπει, εκτός από καταργήσεις και συγχωνεύσεις, εάν είναι αναγκαίο να σχεδιαστούν εξαρχής οι διοικητικές δομές.
n Να μην εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, καθώς περιέχουν «αριθμητικές, ποσοτικές και λειτουργικές ανακρίβειες», ζήτησε χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - αποτελούμενη από τους βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αλέξη Μητρόπουλο και Νάσο Αθανασίου -, η οποία επισκέφθηκε τον κ. Μανιτάκη.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα