Επτά τράπεζες κατά Λαυρεντιάδη
Ζητούν τη δίωξή του για κακουργήματα που συνδέονται με τη Νεοχημική
Ρεπορτάζ Μίνα Μουστάκα
Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος είναι ήδη υπόλογος στη Δικαιοσύνη ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης και αντιμετωπίζει τέσσερα κακουργήματα σχετικά με τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank.
Αυτή τη φορά απέναντι στον Λ. Λαυρεντιάδη βρίσκονται επτά ελληνικές και ξένες τράπεζες οι οποίες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ποινική δίωξη του ιδίου και πέντε συνεργατών του για νέες κακουργηματικές πράξεις που συνδέονται με την εταιρεία Νεοχημική.
Οι επτά τράπεζες που κατέθεσαν μήνυση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο είναι οι Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Ελληνική, Millennium και HSBC.
Οι περιγραφόμενες αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες ζητείται να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον του Λ. Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του, οι οποίοι είχαν διατελέσει διευθυντικά στελέχη στην εταιρεία Νεοχημική, αφορούν τα εξής αδικήματα: απάτη, χειραγώγηση μετοχών, κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επτά τράπεζες που στρέφονται εναντίον του επιχειρηματία τον κατηγορούν ότι «μαγείρεψε» και αλλοίωσε τους ισολογισμούς και ότι φούσκωσε την τιμή της εταιρείας, ώστε να πείσει τους υπευθύνους των τραπεζών να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της Νεοχημικής. Με τον τρόπο αυτό, ο Λ. Λαυρεντιάδης εξασφάλισε την επιδιωκόμενη χρηματοδότηση της εταιρείας του, το έτος 2008, με συνολικά πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εις βάρος του επιχειρηματία έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη και διενεργείται τακτική ανάκριση για την υπόθεση της εκταμίευσης 701 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, την περίοδο που εκείνος ήταν πρόεδρός της.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει για την πρώτη υπόθεση είναι διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Μετά την άσκηση εκείνης της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση είχε εκδοθεί διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του Λ. Λαυρεντιάδη από τη χώρα.
Στην ίδια υπόθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση και αναμένεται να κληθούν σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, είναι κατηγορούμενα και άλλα 27 άτομα. Πρόκειται για νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών που φέρονται ότι ενήργησαν για λογαριασμό του Λαυρεντιάδη, μέλη του ΔΣ της Proton Bank, ιδιώτες που, κατά τις Αρχές, μετέφεραν χρήματα σε μαύρες σακούλες για λογαριασμό συγκατηγορουμένων του.
Σε ό,τι αφορά τη νέα μήνυση, αυτή θα διαβιβαστεί από το Εφετείο στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, η οποία και θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση των καταγγελλόμενων κακουργηματικών πράξεων. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που θα ακολουθήσει, ο επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για όσα τους καταλογίζουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα