Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

TIME: Η ευρωζώνη συμπαθεί τον Σαμαρά

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | TIME: Η ευρωζώνη συμπαθεί τον Σαμαρά

«ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ»

 

Στον Αντώνη Σαμαρά, το νέο φίλο των Ευρωπαίων, όπως τον χαρακτηρίζει, αναφέρεται με εκτενές άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Time, σχολιάζοντας τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να γοητεύσει ένα δύσκολο κοινό: αυτό των επικεφαλής της ευρωζώνης, που τον βλέπουν ως «ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας» για την διάσωση της Ελλάδας.


Στο άρθρο του TIME που τιτλοφορείται «Πως τα πάει ο Σαμαράς; Ο νέος Έλληνας ηγέτης είναι αρεστός στην ευρωζώνη», το περιοδικό σημειώνει ότι δυο μήνες μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας καλείται να γοητεύσει ένα ακόμη δύσκολο κοινό: αυτό των ηγετών της ευρωζώνης.

Θεωρεί μάλιστα ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν «μια καλή αρχή», αφού ο Α. Σαμαράς κατάφερε να αποσπάσει την στήριξη- σε διαφορετικούς τόνους- τόσο από τον επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και από το...βαρύ πυροβολικό, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, αυτή η νέα συμπάθεια των ευρωπαίων προς τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν σχετίζεται τόσο με τον ίδιο τον Α. Σαμαρά, ο οποίος τους «είχε εξοργίσει» -όπως σημειώνει η αρθρογράφος- όταν αντιτάχθηκε στα μέτρα λιτότητας που προωθούσε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου.

Η Ευρώπη βλέπει τον Ελληνα πρωθυπουργό σαν «ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας», υποστηρίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, αναλυτής του European Policy Centre στις Βρυξέλλες, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό.

Σημειώνοντας την εμφανή «ανακούφιση» της Ευρώπης την επομένη των εκλογών, ο Εμμανουηλίδης, αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαπραγματευτούν με τον Σαμαρά, απ' ότι με τον Τσίπρα…Υπάρχει όμως ο φόβος ότι αν δεν τα καταφέρει ο Σαμαράς δεν θα τα καταφέρει και η Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε εφημερίδες όπως η Bild, όπου ο τελευταίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περιθώρια για να αναπνεύσει, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει την οικονομία της και να αυξήσει τα έσοδα, το TIME γράφει: «ο άνθρωπος που μπορεί να το πετύχει αυτό είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, οικονομολόγος με κύρος και σπουδές στην Οξφόρδη, ο οποίος είναι γνωστός στις Βρυξέλλες για την πειθαρχία και την συνέπειά του. Ο Στουρνάρας έχει επί μακρόν ασκήσει κριτική, (χαρακτηρίζοντας) την Ελλάδα, την τελευταία οικονομία Σοβιετικού τύπου, ενώ εδώ και χρόνια έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

«Υπάρχει η ανησυχία, ότι αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να παίζουν σκληρό παιχνίδι και να ζητούν περισσότερη λιτότητα, θα μπορούσε να προκληθεί ένα ακόμη κύμα κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα...» σημειώνει μιλώντας στο περιοδικό, ο οικονομολόγος, Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

«Κι άλλες εκλογές αυτή την χρονιά θα ήταν αυτοκτονία. Τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και οι Ευρωπαίοι το ξέρουν αυτό και κανείς εκ των δυο πλευρών δεν θέλει να είναι αυτός που θα τραβήξει την πρίζα για την Ελλάδα», καταλήγει ο κ.Τήνιος.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0