Κάτι γίνεται με το “κούρεμα” του επίσημου χρέους της Αθήνας - Του Γιάννη Αγγέλη
Η ένταση που επικρατεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα 24ωρα στο περιβάλλον που δουλεύει το ΔΣ της ΕΚΤ για να καταλήξει στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου στις 6 Σεπτεμβρίου έχει... ακουμπήσει και το καυτό θέμα της πρώτης διασφάλισης της ΕΚΤ στο θέμα της κατοχής κρατικών - και μη - τίτλων.
Πρόκειται για ένα θέμα - ταμπού για το οποίο ακόμα και αυτή την ώρα οι κεντρικοί τραπεζίτες σε κάθε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης όταν ερωτούνται απαντούν με άμεσο τρόπο ότι είναι εκτός συζήτησης. Ότι δηλαδή η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση να αναιρεθεί το κεκτημένο των κεντρικών τραπεζών να διασφαλίζονται κατά προτεραιότητα έναντι κάθε ιδιώτη κατόχου ομολόγων έναντι του κινδύνου αφερεγγυότητας του εκδότη.
Στην βάση αυτής της “αρχής” άλλωστε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες εξαιρέθηκαν από το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων και μόνο τότε έγινε δυνατή η υλοποίηση του προγράμματος του PSI+.
Σε πρόσφατη επικοινωνία του Capital.gr και του “Κεφαλαίου” με αρμόδιο διοικητικό παράγοντα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών η θέση αυτή επαναβεβαιώθηκε με επιχειρήματα που σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται ανελαστικά.
Και όμως φαίνεται πως κάτι αρχίζει να αλλάζει.
Νεώτερες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί στο πλαίσιο του φάσματος των μεταβλητών που μελέτησαν οι τρεις επιτροπές της ΕΚΤ για την διαμόρφωση της νέας παρέμβασης.
Η ΕΚΤ φαίνεται να “συζητάει” για πρώτη φορά την υπέρβαση αυτής της αρχής και σ΄ αυτό φαίνεται να έχει συμβάλει τα μέγιστα αφενός η πίεση για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού χρέους και αφετέρου η αυξανόμενη πίεση από πλευράς ΔΝΤ για μια αναθεώρηση της στάσης της ΕΚΤ. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει ασφυκτικά την ΕΚΤ για συμμετοχή στο “κούρεμα” του κρατικού χρέους.
Αν αυτό συμβεί, δηλαδή αν η ΕΚΤ βρει τρόπο με τον οποίο να μειώσει ουσιαστικά τις επιπτώσεις –πολιτικές και οικονομικές– από την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα μπορούσε να επιτρέψει “ζημιές” στον ισολογισμό της από την απώλεια ή έστω τον περιορισμό του δικαιώματος πρώτης διασφάλισης, είναι πολύ πιθανό να δούμε σχετικά σύντομα μια νέα “προσαρμογή” και του PSI+ με “κούρεμα” μικρότερο ή μεγαλύτερο και στο “επίσημο χρέος”, δηλαδή στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει αυτή και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.
Μία τέτοια κίνηση θα ευνοήσει τις εξελίξεις σε ένα από τα πλέον καυτά μέτωπα στην Ελλάδα, την “βιωσιμότητα” του χρέους, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει το βασικό κριτήριο – πέραν της αξιολόγησης της τρόικας – για το αν θα περπατήσει η διαδικασία της επόμενης δόσης τον Οκτώβριο!
Βέβαια όπως διευκρινίστηκε αρμοδίως στο Capital.gr το συνολικό κρατικό χρέος που κατέχουν οι ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ξεπερνά μόλις τα 50 δισ. ευρώ και ένα κούρεμα της τάξης του 17% (τόση είναι η μεσοσταθμική έκπτωση με την οποία έχουν αγοράσει από την δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα) δεν βελτιώνει δραματικά την κατάσταση του ελληνικού χρέους.
Και επιπλέον δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ΤτΕ η οποία κατέχει σημαντικό μέρος αυτού του χρέους και η σχετική “απώλεια” θα πρέπει να αποκατασταθεί από τον βασικό της μέτοχο δηλαδή το ελληνικό κράτος ...
Παρ΄ όλα αυτά μία τέτοια κίνηση από πλευράς ΕΚΤ εφ΄ όσον γίνει θα έχει βέβαια επιπτώσεις για την Ελλάδα αλλά δεν θα γίνει γι΄ αυτή.
Θα γίνει στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής να πάρει η ΕΚΤ υπό όρους πάνω της μέρος της εκτόνωσης της πίεσης του χρέους κυρίως μετά τα γεγονότα στην Ισπανία και την επερχόμενη πίεση από την κατάσταση στην Ιταλία. Σε μία όμως εβδομάδα από σήμερα η εικόνα φαίνεται ότι θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.
Πηγή: www.capital.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα