Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Απλοποίηση της ελληνικής γραφής εισηγείται ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Απλοποίηση της ελληνικής γραφής εισηγείται ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης

18/4/2008

Απλοποίηση της ελληνικής γραφής εισηγείται ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου, την οποία κοινοποίησε μεταξύ άλλων στους Έλληνες ευρωβουλευτές.



Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως «τροφή για σκέψη» τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα «η» και «υ» και να αντικατασταθούν από το γράμμα «ι».

2. Να καταργηθεί το γράμμα «ω» και να αντικατασταθεί από το γράμμα «ο».

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής:
«αι» > «ε», «ει» > «ι», «οι > «ι», «υι» > «ι», «αυ» > «αβ», «ευ» > «εβ»

4. Να καταργηθεί η χρήση του «γγ» και να αντικατασταθεί από το «γκ».

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα «ς» και να αντικατασταθεί από το γράμμα «σ».

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το «ου»).

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής «καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.

http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_22719_1.asp





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



christiannaloupa την 09 Ιανουαρίου 2010, 09:10
Σχόλιο από christiannaloupa
Δυστυχώς, κύριε Κοντογιαννίδη, πολλοί άσχετοι (και επικίνδυνοι) εμφανίζονται ως επαΐοντες ως προς το θέμα της ταλαίπωρης και κακοποιημένης ελληνικής γλώσσας.
Έλεος πια! Ας αφήσουν την ελληνική γλώσσα στην ησυχία της κι αντί να πειραματίζονται διαρκώς επάνω της, ας φροντίσουν καλύτερα να τη μάθουν, για να γλυτώσουν και τ' αυτιά μας από τα μαργαριτάρια που μας βομβαρδίζουν καθημερινά από τα ΜΜΕ, από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ξέρουν να χειρίζονται τη γλώσσα!
Ας κοιτάξουν επίσης να τη διδάξουν σωστά στα παιδιά, που πάσχουν από λεξιπενία και δεν μπορούν να αρθρώσουν μια σωστή πρόταση.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Tasos την 07 Ιανουαρίου 2010, 23:53
Σχόλιο από Tasos
Δεν γνωρίζω ποιός είναι αυτός ο Ματσάκης. Αν είναι αυτός που στο παρελθόν έχει κάνει άλλες γελοίες σε άλλα θέματα, προτάσεις, τότε έχει δίκαιο που προτείνει να μείνει το ... ου, δηλαδή να μπορούμε να τον αποδοκιμάσουμε. Κατα καιρούς εμφανίζονται γραφικοί που προτείνουν ο,τι βλακώδες κατεβάσει το μυαλό τους. Κάποτε ενας άλλος γραφικός είπε να λατινοποιήσουμε την ελληνική γραφή, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το λατινικό αλφάβητο. " ke i vlakia exi ta oria tis"... " κε ι βλακια εχι τα ορια τις" Πώς τα βλέπετε;
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 2 | προβολή: 1 - 2

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0