3.000.000 ευρώ οι συντάξεις των συνδικαλιστών!
ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ
Χαριστικές συντάξεις σε συνδικαλιστές
Η οικονομική κρίση και η αγχώδης προσπάθεια για την εξοικονόμηση πόρων έφεραν στην επιφάνεια μια σκανδαλώδη διάταξη, από την οποία επωφελούνταν άνω των 1.000 συνδικαλιστών. Εισέπρατταν ειδική σύνταξη συνολικού ετήσιου κόστους 3 εκατ. ευρώ
Τέλος σε μία πρωτοφανή ασφαλιστική διάταξη που προέβλεπε την καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας βάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου πάνω από 1.000 συνδικαλιστές έπαιρναν τη συγκεκριμένη επικουρική σύνταξη, που αποτελεί μία από τις παγκόσμιες... πρωτοτυπίες του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Το ετήσιο κονδύλι που πήγαινε για την καταβολή συντάξεων από το συγκεκριμένο επικουρικό ταμείο φτάνει το ποσό των 11.5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έως και 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαιναν για τις λεγόμενες «συνδικαλιστικές» συντάξεις.
Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με δεδομένο μάλιστα πως τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και στο τραπέζι είναι εκ νέου το θέμα των περικοπών των συντάξεων. Σε μία τέτοια συγκυρία προκαλεί καταιγισμό σχολίων η αποκάλυψη πως καταβαλλόταν ειδική σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας.
Πρόκειται για πρόεδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία οι οποίοι είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999. Τη συγκεκριμένη χρονιά άλλαξε η επίμαχη διάταξη, ωστόσο όσοι μέχρι τότε είχαν «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνέχισαν να παίρνουν την εν λόγω παροχή.
Οσοι δεν είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν παίρνουν την εν λόγω επικουρική σύνταξη. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως το θέμα δεν αφορά τους εν ενεργεία συνδικαλιστές και τονίζει πως είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης.
Η απόφαση
Η κατάργηση της ειδικής αυτής σύνταξης με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου (θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση). Πρόκειται για θεσμοθετημένο από το 1937 (με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937) δικαίωμα σύνταξης που έχουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι.
Δηλαδή οι συγκεκριμένες συντάξεις καταβάλλονταν για πολλές δεκαετίες σε συνδικαλιστικά στελέχη. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «η σύνταξη αυτή -που χορηγείται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ- χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ».
Στην ουσία υπήρχαν συνδικαλιστές που μπορούσαν τελικά να βρεθούν με τρεις συντάξεις: την κύρια σύνταξη από το Ταμείο τους, την επικουρική από τον ασφαλιστικό φορέα του κλάδου τους και μία «επιπλέον» επικουρική από το συγκεκριμένο Ταμείο. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν πως η σύνταξη αυτή κυμαινόταν από 200 έως 600 ευρώ, ενώ ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να έφτανε και τα 1.000 ευρώ.
Οπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας «η παραπάνω απόφαση, επιβεβλημένη στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα επιφέρει αφενός εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως συνιστά μια απόφαση δικαιοσύνης και ισότητας που συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας».
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο επικουρικό ταμείο -το οποίο έχει υπαχθεί στο ΙΚΑ- καταβάλλει συντάξεις σε περίπου 4.000 άτομα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασφαλισμένοι συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά καλύπτονται από τον εν λόγω φορέα αλλά και υπάλληλοι Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων (αφορά στον ιδιωτικό τομέα κ.ά). Οπως ήδη αναφέρθηκε, το κονδύλι για τις συντάξεις αυτές που διατίθενται κάθε χρόνο φτάνει τα 11.5 εκατομμύρια ευρώ.
ΓΣΕΕ: ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ
Είχαμε ζητήσει κατάργηση της ρύθμισης
«Aνθρακες ο θησαυρός» τονίζει η ΓΣΕΕ, αναφερόμενη στην απόφαση του υπουργού Εργασίας, Ιω. Βρούτση, να καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση τις συντάξεις που δίδονταν σε συνδικαλιστικά στελέχη.
«Aνθρακες ο θησαυρός» τονίζει η ΓΣΕΕ, αναφερόμενη στην απόφαση του υπουργού Εργασίας, Ιω. Βρούτση, να καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση τις συντάξεις που δίδονταν σε συνδικαλιστικά στελέχη. Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «φανφαρόνικες ενέργειες και επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες για θέματα ανύπαρκτα, που δεν αφορούν τους εν ενεργεία συνδικαλιστές».
Οπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, τέτοιου είδους συντάξεις εισπράττουν μόνο μερικές δεκάδες παλαιοί συνδικαλιστές πριν το 1999, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα έχει από μόνο του ζητήσει την κατάργησή τους εδώ και 30 χρόνια.
«Η θέση των συνδικάτων είναι απόλυτη και ξεκάθαρη από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1982 για κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης», σημειώνει η ΓΣΕΕ και προσθέτει: «Aνθρακες ο θησαυρός του κ. υπουργού. Θα ήταν καλύτερα να επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευαισθησία υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και όχι να προσχωρεί σε όλα όσα απαιτεί η τρόικα για την Εθνική Σύμβαση, τον κατώτερο μισθό, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ανατροπές.
Οι απεργίες και οι αγώνες των συνδικάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές δεν πρόκειται να υποσταλούν από τέτοιου είδους στοχοποιήσεις και συκοφαντικές επιθέσεις».
Από την πλευρά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αναφέρει με ανακοίνωσή της πως «η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού κανένα συνδικαλιστικό στέλεχος σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο δεν εισέπραξε ειδική σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, αφού όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν ίσα δικαιώματα».
Λίνα Στόλιου
Πρόκληση σε δύσκολους καιρούς
«Είναι εντελώς άδικο να δίδονται διπλές και τριπλές συντάξεις, τη στιγμή που οι συνταξιούχοι και ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν υποστεί πολλαπλά ψαλίδια στις παροχές τους», σημειώνει η Λίνα Στόλιου. Στα 30 της χρόνια, με πτυχίο Γεωπονίας από το ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στη ζωική παραγωγή, έχει καταφέρει να δουλέψει με ασφάλιση ΙΚΑ μόνο τρία χρόνια συνολικά, κι αυτό με 8μηνες συμβάσεις.
Τον τελευταίο καιρό αναγκάζεται να κάνει δουλειές του... ποδαριού, συχνά ανασφάλιστη. «Δυστυχώς εμείς οι νέοι αγωνιζόμαστε να βρούμε μια θέση εργασίας και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε συχνά ανασφάλιστοι, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων». Χθες δήλωνε έκπληκτη από την είδηση πως υπάρχουν ειδικές συντάξεις που δίδονται τόσα χρόνια σε συνδικαλιστικά στελέχη. «Τι να πω; Μένω έκπληκτη. Είναι άδικο όχι μόνο για την παρούσα συγκυρία, αλλά γενικώς. Είναι απαράδεκτο να δεσμεύονται εισφορές για συνδικαλιστικές συντάξεις, τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο κόκκινο και δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων τους».
Αχιλλέας Ζηρώ
Να τελειώσουν όλες οι αδικίες
«Εκαναν πολύ καλά και κατάργησαν τις συνδικαλιστικές συντάξεις. Θεωρητικά αυτός που είναι συνδικαλιστής είναι και εργαζόμενος. Οπότε από κάποια θέση εργασίας έχει εξασφαλισμένη ασφάλιση και σύνταξη.
Γιατί λοιπόν να εισπράττουν και πρόσθετη σύνταξη;», αναρωτιέται ο 53χρονος Αχιλλέας Ζηρώ. Επειτα από 28 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας (με εισφορές σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ) κι αφού είχε φθάσει να είναι διευθυντής πωλήσεων σε εταιρεία κατασκευής συσκευασιών για τρόφιμα, αναγκάζεται να δουλέψει τώρα με 5μηνες συμβάσεις σε δήμο της πρωτεύουσας, αφού πρώτα έμεινε άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Ο συνδικαλισμός είναι μια δραστηριότητα που κάνει κανείς για να βοηθήσει τον κλάδο του. Οχι για να το εκμεταλλευτεί σαν ανέλιξη σε αξιώματα ή για επιπλέον έσοδα», λέει ο κ. Ζηρώ και συνεχίζει: «Εγώ, μετά από τόσα χρόνια εισφορών, δεν έχω ακόμη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Βλέπω όμως ότι τα λεφτά που έδινα πήγαιναν μάλλον τζάμπα. Πρέπει όλες αυτές οι αδικίες να τελειώσουν. Και δεν το λέω εκδικητικά. Απλά είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν ειδικά στη σημερινή συγκυρία».
Γιώργος Βαλατσός
Πληρώνω 25 χρόνια εισφορές
«Με μια λέξη βρίσκω τις συνδικαλιστικές συντάξεις απαράδεκτες, όχι μόνο στις σημερινές συνθήκες αλλά γενικά», τονίζει ο Γιώργος Βαλατσός που περνά πλέον στις στρατιές των μακροχρόνια ανέργων.
Τον Μάρτιο του 2011 σε ηλικία 54 ετών απολύθηκε κι από τότε μάταια αναζητά καινούργια δουλειά.
Προσπαθεί με δουλειές του ποδαριού, ανασφάλιστες, να παλέψει την καθημερινότητα. Η γυναίκα του, μαθηματικός, είναι επίσης άνεργη. «Εγώ έχω πληρώσει 25 χρόνια εισφορές στο ΙΚΑ και δεν μπορώ ακόμη να βγάλω σύνταξη. Εχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν έχω το απαραίτητο όριο ηλικίας.
Τη στιγμή, λοιπόν, που κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη και δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγάλουν μια σύνταξη και να ζήσουν αξιοπρεπώς, κάποιοι παίρνουν δυο και τρεις συντάξεις».
Η συνδικαλιστική σύνταξη θα έπρεπε να είχε καταργηθεί πολύ νωρίτερα, λέει. Ή μάλλον «δεν θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί ποτέ. Είναι απλή λογική. Ο συνδικαλισμός δεν είναι δουλειά. Θεωρώ απαράδεκτο να αμείβονται οι συνδικαλιστές για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά τους».
Κ. Κοκκαλιάρη - Γ. Φώσκολος
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Επικροτούν την κίνηση οι Βρυξέλλες
Θετικά αντιμετωπίζει κατ' αρχήν η Κομισιόν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των συνδικαλιστικών συντάξεων.
Σχολιάζοντας τις προθέσεις της Αθήνας πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν χθες ότι κάθε μέτρο, που διασφαλίζει την εξοικονόμηση πόρων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβάλλει στον στόχο της μείωσης των δαπανών στον οποίο η τρόικα επιμένει.
Οι Βρυξέλλες κατέστησαν παράλληλα σαφές ότι είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών με ποιες επιμέρους παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν αυτές οι απαιτούμενες περικοπές, αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ρητή απαίτηση της τρόικας.
Εξορθολογισμός
Πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι από τη στιγμή που αυτές οι ειδικές επικουρικές συντάξεις χορηγούνται σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, είναι καίριας σημασίας το μέτρο να προωθηθεί δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας. Η Κομισιόν υπογράμμισε ακόμη ότι σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο, σε κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα, θα πρέπει να διαφυλαχθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των μέτρων που λαμβάνονται.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν αν η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί «ελληνική πρωτοτυπία», εξέφρασαν όμως έκπληξη για το γεγονός ότι στην Ελλάδα χορηγείται συμπλήρωμα σύνταξης για συνδικαλιστική δράση με εισφορές που καταβάλλονται στο ΙΚΑ.
Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα