Χρεοκοπία – όχι χρεοκοπία - Του Dragan Sipka
Χρεοκοπία – όχι χρεοκοπία: η φράση που ακούει και διαβάζει καθημερινά ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος. Όλοι τους είναι φοβισμένοι και τα λίγα χρήματα που έχουν διστάζουν να τα ξοδέψουν. Το χρήμα δε κινείται. Η αγορά υπολειτουργεί. Η κρίση μεγαλώνει, η ανεργία αυξάνεται. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, οι ξένοι επενδυτές περιμένουν βελτίωση των συνθηκών για να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Η ανάπτυξη δεν έρχεται.
Αν σκεφτούμε τον τρόπο ζωής των συνταξιούχων και των εργαζομένων, θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα – δύο αυτοκίνητα, δύο – τρεις τηλεοράσεις, δύο – τρία κινητά τηλέφωνα, ένα – δύο P.C. κ.λ.π. Πολλοί επίσης έχουν δικό τους ακίνητο. Με όλα αυτά στην κατοχή τους δεν έχουν κίνητρο να ξοδέψουν χρήματα παραπάνω κάθε μήνα. Όποιο ποσόν τους περισσεύει, προτιμούν να το αποταμιεύσουν ή να το κρατήσουν σπίτι τους, πάντα λόγω του φόβου μιας πιθανής χρεοκοπίας.
Άραγε, υπάρχει τρόπος με τον οποίο να μπορούμε να παρακινήσουμε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους να διαθέτουν 100 – 200ευρώ κάθε μήνα παραπάνω από όσα συνήθως διαθέτουν για τις διάφορες αγορές τους?
Προσωπικά προτείνω το εξής:
Για όσο καιρό υπάρχει ύφεση, θα μπορούσε στην Ελλάδα, για 2 – 4 χρόνια, να χρησιμοποιηθεί
Α) το ευρώ – σαν βασικό νόμισμα
Β) η δραχμή – μόνο για την εσωτερική κατανάλωση
Επίσης θα ήταν δυνατόν, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κάθε μήνα, με προϋποθέσεις,
Α) 50% σε ευρώ
Β) 50% σε δραχμές για την εσωτερική κατανάλωση
Με το ευρώ θα μπορούσαν να έχουν καταθέσεις στις τράπεζες ή να αγοράζουν δραχμές. Με τη δραχμή θα μπορούσαν να εξοφλούν λογαριασμούς ή να αγοράζουν καταναλωτικά προϊόντα ( με τις δραχμές δεν μπορείς να αγοράσεις ευρώ ούτε να κάνεις καταθέσεις στις τράπεζες).
Πιστεύω ότι με αυτή την πρακτική, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να διαθέτουν στην εσωτερική αγορά 100 – 200ευρώ περισσότερα ανά μήνα από όσα συνήθιζαν να διαθέτουν, ανάλογα βέβαια με το συνολικό τους εισόδημα κάθε φορά. Έτσι το χρήμα θα κινείται.
Πιστεύω ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο θα προκύψουν 5.000.000.000 – 10.000.000.000ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο για ενίσχυση της ανάπτυξης, αυτό που λέει ο λαός « φρέσκο χρήμα».
Η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανική παραγωγή. Η οικονομία στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει ανάγκη για αυτά τα χρήματα. Βέβαια για να ενισχυθεί πραγματικά η χώρα πρέπει ο στόχος μας να είναι η αγορά ελληνικών προϊόντων.
Όσοι διαβάσετε αυτό το κείμενο, να έχετε θετική σκέψη λέγοντας:
« Δεν πειράζει, η πατρίδα μας χρειάζεται βοήθεια από ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ…. Θα πάω δύο – τρεις φορές ταβέρνα παραπάνω από ότι συνήθιζα, θα αγοράσω κάτι παραπάνω, θα ταξιδέψω λίγο περισσότερο….»
DRAGAN SIPKA (ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσίευση της θέσης μου)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα