Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έκθεση-καταπέλτης για την Ελλάδα - News Time

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Έκθεση-καταπέλτης για την Ελλάδα - News Time
http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=27682

Καταπέλτη για την ανικανότητα της Ελλάδας –και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ- να συλλέξει και να επεξεργασθεί σωστά τα αναγκαία στατιστικά στοιχεία για τα ελλείμματα και το χρέος της συνιστά η έκθεση της Γιούροστατ που ενέκρινε χθες η Κομισιόν και παρουσιάζει το newstime.gr.




 

  Στην έκθεση αυτή, που τη σύνταξή της είχε ζητήσει το ΕΚΟΦΙΝ στις 10 Νοεμβρίου 2009, γίνεται αναφορά στα διαφορετικά στοιχεία για το έλλειμμα που η Ελλάδα υπέβαλε στη Γιούροστατ στις 2 και στις 21 Οκτωβρίου, για την περίοδο 2005-2008 και με ειδική πρόβλεψη για το 2009. Στα στοιχεία που εστάλησαν στις 21/10, το έλλειμμα για το 2008 αναθεωρήθηκε από 5% του ΑΕΠ στο 7.7% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για το 2009 από 3.7% του ΑΕΠ (ποσοστό που υπάρχει στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν) στο 12.5% του ΑΕΠ.

 

Αναθεωρήσεις τέτοιου εύρους ήταν εξαιρετικά σπάνιες στα κοινοτικά χρονικά από άλλες χώρες-μέλη αλλά συνέβησαν στην Ελλάδα κάμποσες φορές. Η πλέον πρόσφατη αναθεώρηση αντανακλά την έλλειψη ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας και των μακροοικονομικών της στατιστικών γενικότερα. Και δείχνει ότι όλες οι μέχρι σήμερα παρατηρήσεις, υποδείξεις και αντιρρήσεις της Γιούροστατ για να φέρουν τα ελληνικά στοιχεία στο επίπεδο της ποιότητας των άλλων κοινοτικών χωρών, δε στάθηκαν αρκετές. Ως προς τα στοιχεία που υποβλήθηκαν περί υπερβολικού ελλείμματος της χώρας στις 21 Οκτωβρίου 2009, δεν επικυρώθηκαν από τη Γιούροστατ και εξακολουθεί να παραμένει ανοικτός ένας σημαντικός αριθμός από αναπάντητες ερωτήσεις και εκκρεμή ζητήματα σε μερικούς τομείς-κλειδιά, όπως τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, τα καθυστερούμενα των νοσοκομείων και οι συναλλαγές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν αλλά δεν πρέπει να αποκλείσει κανείς ότι είναι τα ίδια που θα οδηγήσουν σε νέα περαιτέρω αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους -ειδικά για το 2008 αλλά, πιθανώς, και για τα προηγούμενα αυτού έτη.

 

Η έκθεση της Γιούροστατ δείχνει, επίσης, ότι η αναθεώρηση των στατιστικών για τα ελληνικά ελλείμματα οφείλεται σε δύο διαφορετικές αλλά συνδεόμενες μεταξύ τους δέσμες προβλημάτων: 1) προβλήματα που συνδέονται με στατιστικής φύσεως αδυναμίες και 2) προβλήματα που συνδέονται με ανεπάρκειες στη λειτουργία των, εν ευρεία εννοία, ελληνικών θεσμικών (κυβερνητικών-κρατικών) οργάνων. Η πρώτη δέσμη προβλημάτων αφορά μεθοδολογικές αδυναμίες και μη ικανοποιητικές τεχνικές διαδικασίες της ΕΣΥΕ και μερικών άλλων υπηρεσιών που δίνουν (στατιστικά- αριθμητικά) στοιχεία -και ιδιαίτερα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών. Η δεύτερη δέσμη προβλημάτων περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ακατάλληλης διακυβέρνησης (της χώρας) σε συνδυασμό με μια «φτωχή» συνεργασία και έλλειψη ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων του καθενός από τα διάφορα ελληνικά θεσμικά όργανα και υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη σύνταξη του περιεχομένου με τα στοιχεία που προβλέπει η διαδικασία του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, ασαφείς προσωπικές αρμοδιότητες, αντιφατικές εξουσιοδοτήσεις των επισήμων εκπροσώπων της κυβέρνησης, απουσία γραπτών οδηγιών και τεκμηριωμένων στοιχείων που έχουν σαν αποτέλεσμα, η ποιότητα των δημοσιονομικών στατιστικών να εξαρτάται από τις πολιτικές πιέσεις και τους εκλογικές περιόδους (σ.σ πολιτικό κόστος).

Η έκθεση της Γιούροστατ βρήκε αποδεικτά στοιχεία στα (ελληνικά) έγγραφα για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος του Απριλίου και του Οκτωβρίου του 2009 (σ.σ. και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) όπως: α) σοβαρές ανωμαλίες -συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής λανθασμένων στοιχείων, μη σεβασμού λογιστικών κανόνων καθώς και του τάιμινγκ της υποβολής τους, β) «φτωχή» συνεργασία μεταξύ των αναμεμειγμένων εθνικών υπηρεσιών στη σύνταξη των στοιχείων που προβλέπει η διαδικασία των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως και έλλειψη ανεξαρτησίας της ΕΣΥΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το Υπουργείο Οικονομικών, γ) ένα πλέγμα κανόνων και ένα δημόσιο λογιστικό σύστημα ακατάλληλα για τη σωστή καταγραφή και υποβολή των στατιστικών για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ειδικότερα δε, μια αδιαφανή και ακατάλληλα ενημερωμένη τήρηση των (λογιστικών) βιβλίων, δ) έλλειψη υπευθυνότητας στην παροχή, σε προσωπικό επίπεδο, διαφόρων στοιχείων που εντάσσονται στο κείμενο για τη διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή, απουσία γραπτών, τεκμηριωμένων στοιχείων ή ακόμη και επικυρωμένων επίσημα, σε μερικές περιπτώσεις, ανταλλαγή στοιχείων από το…τηλέφωνο, ε) ασαφής αναγνώριση-ανάληψη της ευθύνης ή /και ανυπαρξία ευθύνης των κρατικών υπηρεσιών που προμηθεύουν ή επεξεργάζονται στατιστικά και άλλα στοιχεία. Και όλα αυτά συνδυάζονται με διφορούμενες και αμφίβολες ευθύνες των υποτιθέμενων υπευθύνων, που διαχειρίζονται όλα αυτά τα στατιστικά δεδομένα.

 

Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης δεν εγγυάται την ανεξαρτησία, την τιμιότητα και την υπευθυνότητα των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών (σ.σ. της Ελλάδας). Ιδιαίτερα δε η επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΣΥΕ από το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διασφαλισμένη -κάτι που επέτρεψε η καταγραφή στο κείμενο της διαδικασίας περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος να επηρεασθεί από παράγοντες ξένους προς τις νομικώς δεσμευτικές αρχές για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκών στατιστικών.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ αυτά που μπορούν να αντιμετωπισθούν αφού εντοπισθούν, με τη χρήση μόνο των στατιστικών ελεγκτικών μεθόδων (εργαλείων) που διαθέτει η Κομισιόν. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γιούροστατ από το 2004, προκειμένου να εξασφαλίσει το σεβασμό των μεθόδων και των κανόνων που πρέπει να χρησιμοποιούνται, η κατάσταση στην Ελλάδα δε μπορεί να διορθωθεί παρά μόνο με την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0