Τα παιδία... παίζει φυτεύοντας!
ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
Η καλλιέργεια της «μάνας γης»... η απόλυτη επαφή με την φύση... ο κύκλος της ζωής... το θαύμα της δημιουργίας... εκεί όπου η επιστήμη, η γνώση και οι σχέσεις εξελίσσονται με τον πιο βιωματικό τρόπο!
Τα παιδία παίζει... φυτεύοντας ή φυτεύει... παίζοντας και η κηπουρική τα οδηγεί ήπια από την άγνοια στην γνώση, από την απραξία στην πράξη, στη συμμετοχή, στην υπευθυνότητα, στην αυτοπεποίθηση και φυσικά από την παραγωγή... στην κατανάλωση!
Εκατό χρόνια πριν, τα περισσότερα παιδιά ήταν τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Γνώριζαν από πού προήλθαν τα τρόφιμά τους, επειδή είχαν βοηθήσει στην παραγωγή τους. Σήμερα, με το 75% του πληθυσμού να ζει στις πόλεις τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά κι εμείς καλούμαστε να δείξουμε και πάλι στα παιδιά την θεμελιώδη σχέση μας με την φύση και την παραγωγική διαδικασία. Το προαύλιο του σχολείου, η αυλή του σπιτιού, η ταράτσα, η βεράντα, είναι οι χώροι που θα φιλοξενήσουν έναν μικρό λαχανόκηπο ή έναν ανθόκηπο αν προτιμούν. Μέσα από πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, θα αποκτήσουν δεξιότητες και θα εμπλακούν ενεργά στην παραγωγή της τροφής τους.
Χώμα, νερό, σκάλισμα, πότισμα, εκτόνωση, εξερεύνηση, πληροφορίες, πληροφορίες, πληροφορίες... σπόρος - φυτό, αιτία - αποτέλεσμα, εποχές, ημέρες... υπομονή, επιμονή, ικανοποίηση, αυτοσεβασμός, συναισθήματα, συναισθήματα, συναισθήματα ...
Παλιά ξεχασμένα αντικείμενα (να και η ανακύκλωση στην παρέα μας!), μπορούν να φιλοξενήσουν τους πρώτους σπόρους και το ταξίδι ξεκινά!
Ο χώρος που θα τους διατεθεί θα πρέπει να είναι οριοθετημένος και ασφαλής και τα εργαλεία κατάλληλα για παιδικά χεράκια. Πρώτο μάθημα η σωστή χρήση των εργαλείων, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.
Οι σπόροι της κολοκύθας, της ντομάτας, της πιπεριάς, τα φασόλια και τα μαρούλια, οι φραουλιές, τα γεράνια κι ο βασιλικός αναπτύσσονται γρήγορα και έτσι θα παρακολουθούν καθημερινά την ανάπτυξή τους. Προκαλούνται οι αισθήσεις τους, μαθαίνουν την αληθινή γεύση, ακούνε θροΐσματα και ζουζουνίσματα, διακρίνουν τα φυτά από την μυρωδιά, πιάνουν το χώμα και τελικά προσεγγίζουν τη φύση βιώνοντας την αρμονία, την ισορροπία αλλά και την πειθαρχία στους κανόνες.
Ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται παρατηρήσεις γράφοντας, ζωγραφίζοντας ή κολλώντας αποξηραμένα φύλλα διευκολύνει στην αφομοίωση της γνώσης. Ένας μεγενθυτικός φακός, θα δώσει άλλη διάσταση στα φυτά και στα έντομα που θα επισκεφτούν τον κήπο του. Η καταπολέμηση ασθενειών γίνεται με ιδιοσκευάσματα από το ντουλάπι της κουζίνας. Μια από τις πιο ευχάριστες ασχολίες του θα είναι το πότισμα και η συλλογή των πρώτων καρπών. Κι αν στο τέλος της διαδικασίας η συγκομιδή είναι φτωχή δεν πειράζει! Η προσπάθεια είναι που μετράει, το ταξίδι με άλλα λόγια...
Tip
Το ταξίδι στην Εθνική Οδό είναι ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά τα βαμβακόφυτα, τα καπνά και τα καλαμπόκια. Αν σας ρωτήσουν πώς «φυτεύονται» τα φωτοβολταϊκά... εύχομαι να βρείτε κάτι σοφό να απαντήσετε... και πάντα ειλικρινές!
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα