Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Διάλεξη του Γιάννη Βαρουφάκη στη Μελβούρνη

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Αυστραλίας | Διάλεξη του Γιάννη Βαρουφάκη στη Μελβούρνη

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας σε συνεργασία με το διευθυντή του Research Unit of Public Culture του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, καθηγητή Νίκο Παπαστεργιάδη, παρουσιάζουν διάλεξη με τον διεθνούς κύρους οικονομολόγο καθηγητή, Γιάννη Βαρουφάκη, με θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στο πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί.


Η Ελλάδα σήμερα είναι αναμφισβήτητα στη βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια «Ελληνική Κρίση», με την έννοια ότι δεν θα είχε νόημα να μιλάμε για μια Κρίση του Οχάιο ή μια Κρίση της Τασμανίας στη δεκαετία του 1930. Ακριβώς όπως το Οχάιο και η Τασμανία παγιδεύτηκαν στη συνέχεια στη Μεγάλη Ύφεση που είχε εγκλωβίσει το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών και το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του, έτσι και σήμερα υπάρχει μια Ευρωπαϊκή και μια Παγκόσμια κρίση, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί ενδιαφέρον μέρος. Στην πραγματικότητα, ο Βαρουφάκης θα υποστηρίξει ότι η φοβερή σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα έχει τα στοιχεία για την κατανόηση της γενικότερης κρίσης που πλήττει την Ευρώπη και, σε μικρότερο βαθμό, την παγκόσμια οικονομία. Μελετώντας αυτά τα στοιχεία προσεκτικά βοηθά να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα του τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί μια νέα μεταμοντέρνα, ύφεση του 1930, που θα μας καταποντίσει όλους.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Έσεξ και Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο Έσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ορισμένα από τα βιβλία του στα ελληνικά, είναι και τα «Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης», «Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν», «Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες», «Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής».

Το Γιάννη Βαρουφάκη θα παρουσιάσει ο καθηγητής, Νίκος Παπαστεργιάδης.


Η διάλεξη θα δοθεί τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, στις 7.00μμ, στο οίκημα της Κοινότητας, 168 Lonsdale St., 3οςόροφος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στον 9662 2722.

Νέος Κόσμος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυστραλία-OASIS: Η οικογενειακή επιχείρηση που είδε τη ζήτηση για ελληνικό καφέ να αυξάνεται εν μέσω πανδημίας

07 Μαϊου 2020, 19:14
Οι συνθήκες καραντίνας οδήγησαν σε άνοδο τις διαδικτυακές παραγγελίες   Ο χώρος της καφεστίασης ήταν από ...

Έλληνας της Μελβούρνης μοίρασε χιλιάδες δολάρια σε ανέργους

30 Μαρτίου 2020, 22:32
Ο Πίτερ Ντάρμος που πήγε στο Centrelink του Box Hill και μοίραζε χαρτονομίσματα των ...

«Υπάρχουν θεραπείες για πολλές ασθένειες αλλά κάθονται μέσα στα ψυγεία»

03 Απριλίου 2019, 01:47
Λέει η ομογενής επιστήμονας Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Βάσω Αποστολοπούλου, στον «Νέο Κόσμο», ανακοινώνοντας επισήμως ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0