Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το διπλό μήνυμα και τα «δώρα» της Καγκελαρίου Μέρκελ

Αρχική | Απόψεις | Το διπλό μήνυμα και τα «δώρα» της Καγκελαρίου Μέρκελ

Βερολίνο, Γιώργος Παππάς

 

H Καγκελάριος Μέρκελ βρήκε τελικά τον δρόμο για την Αθήνα. Δυόμισι χρόνια αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, αποφάσισε να επισκεφτεί την ελληνική πρωτεύουσα. Αν αυτό είναι και το μέτρο της κρισιμότητας, τότε η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα είναι και η πιστοποίηση ότι η ελληνική κρίση βρίσκεται στη σημαντικότερη καμπή της. Η επίσκεψη έχει χαρακτήρα επείγοντος. Ανακοινώθηκε, ενώ πολλά σημεία του προγράμματος μένουν ανοιχτά και «θα διευκρινιστούν τις επόμενες ώρες», όπως είπε χθες ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Στα ανοιχτά ζητήματα ήταν τόσο οι συναντήσεις της Μέρκελ στην Αθήνα όσο και ο κατάλογος εκείνων που θα τη συνοδεύουν από το Βερολίνο, με μόνο βέβαιο τον εντεταλμένο της για την ελληνογερμανική συνέλευση, υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Κατά τα άλλα, η Καγκελάριος θα κινηθεί και στην Αθήνα βάσει πρωτοκόλλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει συναντήσεις με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όπως δεν είχε και σε αντίστοιχες μονοήμερες επισκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε στη Μαδρίτη και τη Ρώμη.

Χαρακτήρα επείγοντος έχει κυρίως το μήνυμα που μεταφέρει η Μέρκελ στην Αθήνα και είναι διπλό: αφενός παραμονή της χώρας στο ευρώ και αφετέρου στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα προκειμένου να σταθεροποιηθεί στην ευρωζώνη», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Τη θέση αυτή θα επαναδιατυπώσει η Καγκελάριος και στην Αθήνα, κόντρα στις φωνές που είχαν ακουστεί από στελέχη του δικού της κεντροδεξιού στρατοπέδου, με τελευταίους τους ευρωβουλευτές του κόμματός της, που μόλις προχθές ζήτησαν να μείνει ανοιχτή η προοπτική συντεταγμένης χρεοκοπίας στην ευρωζώνη. Δεν αναφέρονταν στην Ελλάδα, αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτήν εννοούν.

Το δεύτερο μήνυμα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνει στη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. «Βλέπουμε ότι με την κυβέρνηση Σαμαρά υπάρχει ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και θέλουμε να τις υποστηρίξουμε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά τα άλλα το Βερολίνο κρατάει χαμηλά τον πήχη. Βασικός στόχος της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα είναι να αποκατασταθεί μια «ομαλοποίηση στην κρίση», λένε στελέχη της Καγκελαρίας. Ωστόσο, το θετικό μήνυμα στήριξης «δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά», και πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες. Σημαίνει όμως ότι έχουν πειστεί και εμπιστεύονται τον σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του. Γνωρίζουν άλλωστε ότι αν αποσταθεροποιηθεί, θα χαθεί και η τελευταία ευκαιρία μιας «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης στην Αθήνα. Η χθεσινή, πολυσέλιδη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» έστρωσε το χαλί για να ανακοινωθεί και η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Αποτιμήθηκε θετικά από την Καγκελαρία, μολονότι ο Πρωθυπουργός ζητάει και πράγματα που δεν αρέσουν οπωσδήποτε στο Βερολίνο.

Στα «δώρα» όμως η Μέρκελ θα είναι μάλλον φειδωλή. Ενα «δώρο» της Καγκελαρίου θα μπορούσε π.χ. να είναι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Σαμαρά για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς «ο ελληνικός λαός έχει αγγίξει τα όριά του», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη στη «Χάντελσμπλατ». Εκείνο που δείχνει η επίσκεψη Μέρκελ είναι ότι «θέλει να συνεχίσει και ενδεχομένως να εντατικοποιήσει τη συζήτηση», είπε ο εκπρόσωπός της. Στη διατύπωση αυτή χωράει σαφώς και η συζήτηση για την επιμήκυνση.

ΤΑ ΝΕΑ

Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης, Γερμανία





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0