Το Twitter διοργανώνει Φεστιβάλ online Λογοτεχνίας
Η ιδέα χρήσης του Twitter ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης δεν είναι καινούρια, αφού από πολύ νωρίς αρκετοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν για να αφηγηθούν ιστορίες μυθοπλασίας ή να υποδυθούν περσόνες. Αυτή τη φορά, όμως, είναι το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο που αναγνωρίζει αυτόν του τον ρόλο και αποφασίζει να διοργανώσει στα τέλη Νοεμβρίου ένα πενταήμερο «Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Twitter». Πρόκειται για μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά online, θα φιλοξενηθεί από το Twitter στο hashtag #twitterfiction και θα περιλαμβάνει τους δημιουργικούς λογοτεχνικούς πειραματισμούς συγγραφέων από όλο τον κόσμο. Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το Twitter επικαλείται μια αμερικανίδα καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που θεωρεί ότι το Tweet μπορεί να ιδωθεί ως μια νέα λογοτεχνική φόρμα και πρακτική, και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να υποβάλλουν την ιδέα τους.
Πιο συγκεκριμένα, το twitter αναφέρθηκε στην Christine Greenhow, επίκουρη καθηγήτρια της εκπαίδευσης στο MSU η οποία μελετά την αυξανόμενη χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης μεταξύ των εφήβων. Η Greenhow επινόησε τον όρο Twitteracy: το Tweeting σαν μια νέα πρακτική για να γράφουμε και να διαβάζουμε. Η Greenhow βλέποντας πόσο διαδεδομένο ήταν το Twitter ανάμεσα στους νέους, άρχισε να διδάσκει το 2006 σε μια τάξη του Λυκείου χρησιμοποιώντας το και είχε άμεσα καλύτερα αποτελέσματα. Οι μαθητές συμμετείχαν περισσότερο στο online μάθημα απ’ότι συμμετείχαν όταν το μάθημα γινόταν αποκλειστικά στον φυσικό χώρο της τάξης. Για τα παιδιά ήταν σαφώς πιο πραγματικός ο κυβερνοχώρος από το σχολικό χώρο, η μάθηση συνδέθηκε με την πραγματική ζωή. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι οι μαθητές της που έκαναν τιβιβίσματα σαν μέρος της εκπαίδευσης συνδέθηκαν περισσότερο- σε σύγκριση με όσους δεν εκπαιδεύτηκαν online- με τους καθηγητές τους και τους άλλους συμμαθητές τους ενώ συγχρόνως έψαξαν σε βάθος το θέμα που μάθαιναν. Τα παιδιά μπορούσαν να ερευνήσουν πληροφορίες πιο εύκολα και να συνδεθούν online με διάφορους ειδικούς όπως επιστήμονες, δημοσιογράφους, συγγραφείς, τεχνικούς κ.α. Oι έφηβοι συνεργάστηκαν καλύτερα και αποτελεσματικότερα γιατί ο κυβερνοχώρος το ευνοεί: μοιράστηκαν, επικοινώνησαν σε πραγματικό σύγχρονο χρόνο όλοι μαζί, έφτιαξαν ομαδικά projects. Αποτέλεσμα: οι βαθμοί των παιδιών που εκπαιδεύτηκαν μεσω twitter ήταν μεγαλύτεροι από τους βαθμούς των παιδιών που δεν εκπαιδεύτηκαν online.
Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός/Φεστιβάλ στο Τwitter, ζητά από τους ενδιαφερόμενους να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν τους τύπους περιεχομένου που ήδη υπάρχουν στο Twitter (σύντομες ιστορίες σε Tweet, συνομιλίες μέσω του Twitter, ζωντανές μεταδόσεις μέσω Tweet) ή, ακόμη καλύτερα, πώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν καινούριο. Η υλοποίηση της πρότασης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το διάστημα των 5 ημερών που διαρκεί το Φεστιβάλ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει και να το εξαντλήσει (θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και μία ώρα). Οι συγγραφείς που θα επιλεγούν από το Twitter για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν στις 19 Νοεμβρίου και το Φεστιβάλ αυτό καθαυτό θα ξεκινήσει στις 28 Νοεμβρίου.
Αν θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή: https://docs.google.com/spreadsheet/viewformformkey=dHRSMkxKRWRmQmpWR1V1QkRoTlRSQnc6MQ
Πληροφορίες στο blog του twitter: http://blog.twitter.com/2012/10/announcing-twitter-fiction-festival.html
Αποστολή: Κατερίνα Δημητρίου
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα