Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Απόφαση - καταπέλτης βρετανικού δικαστηρίου κατά του ζεύγους Όραμς - Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ (Κύπρου)

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Απόφαση - καταπέλτης βρετανικού δικαστηρίου κατά του ζεύγους Όραμς - Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ (Κύπρου)

Τετάρτη, 20/01/2010



Μελετη-μένη απόφαση


// | Εκτύπωση | 20/01/2010 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ


Δικαστική νίκη-σταθμός θα πρέπει να θεωρηθεί η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του Βρετανικού Εφετείου, έναντι του ζεύγους Όραμς. Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική μάχη του Μελέτη Αποστολίδη και των δικηγόρων του, η οποία πέρασε από το κυπριακό, βρετανικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, χθες το Βρετανικό Εφετείο έκρινε ότι η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας πρέπει να εκτελεστεί. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση προέβλεπε όπως το ζεύγος σφετεριστών Ντέιβιντ και Λίντα Όραμς θα πρέπει:


· Να καταβάλουν αποζημιώσεις στο Μελέτη Αποστολίδη.
· Να κατεδαφίσουν την παράνομη ανάπτυξη στην περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο.
· Να τερματίσουν τις επεμβάσεις στην περιουσία του κ. Αποστολίδη.
· Να παραδώσουν την περιουσία στο νόμιμο ιδιοκτήτη της.
Σύμφωνα με το δικηγόρο του κ. Αποστολίδη Κωνσταντή Καντούνα, η εν λόγω απόφαση είναι «οριστική και αμετάκλητη, χωρίς περιθώριο για έφεση». Όπως διευκρίνισε περαιτέρω στη «Σ», μετά που φέραμε υπόψη του κάποια ξένα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι το ζεύγος θα μελετήσει κατά πόσον υπάρχει κάποιο άλλο νομικό βήμα, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, ο κ. Καντούνας επανέλαβε ότι «σε θέματα ουσίας η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν παρέχεται δικαίωμα για έφεση».
Ο κ. Αποστολίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού και θα βοηθήσει τις δυο κοινότητες του νησιού για να καταλήξουν σε μια θετική συμφωνία. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για περιπτώσεις παρόμοιες με εκείνη του κ. Αποστολίδη, τόνισε ο δικηγόρος του. Ο κ. Καντούνας είπε ότι πήρε τηλεφώνημα από την οικογένεια Κατσελλή για τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον τουριστών που διέμεναν παράνομα στο γνωστό ξενοδοχείο Dome, στην Κερύνεια, που αποτελεί ιδιοκτησία της.

Ένας ιδιώτης μάς έβγαλε ασπροπρόσωπους
Για άλλη μία φορά ήταν ένας ιδιώτης -και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία- που διατράνωσε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου δεν σταμάτησαν να ισχύουν το 1974, αλλά αντιθέτως, είναι δυνατή, τουλάχιστον σε νομικό επίπεδο, η αποκατάστασή τους. Ο Μελέτης Αποστολίδης, με την επιμονή του για δικαίωση, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως το δικαίωμα της περιουσίας είναι αδιαπραγμάτευτο, ό,τι δικαιολογίες και αν προβάλει ο οποιοσδήποτε και η περιουσία παραμένει αποκλειστικό δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη της.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου το κεφάλαιο του περιουσιακού είναι υπό συζήτηση, καθώς βρίσκεται στην ατζέντα των εντατικών διαπραγματεύσεων, και που η τουρκική πλευρά εμμένει στην απαράδεκτη θέση ότι ο «χρήστης» (σφετεριστής) είναι αυτός που έχει την προτεραιότητα επί της εκάστοτε περιουσίας, αντί ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Συνεπώς, μπορεί να τύχει τεράστιας πολιτικής εκμετάλλευσης, αφού νομικά δημιουργεί μια νέα κόκκινη γραμμή για τους διαπραγματευτές μας.

Μαύρα τα μαντάτα για τους Τούρκους

Η χθεσινή απόφαση είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο παράνομο καθεστώς, καθώς το λιγότερο που μπορεί να συμβεί, λόγω και της έκτασης που άρχισε να λαμβάνει στη Βρετανία, είναι οι Βρετανοί πολίτες να τρομοκρατηθούν και να σκέφτονται δύο φορές πριν να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε αγορές περιουσίας στα κατεχόμενα. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο Κύπριοι πολίτες να ξεκινήσουν μαζικές αγωγές έναντι των σφετεριστών των περιουσιών τους, αξιώνοντας αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, μέσω των κυπριακών δικαστηρίων.
Η τουρκική «Χουριέτ», πάντως, δημοσίευσε άρθρο του Ομέρ Μπιλγκέ υπό τον τίτλο «πώς θα επηρεάσει η απόφαση την ΤΔΒΚ», στο οποίο αναφέρονταν ότι είναι πιθανόν: 1. να διακοπούν οι επενδύσεις: Οι ξένοι, αλλά και όσοι έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην «ΤΔΒΚ», θα βρίσκονται υπό την απειλή των ε/κ δικαστηρίων. 2. Κρίση στον κατασκευαστικό τομέα: Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο τομέας των κατασκευών, ο οποίος αποτελεί τον πλέον σημαντικό τομέα της «ΤΔΒΚ», περνά κρίση. Τώρα αναμένεται όπως η κρίση βαθύνει ακόμη περισσότερο.
Ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του Έρογλου, πάντως, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μέσω τέτοιων υποθέσεων, οι οποίες καταχωρούνται για να αποκρύβονται οι πραγματικότητες στο Κυπριακό», είπε ο Χουσέιν Οζγκιουργκούν. Ο Χασάν Ερτσακιντσά, εκπρόσωπος του Ταλάτ, ανέφερε ότι θέση της τ/κ πλευράς παραμένει ότι το περιουσιακό πρέπει να λυθεί στα πλαίσια των συνομιλιών, και όχι με «προσωπικές υποθέσεις». Μάλιστα, βγήκε και στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να καταστεί το περιουσιακό πιο περίπλοκο! Ο Ερτσακιντσά πάντως, παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, λέγοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η οικονομία των κατεχομένων να επηρεαστεί στο ελάχιστο.
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση αρνητική, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι περιπλέκει περισσότερο το Κυπριακό, γιατί μπορεί να αποτελέσει αιτία για απομάκρυνση της πλευράς μας από το στόχο της λύσης, καθώς εκδόθηκε σε μία εξαιρετικά άτυχη στιγμή. Πάντως, οι Τούρκοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν θα επηρεάσει τη συζήτηση του περιουσιακού.

Νομική νίκη με πολιτικό αέρα

Η «Σ» επικοινώνησε με τρεις γνωστούς Κύπριους νομικούς, από τους οποίους ζητήθηκε να τοποθετηθούν για την απόφαση. Ο πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης ανέφερε ότι «η απόφαση είναι χειροπιαστή απόδειξη τι μπορεί να προσφέρουν οι νομικές διαδικασίες για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ». «Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία υποτιμά το ρόλο των δικαστικών διαδικασιών σε σχέση με τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, αρνούμενη ότι το κυπριακό πρόβλημα απαρτίζεται κατ’ εξοχήν από νομικές πηγές και καλά κάνει η πολιτική ηγεσία να αξιοποιήσει αυτή την απόφαση και να στρέψει την προσοχή της περισσότερο στις νομικές πτυχές του Κυπριακού», πρόσθεσε.
Ο δικηγόρος Χρήστος Κληρίδης ανέφερε ότι «πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό στο Κυπριακό, η οποία στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους παράνομους επεμβασίες σε περιουσίες εκτοπισμένων, ότι τίποτα δεν μπορεί να κτιστεί πάνω στην παρανομία και γρήγορα θα καταρρεύσει». Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η απόφαση θα πρέπει να έχει περιλούσει με κρύο ιδρώτα την ομάδα Ντάουνερ, η οποία όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα, είχε θορυβηθεί τα μέγιστα από την απόφαση του ΔΕΚ. Μάλιστα μέσα από τα έγγραφα προσπάθησαν να εξασφαλίσουν και νομικές γνωματεύσεις για το πώς θα ανετρέπετο η απόφαση αυτή». «Εναπόκειται στη δική μας πλευρά, ενισχυμένη, να μη βάλει νερό στο κρασί της, στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων για το περιουσιακό», κατέληξε.
Ο δικηγόρος Χρήστος Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε «μεγάλη νομική επιτυχία» την απόφαση. «Στέκω ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χειρισμού της υπόθεσης το διεκπεραίωσαν Κύπριοι δικηγόροι, που αποδεικνύει ότι δεν υστερούν σε τίποτα από ξένους συναδέλφους τους», είπε. «Πάντοτε πίστευα ότι η νομική επιστήμη αποτελεί το μεγαλύτερό μας όπλο στον αγώνα που διεξάγουμε για δικαίωση και οφείλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά αλλά επίμονα, διότι στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν μετρά το συμφέρον αλλά το δίκαιο», πρόσθεσε. «Η πολιτική ηγεσία οφείλει να τη χρησιμοποιήσει, όπως και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, για προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου», κατέληξε.

Πολιτική εξέλιξη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η απόφαση «δίνει και απάντηση στην πλευρά που θέλει να αρνηθεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ή στη χρήση της ιδιοκτησίας», τονίζοντας παράλληλα ότι «από πολιτικής σκοπιάς, εμείς κρατάμε αυτή την απόφαση και θα την αξιοποιήσουμε δεόντως».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την εξέλιξη θετική, καθώς «θα δώσει ενίσχυση στις προσπάθειές μας για αίσια κατάληξη του Κυπριακού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις περιουσίες». Πρόσθεσε ότι κάθε απόφαση που βοηθά υποστηρικτικά τα δίκαια αιτήματα της ε/κ πλευράς πρέπει να αξιοποιείται. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «τοποθετεί τα ζητήματα πάνω στη σωστή βάση και ταυτόχρονα ενισχύει πάρα πολύ την επιχειρηματολογία μας σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του θέματος των περιουσιών».
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης ανέφερε ότι η υπόθεση αποδεικνύει ότι οι μικροί λαοί που αγωνίζονται, ίσως να μην μπορούν να επιβάλουν το δίκαιό τους, μπορούν όμως να αποτρέψουν την επιβολή του άδικου. Το ψευδοκράτος περιέρχεται σε πολύ δεινή θέση και πλήττεται ανεπανόρθωτα η παράνομη αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα, πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μίλησε για «μια απόφαση που δικαιώνει τις αρχές και αξίες, από τις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε. και ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση των αναφαίρετων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων των Ελλήνων Κυπρίων, σε ό,τι αφορά τις περιουσίες τους».
Το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση έχει μια σημαντική πολιτική διάσταση, γιατί με αυτήν «κατοχυρώνεται έμπρακτα η διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος ιδιοκτησίας και επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πλήρη ισχύ του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του εδάφους της Κύπρου». Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει επιμονή και αποφασιστική διεκδίκηση, υπάρχουν και πολλά περιθώρια επιτυχίας». «Καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία να αξιοποιήσει δέοντος την απόφαση αυτή προς την κατεύθυνση περιφρούρησης του δικαιώματος περιουσίας όλων των Κυπρίων», κατέληξε.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0