Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ: Διόλου βέβαιη η ψήφιση των μέτρων
Υπάρχει πλειοψηφία για το νέο πρόγραμμα περικοπών και τι θα γίνει εάν τελικά δεν περάσουν τα νέα μέτρα από τη Βουλή;
Απαντήσεις από τον Γερμανό καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Χάιντς Γιούργκεν Αξτ.
Οι βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έχουν δυο επιλογές, σύμφωνα με τον καθηγητή Αξτ:
«Είτε να υποταχθούν στην κομματική πειθαρχία και παρά τις ενστάσεις τους να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα περικοπών, είτε να μην συνταχθούν και να ψηφίσουν κατά συνείδηση και κατά του πακέτου. Αυτό θα σήμαινε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η κατάρρευση της κυβέρνησης. Και το ερώτημα που θα προέκυπτε είναι τι μπορεί να ακολουθήσει όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας».
Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στη ΔΗΜΑΡ
Ο Γερμανός πολιτολόγος και μελετητής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ
Ο καθηγητής εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός ακόμη και ως προς τα σενάρια μιας οριακής πλειοψηφίας υπέρ του νέου πακέτου, καθώς, όπως σημειώνει, οι αντιδράσεις και ενστάσεις δεν περιορίζονται στη ΔΗΜΑΡ:
«Μπορεί δημοσίως οι μεγαλύτερες ενστάσεις να εκφράζονται από τη Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εντός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπάρχουν όντως αρκετοί που συντάσσονται με την κομματική γραμμή. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο. Ένα σημείο που ίσως συμβάλει στο να υπερψηφίσει κανείς το πακέτο παρά τις αντιρρήσεις που έχει, είναι το ερώτημα, τι θα έρθει μετά; (…) Ακυβερνησία, ενδεχομένως μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη και φυσικά, τι θα έκανε το κόμμα αυτό σε μια τέτοια περίπτωση;»
Ο Χάιντς Γιούργκεν Αξτ χαρακτηρίζει λογικό να ζητά εκλογές ένα κόμμα που διαφαίνεται πρώτη δύναμη, ωστόσο, όπως υπενθυμίζει, και στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου προέκυψε το ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν όντως αποσπάσει κυβερνητική πλειοψηφία;
Λογικό να ζητά εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά…
Θα αναλάμβανε κυβερνητική ευθύνη;
«Τότε υπάρχουν δυο επιλογές: να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να βρεθεί αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε απομυθοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, να φανεί δηλαδή ότι και οι ίδιοι δεν μπορούν να επιφέρουν τις μεγάλες αλλαγές ή να αποσπάσουν κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά να μην αναλάβουν κυβερνητική ευθύνη. Στην περίπτωση αυτής θα υπάρξει είτε μια νέα εκδοχή της τρικομματικής κυβέρνησης ή της κυβέρνησης τεχνοκρατών. Αλλά όλες αυτές οι εκδοχές συνιστούν μια αβέβαιη προοπτική».
Ενδεχόμενη οριακή πλειοψηφία στην ελληνική βουλή πάντως, θα προμήνυε, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, επιδείνωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στην Ελλάδα:
«Συνδικάτα και εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιδρούν στα μέτρα ενώ οι πιέσεις προς την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν θα εντείνονται. Αυτό σημαίνει ότι το ήδη τεταμένο κλίμα θα διατηρούνταν ενώ το κυβερνητικό έργο και η υλοποίηση των τόσο αναγκαίων για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ήταν υπό τις συνθήκες αυτές σχεδόν αδύνατη».
Συνέντευξη: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα