Juncker: Στις 20 Νοεμβρίου η απόφαση
Σε έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου θα κριθεί η τύχη της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker ανακοίνωσε ότι στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μέχρι τότε "περιμένουμε όλα τα στοιχεία να είναι στη θέση τους για να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης".
Ο επικεφαλής του Eurogroup άνοιξε εξάλλου την πόρτα για τη διετή παράταση του προγράμματος σημειώνοντας ότι "οι αναθεωρημένοι στόχοι όπως έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση… θα αποτελούσαν μια κατάλληλη προσαρμογή".
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε παράλλληλα πιθανή τη διετή παράταση -έως το 2022- της προθεσμίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, μια ιδέα που φαίνεται για την ώρα να βρίσκει αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Juncker εξήρε παράλληλα την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν σε καλό δρόμο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες κάνοντας λόγο για "σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας".
Χαρακτήρισε ταυτόχρονα κατάλληλη την αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων της χώρας και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions).
Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου, το Eurogroup "καλωσορίζει τη σημαντική πρόοδο προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας στις επικαιροποιημένες προϋποθέσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών και αναγκαίων μέτρων στις περιοχές της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα ".
Το Eurogroup αναγνωρίζει ταυτόχρονα "τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις – μετά από ακόμη ένα πολύ δύσκολο έτος – θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση που είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον".
Καλωσορίζει ταυτόχρονα "την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν σε καλό δρόμο το πρόγραμμα, ιδίως με την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, ενός σημαντικού αριθμού μεταρρυθμίσεων καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Αυτά έχουν λάβει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα".
Το Eurogroup "σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν την επόμενη εκταμίευση, για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του προγράμματος τα οποία θα βοηθήσουν να παραμείνει σε καλή τροχιά, κυρίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους".
"Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι – όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχθηκε από την τρόικα – θα είναι μια κατάλληλη προσαρμογή για το μελλοντικό μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Το Eurogroup αναμένει την έγκριση των σχετικών νομικών κειμένων από το Συμβούλιο".
Τέλος το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν "τις λίγες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις κατεπειγόντως ώστε να επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης".
"Μαζί με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους σε έκτακτη συνάντηση που θα συγκληθεί στις 20 Νοεμβρίου".
"Το Eurogroup περιμένει μέχρι τότε, ότι όλα τα αναγκαία στοιχεία θα είναι σε θέση για τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του EFSF, με την επιφύλαξη της θετικής αξιολόγησης της τρόικας όλων των προαπαιτούμενων δράσεων των ελληνικών αρχών".
Διαφωνία Lagarde – Juncker για το στόχο του 120%
Διαφορετικές γραμμές φαίνεται να υιοθετούν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Juncker σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο στόχος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει στο 120% αλλά θα μεταφερθεί στο 2022 από 2020. Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ αμέσως αντέδρασε σημειώνοντας ότι για το Ταμείο ο στόχος θα παραμείνει το 2020.
"Κατά την άποψη μας, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα είναι 120% μέχρι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που μετρά στο τέλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει και να επιστρέψει στις αγορές εν ευθέτω χρόνο", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι "εξετάζονται όλοι οι δρόμοι για τη μείωση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουμε να τους εξετάζουμε τις επόμενες ημέρες".
"Αυτό που θεωρούμε κρίσιμο είναι το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο", σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν λίγες μόνο προαπαιτούμενες δράσεις στον προϋπολογισμό που υιοθέτησε πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ χαιρέτισε την ψήφιση του πακέτου των μέτρων λιτότητας όσο και του προϋπολογισμού την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Rehn: Υπάρχει λύση για τους ελληνικούς τίτλους που ωριμάζουν στις 16/11
Καθησυχαστικός για τους ελληνικούς τίτλους που πρέπει να πληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου εμφανίστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, λέγοντας πως υπάρχει λύση. Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη δημοπρασία και να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα γραμμάτια της Παρασκευής.
Με τη σειρά του ο Olli Rehn αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι καιρός να καταρρίψουμε την αντίληψη ότι δεν σημειώνεται πρόοδος. Η αντίληψη αυτή είναι επιζήμια, είναι άδικη και είναι απλά λάθος", σημείωσε.
Υπέρ της διετούς παράτασης ο Moscovici
Όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι "ευέλικτες" για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κενού στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και για να διαμορφωθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Πρέπει να σκεφτόμαστε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2017 και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θα πρέπει να δώσουμε άλλα δύο χρόνια; Εμείς είμαστε υπέρ", δήλωσε, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
"Τώρα θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στις κόκκινες γραμμές που έχουμε", πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε εξάλλου ότι το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.
Τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ στο να δοθούν άλλα δύο χρόνια στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα, θέση που υποστηρίζει και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
"Μπορούμε να εξετάσουμε την ημερομηνία του 2022" για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο Moscovici. "Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το θέμα, με διαφορετικές αναλύσεις στο τραπέζι".
Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το πιθανό χρηματοδοτικό κενό των 32 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση του υφιστάμενου προγράμματος κατά δύο χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς για το ποιος θα αναλάβει το κόστος του χρηματοδοτικού κενού το οποίο τοποθετείται μεταξύ 30 δισ. και 32 δισ. ευρώ ο Dijsselbloem απάντησε "όχι οι Ολλανδοί".
"Είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουν οι ίδιο το κενό. Θα πρέπει να βρουν τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να μιλήσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι δική τους η ευθύνη", δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή δήλωσε ότι η Αθήνα έχει σημειώσει "αληθινή πρόοδο", αν και επισήμανε ότι θέλει να δει περισσότερες αποδείξεις πριν πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα χρειαστεί η στήριξη του ολλανδικού κοινοβουλίου πριν αποφασιστεί επίσημα η εκταμίευση.
Πηγή: www.capital.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα