Ένταση στη δίκη Γρηγορόπουλου - News Time
http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=29522
Ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. "Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά", είπε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας. Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο μετά από τον ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης Αλ. Κούγια για ύπαρξη βίντεο που αποδεικνύει την παρουσία του 15χρονου μαθητή σε επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, σε αγώνα πόλο, πριν το τραγικό συμβάν. "Αυτοί που του επιτίθεντο (του Κορκονέα) ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας (σ.σ. είναι ανήλικος) και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά...", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας. "Το παιδί μου το σκοτώσανε δύο φορές. Τον σκότωσε μία φορά ο δολοφόνος και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του", ανέφερε στην κατάθεσή της η μητέρα του δεκαπεντάχρονου, Τζίνα Τσαλικιάν. Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο εμφανίστηκε η τρομοκρατική οργάνωση "6 Δεκέμβρη", η οποία την Πέμπτη (21/01) ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15 Ιανουαρίου.
"Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε", ήταν τα πρώτα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα,
όταν η Πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας του ζήτησε να απαντήσει στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τον βαρύνει για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια.
Ο συγκατηγορούμενος και συνάδελφος του ειδικού φρουρού, Βασίλης Σαραλιώτης απάντησε στην Πρόεδρο επί της κατηγορίας ότι δεν την αποδέχεται. "Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί".
Νωρίτερα, με την έναρξη της διαδικασίας επικράτησε ένταση στην αίθουσα όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα κ. Αλέξης Κούγιας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για εξέταση μαρτύρων και την προσκόμιση βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά με επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, σε αγώνα πόλο, πριν το τραγικό συμβάν.
Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα. Η πολιτική αγωγή αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.
Οπως είπε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Κατσαντώνης "ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά". Ενώ ο έτερος συνήγορος κ. Μυλωνόπουλος αναρωτήθηκε "δηλαδή θα δικάσουμε το Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;".
Στη δευτερολογία του ο κ. Κούγιας τόνισε ότι δεν προσπαθεί η υπεράσπιση να αποπροσανατολίσει τη δίκη και συμπλήρωσε: "ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ηταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας (σ.σ. είναι ανήλικος) και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά... ". Στο σημείο αυτό σηκώθηκε φανερά εκνευρισμένη η μητέρα του ανήλικου αυτόπτη μάρτυρα, η οποία άρχισε να φωνάζει προς το συνήγορο υπεράσπισης: "πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;".
Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν τη μητέρα του ανήλικου ενώ στη συνέχεια ο κ. Κούγιας δείχνοντας αθλητική εφημερίδα της επομένης του περιστατικού είπε προς το δικαστήριο "εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια".
Η τοποθέτηση του κ. Κούγια προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της πολιτικής αγωγής αυτή τη φορά.
Κατσαντώνης:"Ουδέν προέκυψε εναντίον του θύματος".
Μυλωνόπουλος:"Τι είναι αυτά που λέτε κ. Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;".
Κούγιας: "Άκουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Εχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο".
Το δικαστήριο έκρινε επί του αιτήματος του κ. Κούγια ότι θα κρίνει από τη διαδικασία εάν είναι αναγκαία η κλήτευση των μαρτύρων σχετικά με τα επεισόδια στο Χαλάνδρι, ενώ για το βίντεο αλλά και δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά τον αγώνα πόλο αποφασίσε ότι εκ προοιμίου φαίνεται να μην σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση, επιφυλασσόμενο αν προκύπτουν στοιχεία και κριθεί αναγκαίο να ζητηθεί να προσκομιστούν.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ.Τζίνας Τσαλικιάν.
Η κ.Τσαλικιάν όπως και η μητέρα της Χαιραφκί Τσαλικιάν καθώς και η αδερφή του 15χρονου μαθητή, Αρετή Γρηγοροπούλου έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής που νωρίς το πρωί απεδέχθη προς στήριξη της κατηγορίας. Οπως είπε η Πρόεδρος του δικαστηρίου, αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, σε βάρος του οποίου μπορεί εφόσον το επιθυμεί να στραφεί η οικογένεια.
Η πολιτική αγωγή ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η οικογένεια αστικά μπορεί να στραφεί και σε βάρος των δύο αστυνομικών καθώς κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε κατά παράβαση εντολής.
Οι δύο ειδικοί φρουροί - Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης - κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και απλή συνέργεια αντιστοίχως στη δολοφονία του μαθητή.
Με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεχίζεται, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη.
Η κ. Τσαλικιάν περιέγραψε τον 15χρονο γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο, καθόλου επιθετικό και εσωστρεφές παιδί. Όπως είπε η μάρτυρας, δεν ήταν ιδιαίτερα μελετηρό παιδί, ήθελε ωστόσο, να σπουδάσει Νομική. Η διαγωγή του, είπε η κ. Τσαλικιάν, στο σχολείο, ήταν πάντα κοσμιοτάτη και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του.
Η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή είπε στο δικαστήριο ότι την επίμαχη μέρα, την 6η Δεκεμβρίου 2008, ο Αλέξανδρος θα πήγαινε σε αγώνα πόλο το μεσημέρι και αργότερα, το βράδυ, θα τον πήγαινε η ίδια με φίλους του στο Φάρο Ψυχικού για να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή φίλων τους.
Ο Αλέξανδρος της είχε τηλεφωνήσει μετά τον αγώνα και της είπε ότι θα βρισκόταν στα Εξάρχεια με φίλο του -που είναι μάρτυρας στο δικαστήριο- και κανόνισαν να περάσει να τους πάρει από εκεί, για το Ψυχικό.
Αναφερόμενη στο πώς έμαθε το τραγικό συμβάν, η κ. Τσαλικιάν είπε: «Γύρω στις 9 το βράδυ χτύπησε το κινητό μου, που έδειχνε ότι με καλεί ο Αλέξανδρος. Απάντησα αμέσως, "έλα Αλέξανδρε, έρχομαι να σας πάρω". Στο τηλέφωνο όμως, ήταν μία γυναικεία φωνή που μου είπε ότι το παιδί μου είναι σοβαρά τραυματισμένο στον "Ευαγγελισμό". Από τον τόνο της φωνής της κατάλαβα ότι μπορεί να μη ζει. Τη ρώτησα, "ζει;". Μου είπε, δεν μπορώ να σας πω, καλύτερα, όμως, μην έρθετε μόνη στο νοσοκομείο, πάρτε και κάποια φίλη σας. Πήρα μία φίλη τηλέφωνο και της είπα ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Στο νοσοκομείο ήταν δύο άνθρωποι της Αστυνομίας που μου είπαν ότι ο γιος μου δολοφονήθηκε».
Σύμφωνα με την κ. Τσαλικιάν, φίλοι του παιδιού της τής διηγήθηκαν ότι, όταν πήγαν στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, ο Αλέξανδρος και ο φίλος του -αυτόπτης μάρτυρας- κάθησαν σε υπόστεγο για να φάνε σάντουϊτς και να πιουν πορτοκαλάδα. Εκεί, όπως της είπε και ο ανήλικος φίλος του Αλέξανδρου, έγινε κάποιο μικροεπεισόδιο με άλλα παιδιά και τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού, προς τους οποίους τα παιδιά πέταξαν ένα μπουκάλι με νερό.
Η κ. Τσαλικιάν κατέθεσε ότι ο Αλέξανδρος και ο φίλος του, όταν είδαν τη λάμψη από την κροτίδα, που έριξαν οι αστυνομικοί, βγήκαν στη μέση του δρόμου για να δουν τι έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί τούς είδαν, καθώς τα άλλα παιδιά που είχαν δημιουργήσει το επεισόδιο είχαν οπισθοχωρήσει, και άρχισαν να τους φωνάζουν με υβριστικές λέξεις. Τότε ο Αλέξανδρος, στρεφόμενος προς τον Κορκονέα, που βρίζοντας τον προέτρεπε να κάνει πίσω, του είπε «γιατί, τι θα μου κάνεις;». Ο αστυνομικός του απάντησε: «Τώρα θα σου δείξω τι θα σου κάνω και έβγαλε το πιστόλι και τον πυροβόλησε».
«Αυτός ο κύριος», είπε η μάρτυρας στρεφόμενη προς τον Επ. Κορκονέα, «πυροβόλησε το παιδί μου και μετά, σηκώθηκαν με τον άλλον και έφυγαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Πήγαν στους άλλους αστυνομικούς, που ήταν πιο πάνω, και δεν είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου γι αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στο δρόμο».
Όπως είπε η κ. Τσαλικιάν, με βάση όσα της έχει πει ο φίλος του θύματος, μετά τους πυροβολισμούς ο Αλέξανδρος με έκπληκτο βλέμμα γύρισε προς το μέρος του, του είπε «ωχ, με χτυπήσανε» και έπεσε νεκρός στο έδαφος.
Αναφερόμενη δε, στο ότι ο βασικός κατηγορούμενος αστυνομικός ζήτησε συγγνώμη μόνο κατά την προανακριτική κατάθεσή του, τόνισε «για ποια συγγνώμη μιλάμε; Εδώ δεν γύρισε πίσω του να δει το παιδί μου, που ήταν κάτω. Τον άφησαν και έφυγαν, αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εμένα αυτό με έχει πειράξει πιο πολύ από το ότι δεν ζήτησε συγγνώμη».
Η κ. Τσαλικιάν αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάθεσή της σε όλα όσα ακούστηκαν για το παιδί της μετά τη δολοφονία και για το κατά πόσο συμμετείχε, ή όχι, σε επεισόδια στον αγώνα πόλο στο Χαλάνδρι.
«Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς. Να σας πω κάτι, κυρία πρόεδρε; Ο Αλέξανδρος είχε τα ρούχα του ατσαλάκωτα. Αν είχε πέτρες και λοστάρια και συμμετείχε σε επεισόδια, τα ρούχα του θα ήταν βρώμικα. Το μόνο που είδα εγώ, ήταν μία τρυπούλα στο στήθος από τη σφαίρα, που επέφερε και το θάνατο. Στην τσέπη του βρήκα μόνο μία καρδούλα, που είχε αγοράσει και το συγκεκριμένο βράδυ, θα την έδινε στην αγαπημένη του... Το παιδί μου το σκοτώσανε δύο φορές. Τον σκότωσε μία φορά ο δολοφόνος και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του. Του σκότωσαν το σώμα του, του σκότωσαν και την ψυχή».
Η κ. Τσαλικιάν συνεχίζει την κατάθεσή της.
Εν τω μεταξύ, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "6 Δεκέμβρη" - που το όνομά της παραπέμπει στην ημέρα δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου - ανέλαβε με τηλεφώνημά της την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15 Ιανουαρίου
Άλλα άρθρα από christiannaloupa
Σχολιάστε το άρθρο:
Martine Theodosiadis
την
23 Ιανουαρίου 2010, 11:17
Nomizo pos ta pragmata ehoun ligo xefygei apo ta oria.
Poly krima gia to kaymeno to paidi vevaia, alla stin Ellada me to proto hastouki pou tha rixei astynomikos, ginetai epanastasi.
Den einai dynaton oi astynomikoi na ehoun panda demena ta heria kai na min tous epitrepetai na andithrasoun, giati sto telos den tha trehei kaneis na voithisei.
Martine Theodosiadis
Aix-en-Marseille
Poly krima gia to kaymeno to paidi vevaia, alla stin Ellada me to proto hastouki pou tha rixei astynomikos, ginetai epanastasi.
Den einai dynaton oi astynomikoi na ehoun panda demena ta heria kai na min tous epitrepetai na andithrasoun, giati sto telos den tha trehei kaneis na voithisei.
Martine Theodosiadis
Aix-en-Marseille
συνολικά:
3
| προβολή:
1 - 3
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο