Ζητείται ανακωχή μεταξύ Μέρκελ-Λαγκάρντ για να σωθεί η Ελλάδα
Εντείνονται στους κόλπους των εταίρων-δανειστών οι διεργασίες για λύση του ελληνικού προβλήματος ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup που θα γίνει την Τρίτη. Αμερικανοί και ΔΝΤ πιέζουν για οριστική λύση στη συνεδρίαση της Τρίτης με αιχμή του δόρατος τη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απαιτεί το ελληνικό χρέος να διαμορφώνεται στο 120% το 2020 ώστε να είναι βιώσιμο και προτείνει ως πλέον ενδεδειγμένη λύση το «κούρεμα» χρέους του επίσημου τομέα (ΟSI).
ΔΝΤ και Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν για το «κούρεμα» παρά το γεγονός ότι και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη με τηλεφώνημά του προς την Ανγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα πιέζοντας να δοθεί άμεση λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Οι πιστωτές διερευνούν τώρα το ενδεχόμενο να ευρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ που θα πάρει τη μορφή μιας λύσης-κοκτέιλ η οποία θα περιλαμβάνει:
Τι προβλέπει η λύση-κοκτέιλ για την Ελλάδα
Μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές χώρες
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
Ευνοϊκότερες παραδοχές για την εξέλιξη του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια
Παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα
Με αυτά τα εργαλεία η Ευρωζώνη πιστεύει ότι μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία ως το 2014, χωρίς να απαιτηθεί, φυσικά, νέος δανεισμός και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτεται με συντριπτική πλειοψηφία από τις χώρες του ευρώ.
Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι μόνο ένας συνδιασμός περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια της ευρωζώνης, παραίτησης της ΕΚΤ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων και μεταφοράς της στήριξης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αν επαναγοραστούν τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ύψους 63 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα διαγραφεί χρέος περίπου 40-45 δισ.
Ο Γιούνκερ υπέρ του συμβιβασμού ΔΝΤ-ΕΕ
Οι σχετικές δηλώσεις περί συμβιβασμού από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενίσχυσαν την αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο ότι θα βρεθεί λύση τη Τρίτη, χωρίς... παρατράγουδα, ενώ η αιχμή της Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε λύση που να βασίζεται στη πραγματικότητα ερμηνεύεται ότι μπορεί το ΔΝΤ να έκανε επί του παρόντος πίσω στο θέμα του νέου «κουρέματος», ωστόσο στη πορεία των επόμενων μηνών είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει, εφόσον η υλοποίηση του Προγράμματος δεν προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί.
Η ελληνική πλευρά θα κρατήσει, πάντως, κλειστά τα χαρτιά της έως τη Τρίτη, καθώς δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις, όσο ευοίωνες κι αν προδιαγράφονται. Το θετικό είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη συνάψει «συμμαχίες» που θα βοηθήσουν στην ελληνική υπόθεση.
Κάποιοι μιλάνε για «μπλοκ» με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει από τη δεκαετία του 1990, τον Ισπανό υπουργό και βέβαια τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών. Ιδιαιτέρως στενές είναι εσχάτως οι σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα και με τον Γερμανό πρώην υφυπουργό Οικονομικών και μέλος πλέον του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Αντάλλαγμα ο ασφυκτικός έλεγχος και οι Επίτροποι
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας ούτως ή άλλως στο φάκελο του, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες με τη Τρόικα. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος στις δαπάνες θα είναι πλέον ασφυκτικός και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τριμηνιαίους στόχους, μηνιαία παρακολούθηση και προκαθορισμένα διορθωτικά μέτρα. Στη περίπτωση αποκλίσεων θα προβλέπεται αυτόματη περικοπή 10% λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ενώ εάν παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις θα τοποθετείται ειδικός Επόπτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν θα ισχύσει μηχανισμός αυτόματης σύνδεσης των αποκρατικοποιήσεων με τις δαπάνες, ενώ δεν αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού στη Τράπεζα της Ελλάδας, όπου φτάνουν οι δόσεις των δανείων.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα