Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Γαλλία λέει «όχι» στην ισλαμική μπούρκα - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Η Γαλλία λέει «όχι» στην ισλαμική μπούρκα - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=24567190 
Η Γαλλία λέει «όχι» στην ισλαμική μπούρκα

27/1


Νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση για λόγους ασφάλειας έχει καταθέσει το κόμμα του Ν. Σαρκοζί, UMP.

 

Τη μερική απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία και μέσα μεταφοράς, εισηγείται έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Γαλλία, τονίζοντας ότι αποτελεί «προσβολή στις γαλλικές αξίες». Η πρόταση αυτή, ανεξάρτητα από το αν θα υιοθετηθεί ή όχι, προκαλεί νέο κύμα αντιπαράθεσης στη χώρα, όπου τους τελευταίους μήνες έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη με αφορμή το διάλογο για την εθνική ταυτότητα που ξεκίνησε η γαλλική κυβέρνηση.

 

Καυστική...
Η κοινοβουλευτική επιτροπή ήταν ιδιαίτερα καυστική στην επιχειρηματολογία της κατά της μπούρκας, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει «παραδοσιακές γαλλικές αρχές», όπως αυτές της ισότητας και της εκκοσμίκευσης. Η επιτροπή κάλεσε το γαλλικό κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο υπέρ της μερικής απαγόρευσης, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι «η Γαλλία λέει όχι στη μπούρκα».

Στην πράξη, η έκθεση προβλέπει ότι οι γυναίκες που φορούν μπούρκα δεν θα γίνονται δεκτές σε σχολεία και δεν θα εξυπηρετούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ προτείνειι την απαγόρευση της άδειας παραμονής ή της παραχώρησης ιθαγένειας σε οποιονδήποτε εμφανίζει ενδείξεις «ακραίων θρησκευτικών εκφράσεων». Προκειμένου να αιτιολογήσει τις συστάσεις της επιτροπής, ο κεντρικός εισηγητής, Μπερνάρ Ακογιέ, τόνισε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι η μπούρκα «αποτελεί σύμβολο της καταπίεσης των γυναικών και ακραίου φονταμενταλισμού».

Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των γυναικών που φορούν μπούρκα στη Γαλλία ανέρχεται περίπου σε 1.900. Οι Γάλλοι ωστόσο, όπως προκύπτει από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία ακόμη και υπέρ της πλήρους απαγόρευσής της.

Διχασμός...
Ο πολιτικός κόσμος της χώρας εμφανίζεται διχασμένος για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Νικολά Σαρκοζί διαμήνυσε πρόσφατα ότι η μπούρκα «δεν έχει καμία θέση στη Γαλλία», επισήμανε ωστόσο ότι «κανείς δεν θα πρέπει να νιώθει στιγματισμένος για τις πεποιθήσεις του».

Το UMP, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, έχει ήδη καταθέσει νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση επικαλούμενο λόγους ασφάλειας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα τάχθηκε επισήμως κατά της απαγόρευσης, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της είναι ανέφικτη. Ωστόσο, αν και τάσσεται κατά της μπούρκας επί της αρχής, επισημαίνει ότι το ζήτημα δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο στιγματισμό των μουσουλμάνων γυναικών.

Στη Γαλλία εκτιμάται ότι ζουν περισσότεροι από 5 εκατ. μουσουλμάνοι, γεγονός που την καθιστά ως τη δυτικοευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό. Μουσουλμανικές οργανώσεις, ακόμη και όσες τάσσονται κατά της μπούρκας, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο για «ρατσισμό» και «άνιση μεταχείριση» των μουσουλμάνων.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0