Independent on Sunday: Και Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται για διεκδίκηση - Της Φανούλλας Αργυρού
Με εκτενές ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Sam Creighton η Ιντεπεντεντ της περασμένης Κυριακής 2.12.2012 αναφέρεται στις νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν βετεράνοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59 εναντίον της Βρετανίας για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στα χέρια των βασανιστών Βρετανών και των σωμάτων Ασφαλείας της αποικιοκρατίας στην Κύπρο.
Οι αγωνιστές προχωρούν γράφει, με τις νομικές διαδικασίες και απαιτούν αποζημιώσεις και απολογία. Η κίνηση αυτή ενθαρρύνθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας να δεχθεί να προχωρήσει η αγωγή των Κενυατών πρώην Μάου Μάου που υπέστησαν απάνθρωπα βασανιστήρια στην Κένυα επίσης την δεκαετία του 1950.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Θράσου Σοφοκλέους προέδρου του Συνδέσμου Αγωνιστών 1955-59 ο οποίος βασανίστηκε με διάφορους τρόπους στα χέρια των Βρετανών για 10 έως 15 φορές σε 17 μέρες. Ο κ. Σοφοκλέους πιστεύει ότι θα δικαιωθούν εφόσον ήδη οι Βρετανοί έχουν μετά από 40 – 50 χρόνια παραδεχθεί ότι βασάνισαν κόσμο στην Κύπρο.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην περίπτωση του κ. Πέτρου Πετρίδη, επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη όταν ήταν μαθητής 15 χρόνων και βασανίστηκε από αξιωματικούς του βρετανικού Σπέσιαλ Μπράντς. «Με έδεσαν σε κρεβάτι, γυμνό και έτριψαν τα χείλη, ματόκλαδα και ιδιωτικά μου μέρη με μαύρο πιπέρι. Έβαζαν ένα κομμάτι ρούχο πάνω στη μύτη και το στόμα σου και έριχναν νερό πάνω του ώστε να είχες την αίσθηση ότι πνιγόσουν. ΄Οταν έφθανες στο σημείο να χάσεις τις αισθήσεις σου έφευγαν το ρούχο και ξανά πάλι το ίδιο», δήλωσε ο Π. Πετρίδης.
Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος γεννήθηκε στο Λίνκολν και ο πατέρας του υπηρέτησε στον Βρετανικό Στρατό τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κινήσει αγωγή όμως θέλει μια απολογία, και πρόσθεσε «΄Ολοι γνωρίζουμε πόσο ευγενικοί είναι οι Βρετανοί, όμως το τι έκαναν (στην Κύπρο) ήταν λάθος και είναι ώρα να πληρώσουν και οφείλουν να πούνε συγνώμη για ότι έκαναν»,
Τα θύματα και οι δικηγόροι τους, έγραψε η Ιντεπεντεντ, λένε ότι τώρα υπάρχουν καινούργιες μαρτυρίες από τα νεότερα αποδεσμευμένα έγγραφα της κυβέρνησης καθώς και από τον Ερυθρό Σταυρό για τους ισχυρισμούς για βαρβαρότητες το 1957. Η Κύπρος πήρε ανεξαρτησία το 1960 με πρώτο πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Ο Kevin Conroy, δικηγόρος των αγωνιστών με έδρα το Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι στην Κύπρο έκαναν ότι και στην βόρειο Ιρλανδία το 1971. «Συλλήψεις μόνο με την υποψία ότι ήσαν μέλη της ΕΟΚΑ δίχως να τους κατηγορήσουν. . Δεν υποστηρίζω την ΕΟΚΑ – τουναντίον ήταν φοβερό – όμως υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται. Αν βασανιστείς ενόσω τελείς υπό κράτηση, άσχετο με ποιος είσαι ή τι έκανες αυτό είναι λάθος».
Και κλείνει το ρεπορτάζ με δηλώσεις του δημοσιογράφου συγγραφέα Ian Cobain στο πρόσφατο βιβλίο του Cruel Britannia ο οποίος τονίζει στις τελευταίες γραμμές του βιβλίου του ότι η Βρετανία αφέθη να κάνει αυτές τις πράξεις βαρβαρότητας επειδή ο βρετανικός λαός δεν πιστεύει ότι γίνονται αυτά τα πράγματα και επειδή τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αδυνατούν να τα κάνουν γνωστά στο κόσμο.
Υ.Γ. Σημειώνω όμως για την ιστορία, ότι για τα γεγονότα των χρόνων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 ήδη υπήρχαν προ 20ετίας αποδεσμευμένα έγγραφα του Γρ. Αποικιών και Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας κατά εκατοντάδες στο Βρετανικό Αρχείο (πολλά από τα τελευταία ήδη υπήρχαν σε αντίγραφα στα ήδη αποδεσμευμένα προ 20ετίας) και δεν χρειαζόταν η δική μας πλευρά να περιμένει όλα αυτά τα χρόνια για να κινήσει αυτές τις νομικές διαδικασίες. Ειδικά για τις περιπτώσεις που κατήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην Αθήνα το 1957 και περιλαμβάνονταν στις προσφυγές της Ελλάδας εναντίον της Βρετανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπήρχαν και υπάρχουν στο Βρετανικό Αρχείο χιλιάδες έγγραφα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Έγραψα σχετικά στο βιβλίο μου « Από την Ένωση στην Κατοχή» που εκδόθηκε στην Λευκωσία το 1995 και στο οποίο περιέλαβα και ολόκληρη την καταγγελία Μακαρίου το 1957 την οποία βρήκα στο Βρετανικό Αρχείο. Να μην ξεχνάμε οι Μάου Μάου ήσαν ένα κίνημα απαγορευμένο στην ίδια τη χώρα τους και οι άνθρωποι νομιμοποιήθηκαν μόλις το 2006 όταν και άρχισαν την διεκδίκηση της δικαίωσής τους. Για να γράψουν 4 γεροντάκια, ιστορία με την τόλμη τους, να αναγκάσουν το Φόρειν ΄Οφις να αποδεσμεύσει χιλιάδες φακέλους που αφορούν τη χώρα τους και τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Και μαζί και πολλά που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και άλλες πρώην αποικίες. Φ.Α.
http://fanoulla.koukouvagia.com/?p=311
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα