Φορολογικά δικαστήρια προανήγγειλε ο Στουρνάρας
Τη δημιουργία φορολογικών δικαστηρίων προανήγγειλε με την συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες εκθέσεις της τρόικας, που επιβεβαιώθηκαν και στην πρόσφατη αξιολόγηση, το πρόβλημα των μειωμένων φορολογικών εσόδων αποδίδεται στην αλυσίδα της αναποτελεσματικής διοίκησης αλλά και στους αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια.
«H φοροδιαφυγή είναι παντού, στην κορυφή, στη μέση, παντού» τονίζει και σημειώνει ότι «πέρσι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στην επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επισημαίνει ότι αυτή θα περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων -πρόταση της τρόικας που έγινε το 2010 και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει- προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία τώρα καθυστερεί χρόνια εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων.
Παράλληλα, θα επιτρέπεται η φυλάκιση αντί της αναστολής της ποινής για τους καταδικασμένους φοροφυγάδες.
«Αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο προβλέπεται, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς» δήλωσε ο ίδιος.
Ο κ.Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην αναζήτηση της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» από ομάδα μελών του ΣΔΟΕ και δικαστών που θα μεταβούν τις αμέσως επόμενες μέρες για αυτό το λόγο στο Παρίσι.
Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται από την εφημερίδα από τις αμφιβολίες για την γνησιότητα του αντίγραφου της λίστας.
Η αυθεντική είχε δοθεί στην Αθήνα το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει στη συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και προειδοποιεί τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.
«Την επόμενη χρονιά μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν παραμείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα αποτύχουμε εάν το πολιτικό σύστημα διαπιστώσει ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχειρισθεί την κατάσταση», προειδοποιεί ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Ο,τι κάναμε μέχρι σήμερα είναι αναγκαίο, αλλά όχι επαρκές για να επιτύχουμε μία μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσοχή της στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην αυστηρή εκπλήρωση των στόχων της ιδιωτικοποίησης και στην απομάκρυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις εισερχόμενες επενδύσεις, δηλώνει.
Η εκταμίευση αυτήν την εβδομάδα της δόσης των 34,2 δισκετομμυρίων ευρώ από τους διεθνείς δανειστές έπειτα από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ικανότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, παρά την αντίθεση των συνδικάτων και των αντιμνημονιακών κομμάτων.
«Η απόφαση των εταίρων μας να μάς δώσουν τόσο πολλά χρήματα - περισσότερα από όσα περιμέναμε- απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου» λέει, προειδοποιώντας ωστόσο: «Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον πιθανό κίνδυνο χρεοκοπίας».
Τυχόν αποτυχία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές θα σημάνει την αναπόφευκτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι η αντιστροφή θα έρθει κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και αναμένει χαμηλή ανάπτυξη για το 2014.
Το 2013 «θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά ... αλλά, εάν συνεχίσουμε την πορεία αυτή, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα και εφαρμόζοντας τα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερες χρονιές», υποστηρίζει.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα