Η Μέρκελ και ο Τσίπρας - Του Τάκη Μίχα
Ίσως να φαίνεται εξωπραγματικό όμως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο σημαντικό κοινό σημείο είναι η συνειδητοποίηση αμφοτέρων ότι ο κόσμος δεν αρχίζει και τελειώνει με την ευρωζώνη αλλά ότι υπάρχουν και άλλα ίσως πολύ πιο ενδιαφέροντα μέρη στον κόσμο τα οποία πρέπει κανείς να μελετήσει.
Ο κ.Τσίπρας έδειξε ότι έχει την διάθεση να ξεφύγει από τον ευρωεπαρχιωτισμό με το πρόσφατο ταξίδι του στην Λατινική Αμερική. Μπορεί κανείς να προβληματίζεται (δικαιολογημένα!) με το αν ο Έλληνας πολιτικός εξήγε τα σωστά συμπεράσματα αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ανάλογη διάθεση ρήξης με τον ευρωεπαρχιωτισμό δείχνει και η κ.Μέρκελ στην πρόσφατη συνέντευξη της με τούς Financial Times. «Θεωρώ ανησυχητικό» δηλώνει στην συνέντευξη «ότι πολλοί Ευρωπαίοι το θεωρούν δεδομένο ότι η Ευρώπη μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν τα μοναδικά σημεία αναφοράς-ότι η Ευρώπη παραδοσιακά είναι ισχυρή και ότι ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να μας μιμηθεί.»
Και συνέχισε: «Καιρό τώρα έχουν εμφανισθεί άλλα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης: Η Κίνα η Ινδία η Ιαπωνία η Βραζιλία και σ αυτές τις χώρες σύντομα θα προστεθούν και άλλες που δουλεύουν σκληρά και προωθούν τις καινοτομίες»
Προσφάτως δόθηκε στην δημοσιότητα η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά την Ανατολική Ασία πού έρχεται να ενισχύσει τις απόψεις της κ.Μέρκελ. Οι οικονομίες των χωρών της Ανατολικής Ασίας τονίζει η έκθεση έδειξαν τρομερή ανθεκτικότητα παρά την αρνητική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η έκθεση προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή το 2013 θα φτάσει το 7,9%. Σύμφωνα με την έκθεση το τμήμα του πληθυσμού πού ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα αναμένεται να πέσει στο 23.3% -πού αποτελεί σημαντική μείωση από το 28,8% το 2010.
Το επόμενο έτος η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,4% ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν μπει στα σκαριά. Οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ασίας αναμένεται να έχουν ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος της τάξης του 5,7%. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η έκθεση στην οικονομία της Ταϊλάνδης μία χώρα πού ανέκαμψε σημαντικά μετά τις περυσινές καταστροφικές πλημμύρες (αν ανάλογες πλημμύρες είχαν γίνει στην Ελλάδα όχι μόνο η χώρα δεν θα είχε ανακάμψει αλλά ακόμα θα συζητούσαν στα τηλεπαράθυρα για το «ποιός φταίει») Άλλο ένα «αστέρι» σύμφωνα με την έκθεση θα είναι η Μυανμάρ της οποίας η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 6%.
Ο μόνος σοβαρός κίνδυνος για αυτές τις χώρες προέρχεται από το τύπωμα χρήματος στο οποίο επιδίδονται με αυξανόμενη μανία η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί μία ροή ξένων κεφαλαίων προς τις χώρες της Ανατολικής Ασίας με αποτέλεσμα την δημιουργία «φουσκών» και τον κίνδυνο αιφνίδιας απόσυρσης των κεφαλαίων στο μέλλον.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα