Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Γλυκιά» στροφή στη στέβια

Αρχική | Διάφορα | «Γλυκιά» στροφή στη στέβια

Πολλοί είναι οι νέοι αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου, αλλά και νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό κλάδο, που εξετάζουν τη στροφή στις εναλλακτικές, δυναμικές καλλιέργειες, οι οποίες δίνουν υποσχέσεις για ικανοποιητικό εισόδημα. Η καλλιέργεια του φυτού στέβια, από το οποίο παράγεται η ομώνυμη γλυκαντική ουσία, είναι μία από αυτές που συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον. Ενδεικτική είναι η δημιουργία Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς Στέβιας, ο οποίος πραγματοποίησε πρόσφατα την ιδρυτική συνέλευσή του στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Κατά τη συνέλευση ψηφίστηκε το καταστατικό του συνεταιρισμού, που δημιουργήθηκε με στόχο την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία της στέβιας, και εξελέγη η προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Στη συνέλευση τονίστηκε ότι υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της στέβιας, η ζήτηση της στεβιοζάχαρης και των προϊόντων της αυξάνεται συνεχώς, ενώ η μεταποίηση είναι το κλειδί επιτυχίας της προσπάθειας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής πρωτοβουλίας για τη στέβια Γιώργος Κουλοσούσας παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς ως εξής:

Εγκαθίστανται μικρές πιλοτικές καλλιέργειες από τα μέλη.

- Σχεδιάζεται μονάδα-πιλότος για τη μεταποίηση και την παραγωγή στεβιοζάχαρης.

- Ελέγχεται και πιστοποιείται το προϊόν.

- Οργανώνεται δίκτυο προώθησης του προϊόντος.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ομάδας Φαναριωτών για την ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου Αρετή Ντουρλιού εξέφρασε την άποψη ότι ο συνεταιρισμός «μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για νέους επιστήμονες, να επιστρέψουν και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια ανεκμετάλλευτων εκτάσεων που υπάρχουν στη Θεσσαλία».

Προέλευση

Η στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη και έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται λοιπόν ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από τη ζάχαρη.

Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής, που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Η αξία της στέβιας είναι σημαντική, καθώς μπορεί να γίνει βιομηχανική εκμετάλλευσή της, αλλά ακόμη και οικιακή παραγωγή. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια, αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά. Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη, χάρη στη μεγάλη γλυκαντική της δύναμη, οπότε ουσιαστικά δεν προσθέτει θερμίδες στο σκεύασμα ή στο αφέψημα στο οποίο προστίθεται.

Η καλλιέργεια της στέβιας γίνεται τα τελευταία χρόνια πειραματικά στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κλίμα και το έδαφος στην Ελλάδα είναι κατάλληλα για την καλλιέργειά της. Η μοναδική διαφορά είναι ότι οι καλλιέργειες εδώ χρειάζονται συχνό πότισμα, ενώ στην Παραγουάη, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, δεν ποτίζονται σχεδόν ποτέ. Η παραγωγή της στέβιας είναι εύκολη, δεν έχει πολλούς παρασιτικούς εχθρούς και μοιάζει με την παραγωγή καπνού. Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα, σύμφωνα με τους γεωπόνους, υπολογίζεται στα 300 ευρώ, κάτι που εξηγεί το έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

δημοκρατία





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Πέπα το Γουρουνάκι παρουσίασε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι

14 Σεπτεμβρίου 2022, 23:39
 -«Ζω με τη μαμά και την άλλη μαμά»   Η νέα ιστορία του δημοφιλούς βρετανικού κινούμενου ...

Η Έμα Τόμσον διέλυσε τα στερεότυπα για το γυναικείο σώμα σε 58 δευτερόλεπτα

20 Φεβρουαρίου 2022, 22:39
Σηκώθηκε όρθια η θεότητα και τα είπε ΟΛΑ!   Η συνέντευξη Τύπου της θεότητας Έμα Τόμσον ...

Ρατσισμός και στη βιομηχανία ομορφιάς;

02 Σεπτεμβρίου 2020, 12:21
To κίνημα «Black Lives Matter» έχει ανοίξει μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση για τον ρατσισμό. ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0