Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θέμα εμπλοκής και του Γιώργου Παπανδρέου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Θέμα εμπλοκής και του Γιώργου Παπανδρέου

Των Αλίκης Μάτση, Μπάμπη Αγρολάμπου

Το ενδεχόμενο να βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση μετά τον καταιγισμό νέων πληροφοριών γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την επίμαχη περίοδο από την άνοιξη του 2010 έως και το καλοκαίρι του 2011.

Πέραν της συνάντησης της 8ης Ιουλίου 2011 μεταξύ Παπανδρέου, Βενιζέλου, Διώτη, που αποκάλυψε το Σάββατο η «Εφ. Συν.» -συνάντηση που δεν διαψεύδεται, απλώς γίνεται γενικώς και αορίστως λόγος ότι το θέμα της λίστας ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης- προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση και η εμπλοκή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα.

Στην περίπτωση που προκύψει ότι ο κ. Μπίκας επίσης είχε γνώση του θέματος ή ακόμη χειρότερα είχε γίνει κι αυτός παραλήπτης της λίστας Λαγκάρντ, τότε θεωρείται βέβαιο ότι στη δίνη του σκανδάλου θα βρεθεί και ο Γ. Παπανδρέου, αφού ως πρωθυπουργός ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του διοικητή της ΕΥΠ.

Το όνομα του κ. Μπίκα είχε απασχολήσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην πρώτη εξέταση των εμπλεκομένων τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ήταν από τους πρώτους μάρτυρες που κλήθηκαν και κατέθεσαν στον οικονομικό εισαγγελέα Γ. Μουζακίτη, ως γνώστης τουλάχιστον της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Π. Παυλόπουλου είχε αποκαλύψει ότι «ο κ. Μπίκας μού ανέφερε για πρώτη φορά, είπα αρχές καλοκαιριού, αν θυμάμαι καλά ο κ. Μπίκας έχει πει άνοιξη, Μάιος, Ιούνιος (σ.σ. του 2010), εκεί κάπου, την ύπαρξη των στοιχείων αυτών. Βεβαίως, ήταν αν θέλετε στον Τύπο γνωστή η ύπαρξή τους, αλλά η πρώτη επίσημη, αν θέλετε, ενημέρωση που έχω εγώ ότι τα στοιχεία αυτά όχι απλώς υπάρχουν, αλλά θα υπήρχε διαθεσιμότητα να τα λάβουμε ήταν εκείνη την εποχή, δεν γνωρίζω αν αυτή η πληροφορία είχε δοθεί σε προηγούμενη ηγεσία της ΕΥΠ, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μου το είπε ο κ. Μπίκας, προφανώς, αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ή η προηγούμενη ηγεσία».

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, όπως προκύπτει από δημοσίευμα των Wikileaks, είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2010, μαζί με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ελ. Οικονόμου «με σκοπό την αποφασιστική προσπάθεια ενδυνάμωσης της ενδοϋπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και ΕΥΠ».

Την άνοιξη του 2010 είχε, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του και κατά μία εκδοχή έγινε εκτενής συζήτηση για την αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας που αφορούσαν Έλληνες πολίτες από τις ελληνικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπίκας ήταν προσωπική επιλογή του Γ. Παπανδρέου για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, αντικατέστησε δε τον Δ. Παπαγγελόπουλο, παρά τις καλές σχέσεις του τελευταίου με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γαλλικές υπηρεσίες που ασχολούνταν με τη λίστα Λαγκάρντ – Φαλτσιάνι είχαν από τις αρχές του 2009 απευθυνθεί στις άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (ισπανικές, ιταλικές, γερμανικές) για τη διάθεση των ονομάτων. Στον κ. Μπίκα οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν προφορικά και στη νέα διοίκηση της ΕΥΠ υπό τον Θ. Δραβίλλα δεν έχει βρεθεί σχετική αναφορά.

Αν κάποιο στοιχείο υπάρχει γραπτά, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι κάποιο σήμα ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες για το επίμαχο θέμα της λίστας.

Ο κ. Μπίκας, εκτός από την ενημέρωση που παρείχε στον κ. Παπακωνσταντίνου, θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι ενημέρωσε απευθείας και τον τότε πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου. Αλλά και από τις καταθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί σχετικά και από τον κ. Παπακωνσταντίνου και του έδωσε το πράσινο φως λέγοντας του χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Γιώργο προχώρα».

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα κατόπιν όλων αυτών είναι γιατί επί έναν ολόκληρο χρόνο η τότε κυβέρνηση δεν προχώρησε την έρευνα και οι δύο υπουργοί Οικονομικών κράτησαν τη λίστα στα συρτάρια τους.

Το δεύτερο εύλογο ερώτημα είναι σε τι βάθος ήταν ενήμερος ο τότε πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες από τότε μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιμένουν ότι το θέμα ουδέποτε ετέθη σε συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, αν και ο κ. Παπανδρέου τα συγκαλούσε συχνά. Το δε θέμα της φοροδιαφυγής ήταν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της κυβέρνησης, είναι αν μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις καταστεί αναπόφευκτο κάποιοι και εκ των κυβερνητικών βουλευτών και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, υιοθετήσουν τελικά την πρόταση Καμμένου – Χρυσής Αυγής, που ενστερνίζεται -με άλλο σκεπτικό- και το ΚΚΕ. Καταλήξουν δηλαδή να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και του Γ. Α. Παπανδρέου.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν κι άλλα ζητήματα και, δεδομένης της μυστικής ψηφοφορίας, βουλευτές και των τριών κυβερνητικών κομμάτων να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου.

14/01/2013

Η Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...

Έγκλημα στα Καμένα Βούρλα: Συνελήφθη μια γυναίκα για τη δολοφονία της ηλικιωμένης

22 Οκτωβρίου 2024, 15:05
Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη Στα χέρια των αστυνομικών βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ...

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0