Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βίοι παράλληλοι με την δεκαετία του 1920

Αρχική | Οικονομία | Βίοι παράλληλοι με την δεκαετία του 1920

Oι χρηματοπιστωτικές αγορές σηματοδοτούν ότι η οξεία φάση της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης μπορεί να έχει τελειώσει και η κρίση μπορεί να μετατοπίζεται σε μία χρόνια φάση — ή, ακριβέστερα, μια χρόνια φάση με πιθανά οξεία ιντερλούδια στα οποία ο πανικός κλιμακώνεται.


Αν αυτό είναι σωστό, τι συνεπάγεται; Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν αναιμική ανάπτυξη, με την ύφεση να ριζώνει σε σημαντικές οικονομίες, όπως η Γαλλία, και συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς σε πολλές οικονομίες της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τα χρέη τους — στην ορολογία, "απομόχλευση"— έτσι, οι προοπτικές για πραγματική ανάκαμψη φαίνονται πολύ μακρινές.


Αυτό το περιβάλλον είναι λιγότερο αγχωτικό από το πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές για πολλούς ανθρώπους θα είναι πιεσμένες, πιθανώς για τα επόμενα χρόνια, και κάποιοι θα αισθάνονται απελπισία στην πιθανότητα να μην υπάρξει ποτέ εξεύρεση μιας καλύτερης ζωής.


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φορείς χάραξης πολιτικής ανησυχούν τι θα σημαίνει αυτό για την πολιτική στην ηπειρωτική Ευρώπη — και αν θα προωθήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό, όπως αυτός που ακολούθησε τις οικονομικές δυσκολίες στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1920.


Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες.


Αλλά μερικοί ακαδημαϊκοί κοιτούν πίσω στη δεκαετία του 1920 για να κάνουν συγκρίσεις με το σήμερα — και βρίσκουν ομοιότητες τόσο ως προς τη φύση των οικονομικών προβλημάτων όσο και στις προσπάθειες προσαρμογής που έχουν σχεδιαστεί για να τα ανακουφίσουν.


Υπάρχουν σχεδόν μυστηριώδειςς παραλληλισμοί, ακόμη και με το θέαμα της λεγόμενης τρόικας των ξένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχουν μελετήσει προσεκτικά τα βιβλία του υπουργείου οικονομικών της Ελλάδας.


Το 1922, η Κοινωνία των Εθνών διόρισε γενικό επίτροπο τον Alfred-Zimmerman των Κάτω Χωρών — να επιβλέπει με κάθε λεπτομέρεια την αυστριακή πολιτική της κυβέρνησης και των δαπανών ως το τίμημα για την οικονομική στήριξη που λάμβανε από άλλες κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας).


Η Patricia Clavin, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι οι πιστωτές αυτοί αναλάμβαναν "έκτακτες εξουσίες" πάνω από τη νέα κυβέρνηση, αναγκάζοντας περικοπές στις επιδοτήσεις τροφίμων και μειώνοντας το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50.000. Οι Αυστριακοί υπάλληλοι έπρεπε να πηγαίνουν τα λογιστικά βιβλία της κυβέρνησής τους στον κ. Zimmerman για να λάβουν άδεια, που συχνά ετύγχανε άρνησης, για την πραγματοποίηση πληρωμών.


Το αυστριακό πρόγραμμα ήταν ένα πρότυπο για μεταγενέστερα προγράμματα στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και, ναι, την Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε ως «μοντέλο υποβάθρου» για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης της Γερμανίας, είπε σε ένα ακροατήριο στο Κολλέγιο St Antony πέρυσι.


Η Αυστρία επέστρεψε στον κανόνα χρυσού το 1924. Στην πραγματικότητα, η κα Clavin λέει συνολικά 45 χώρες επέστρεψαν στον κανόνα χρυσού. Από τις τέσσερις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία προχώρησαν σε συναλλαγματικές ισοτιμίες που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ υψηλές. Και οι ΗΠΑ και η Γαλλία σε επίπεδα που αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά.


Ο David Vines, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μίλησε στο ίδιο κοινό για άλλους παραλληλισμούς με το σήμερα. Και στις δύο, αναπτύχθηκε μια κρίση υπέρβασης του χρέους, που το 1920 δημιουργήθηκε από τον πόλεμο και σήμερα από μια δεκαετία κατά την οποία το νέο κοινό νόμισμα δημιούργησε τεράστιες οικονομικές εισροές από τη Γερμανία και άλλες πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.


Η προσαρμογή στη δεκαετία του 1920 ήταν ευθύνη των χωρών του ελλείμματος (Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και όχι των πλεονασματικών χωρών (ΗΠΑ και Γαλλία.) Αυτή η μονόπλευρη προσαρμογή παρέτεινε την περίοδο κατά την οποία θα μπορούσε να γίνει, και ως εκ τούτου επέκτεινε τον οικονομικό πόνο — όπως έκανε και η απροθυμία ή αδυναμία των κυβερνήσεων να υποτιμήσουν τα εθνικά τους νομίσματα.


Αυτό είναι, περισσότερο ή λιγότερο, ο κόσμος της προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ. Η ΕΚΤ μπορεί, σε αντίθεση με τον κόσμο του κανόνα του χρυσού, να διευκολύνει τα συμπτώματα, αλλά η προσαρμογή είναι αναπόφευκτη. Και οι παραλληλισμοί δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένοι: Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1930, οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν με επιθετικό οικονομικό εθνικισμό και προστατευτισμό του εμπορίου στη σημερινή κρίση-ακόμη.


Έτσι τι μπορούμε να πούμε για τον πολιτικό εξτρεμισμό; Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τρεις ακαδημαϊκούς, τον Alan de Bromhead, Barry Eichengreen και Kevin O'Rourke, μελέτησε την άνοδο των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων της Μεγάλης Ύφεσης — δεξιά, επειδή ήταν αυτοί, παρά τα κόμματα της αριστεράς, που σημείωσαν πρόοδο εκλογικά στη δεκαετία του 1930.


Τα συμπεράσματά τους είναι ότι οι πολιτικοί θεσμοί και η πολιτική κουλτούρα έχουν σημασία. Οι χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμού ήταν εκείνες με σχετικά πρόσφατη ιστορία της δημοκρατίας, αυτές με τα υπάρχοντα ακροδεξιά κόμματα, και εκείνα με χαμηλά εμπόδια για τα νέα κόμματα να μπουν στο κοινοβούλιο.


Πάνω απ 'όλα, βρήκαν, ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος, όπου η οικονομική ύφεση διαρκούσε πιο πολύ.


Ακόμη και η Ελλάδα, μία από τις πιο αδύναμες χώρες της κρίσης στα μέτρα αυτά, ανέρχεται σε τέσσερις δεκαετίες αδιάσπαστης δημοκρατίας. Και όσο επιζήμια και παρατεταμένη η ύφεση κι αν ήταν, δε διήρκεσε πουθενά περισσότερο από την αναταραχή που έπληξε την Ευρώπη του μεσοπολέμου.


Η κα Clavin εκτιμά ότι η κρίση έληξε πραγματικά το 1949 ή 1950: «Υπήρχαν τέσσερις ταραγμένες δεκαετίες, όχι δύο», λέει.

Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κομισιόν: Eνέκρινε 40 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα

24 Οκτωβρίου 2024, 14:13
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, ...

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0