Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

H βιομηχανική παραγωγή βουτάει και το ευρώ… πετάει - Του Μπάμπη Μιχάλη

Αρχική | Οικονομία | H βιομηχανική παραγωγή βουτάει και το ευρώ… πετάει - Του Μπάμπη Μιχάλη

Ενστάσεις στην εκτεταμένη αισιοδοξία πολιτικών, οργανισμών και αγορών για τη φετινή πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης προκαλεί η χθεσινή αναπάντεχη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή των 17 χωρών του ευρώ σημείωσε τον περασμένο Νοέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 3 ετών. Το βιομηχανικό προϊόν των «17» υποχώρησε συγκεκριμένα κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2009. Σε σχέση με τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 0,3% έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,2%.

Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών σημείωσαν σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας (-7,6%), της Ισπανίας (-7,2%) και της Ιρλανδίας (-6,6%) ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη υποχώρηση ήταν ύψους 3,1%.

Η βουτιά αυτή αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η ευρύτερη οικονομία των «17» συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο στους τελευταίους τρεις μήνες του 2012. Κάτι που εγείρει ερωτήματα για την περιρρέουσα αισιοδοξία που καλλιεργούν τις τελευταίες ημέρες ΕΚΤ, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΟΟΣΑ περί ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι αναμένει βαθμιαία ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης προς το τέλος 2013, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε στη συνέχεια, λέγοντας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διεμήνυσε χθες ότι με βάση τους εξειδικευμένους δείκτες που εκπονεί, οι αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης σταθεροποιούνται ύστερα από μια περίοδο επιβράδυνσης, κυρίως στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της -τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Την αισιοδοξία της όμως ότι η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξή της στο BBC και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Υπάρχει βελτίωση, βρισκόμαστε στην αρχή της ανάκαμψης και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο των εθνικών πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί σε αυτές τις χώρες όσο και της συνολικής προσπάθειας για την ενδυνάμωση της ευρωζώνης και τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης…

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στην ευρωζώνη» δήλωσε η Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προέβλεψε μάλιστα ότι η Ελλάδα μας θα εμφανίσει καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα το 2013, υπογραμμίζοντας όμως από την άλλη πλευρά την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας συλλογής εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το ευρώ εκτοξεύθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα προσέγγισε έως και το 1,3404 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0