Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Παιχνίδια στη Βουλή - Του Χάρη Ιωάννου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Παιχνίδια στη Βουλή - Του Χάρη Ιωάννου

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να «χειραγωγηθεί» η ψήφος των βουλευτών της συγκυβέρνησης και να μην κινδυνεύσει με τυχόν παραπομπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

 

Πολεμικό κλίμα, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και «διαδρομισμοί» μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να «χειραγωγηθεί» η ψήφος των βουλευτών της συγκυβέρνησης και να «προστατευτεί» ο Ε. Βενιζέλος από τυχόν παραπομπή του, συνθέτουν την κοινοβουλευτική προετοιμασία για τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Αργά χθες το βράδυ, οι κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν στην πρόταση επί της διαδικασίας που θα στηρίξει τελικά η πλειοψηφία (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, θα πραγματοποιηθούν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, μία για κάθε πρόταση, στις οποίες θα υπάρχουν κάλπες ανάλογα με τα πρόσωπα. Επομένως μία κάλπη στην πρόταση της κυβέρνησης (Γ. Παπακωνσταντίνου), δύο κάλπες στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλος) και τέσσερις κάλπες στην πρόταση των ΑΝ.ΕΛΛ. (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος).

Η συζήτηση θα ξεκινήσει από νωρίς σήμερα το πρωί και αφού εγκριθεί η προαναφερθείσα διαδικασία θα ακολουθήσει η συζήτηση των προτάσεων παραπομπής και στις έξι το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες. Μετά την κάθε ψηφοφορία θα ανακοινώνεται το αποτέλεσμα και θα ακολουθεί η επόμενη.

Κόντρες από νωρίς

Η τελική απόφαση ελήφθη ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη με τους γραμματείς και τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης, αφού προηγήθηκε ένα πολιτικό «θρίλερ» εντός του Κοινοβουλίου.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση -όπου ακούστηκαν και πολλά «γαλλικά»- της Διάσκεψης των Προέδρων, που διήρκεσε αρκετές ώρες και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, η αρχική εισήγηση της πλειοψηφίας (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ήταν να στηθούν τρεις κάλπες, μία ανά πρόταση και να υπολογιστούν αθροιστικά για τα πρόσωπα.

Μόλις ένα μέλος της διάσκεψης παρατήρησε ότι «έτσι μπορεί εύκολα να παραπεμφθεί ο Βενιζέλος», η έκπληκτη απάντηση του προεδρείου της Βουλής ήταν: «Πώς το είπες αυτό;». Ο στόχος της αρχικής αυτής πρότασης της κυβέρνησης ήταν να φανεί ποιοι βουλευτές από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα κατευθυνθούν στις άλλες κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση– επιμένουν στις τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος), δέχονται όμως και ως εναλλακτική να στηθεί και μία μόνο κάλπη, αλλά να υπάρχουν τέσσερα ψηφοδέλτια.

Κατακρίνοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης τόνισε πως παραβιάζει δύο βασικές προϋποθέσεις: την αρχή της μυστικότητας της ψήφου και τη δυνατότητα των βουλευτών να ψηφίσουν για όλα τα πρόσωπα. «Πρόκειται να πολιτικές σκοπιμότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε νόθευση αποτελέσματος και άρα να προκύψει έκτρωμα από τη διαδικασία», επισήμανε.

Υπέρ της πρότασης για τέσσερις κάλπες τάχθηκε και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, προειδοποιώντας πως «σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε αλλοίωση του κανονισμού».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για «κουκούλωμα της υπόθεσης» και χαρακτηρίζει πραξικοπηματική την πρόταση της πλειοψηφίας για «τρεις κάλπες, μία για κάθε πρόταση». «Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. επέμεναν ήδη από το απόγευμα πως η τήρηση του κανονισμού επιβάλλει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όσες και οι προτάσεις. Η επιβεβαίωση ήρθε αργά το βράδυ μέσω Μεϊμαράκη και μάλιστα με την υπογράμμιση ότι «οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη διαδικασία».

Τρέμουν τους αντάρτες…

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πολιτική διάσωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, άποψη που ωστόσο δεν συμμερίζονται πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, της «λαϊκής Δεξιάς» και όχι μόνο, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν το «στίγμα» του «παπανδρεϊκού».

«Οταν τη σκοπιμότητα προσπαθείς να την εξυπηρετήσεις με διαδικασίες, τότε οι διαδικασίες βγάζουν αφρούς», ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βλάχος.

Ενδεικτική όμως της άποψης που επικρατεί στη Ν.Δ. και που θεωρεί τον Ε. Βενιζέλο «βαρίδι», το οποίο δεν πρέπει να συμπαρασύρει όλη την κυβέρνηση, είναι η φράση κορυφαίου κοινοβουλευτικού παράγοντα της Ν.Δ.: «Προέχει η κυβερνητική σταθερότητα μεν, όμως δεν μπορούμε να ακολουθούμε μια… ρουφήχτρα που απειλεί να μας πνίξει όλους».

Στους διαδρόμους της Βουλής έφτασαν να διακινούνται και σενάρια που προβλέπουν ότι μια ενδεχόμενη παραπομπή Βενιζέλου που θα οδηγήσει και στην αποπομπή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν θα απειλήσει το κυβερνητικό σχήμα, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ψηφίζουν Παπακωνσταντίνου και αποχωρούν…

Αποχώρηση διά της τεθλασμένης σχεδιάζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή ψηφοφορία, ενώ στελέχη και των δύο κομμάτων αργά χθες το βράδυ διέδιδαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να αποχωρήσει. Κάτι που η Κουμουνδούρου διέψευδε κατηγορηματικά.

Η πραγματικότητα είναι πως η κοινή πλεύση των δύο κομμάτων είναι «παραμένουμε και στις τρεις ψηφοφορίες, αλλά αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια των βουλευτών μας να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν σε όλες, στη μία ή στις δύο».

Με άλλα λόγια, το εμφανές σχέδιο είναι ότι θα ψηφίσουν στην πρώτη, για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, και θα αποχωρήσουν… διακριτικά και ένας ένας στις υπόλοιπες έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Απομένει να φανεί στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ αν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τους συγκυβερνώντες της.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0