Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πώς δικαιολογούν φορολογούμενοι τα "φουσκωμένα" εμβάσματα - Του Σπύρου Δημητρέλη

Αρχική | Οικονομία | Πώς δικαιολογούν φορολογούμενοι τα "φουσκωμένα" εμβάσματα - Του Σπύρου Δημητρέλη

 

Τόκους από κάθε είδους καταθέσεις,  υπεραξία μετοχών και αποταμιεύσεις από εισοδήματα που απέκτησαν ακόμη και πριν από 15 χρόνια επικαλούνται οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία. Αυτό προκύπτει από τα όσα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στην ειδική φόρμα που έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο για την δικαιολόγηση των εμβασμάτων.


Από τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη διασταύρωση των εμβασμάτων που απέστειλαν περίπου 55.000 φορολογούμενοι στο εξωτερικό με τα εισοδήματα που δήλωσαν από το 2004 και μετά. Συγκεκριμένα έγινε σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν, μειωμένων κατά τις σχετικές αντικειμενικές και πραγματικές δαπάνες που δήλωσαν οι φορολογούμενοι, με το ποσό των εμβασμάτων. Από τη σύγκριση προέκυψαν μεγάλες αποκλίσεις. Συγκεκριμένα το συνολικό ποσό των αποκλίσεων υπολογίσθηκε στα 7 δισ. ευρώ τα οποία, εφόσον φορολογούνταν, θα μπορούσαν να αποφέρουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.


Η επόμενη κίνηση του ΥΠΟΙΚ ήταν να αποστείλει στους περίπου 25.000 φορολογούμενους που τα εμβάσματά τους δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά τους ειδοποιητήρια με τα οποία τους καλούσε να παρουσιάσουν στοιχεία βάσει των οποίων θα δικαιολογούσαν τη διαφορά. Στην περίπτωση που αγνοούσαν το ειδοποιητήριο τότε προειδοποιούνταν ότι θα ελέγχονταν φορολογικά και θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο 45% επί της διαφοράς μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων. Ο «θησαυρός» ωστόσο που θεωρούσε ότι εντόπισε το ΥΠΟΙΚ δεν είχε τελικά και πολύ χρυσάφι. Η πλειονότητα των φορολογουμένων που έχει λάβει ειδοποιητήριο προχωρά στη δικαιολόγηση των εμβασμάτων με επίκληση εισοδημάτων τα οποία ενώ έχουν φορολογηθεί δεν έχουν αναγραφεί στις φορολογικές δηλώσεις που αποτελούν βάσει σύγκρισης για το ΥΠΟΙΚ. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι επικαλούνται κυρίως:


- τόκους καταθέσεων. Η πλειονότητα των φορολογούμενων επέλεγε να μην δηλώνει το εισόδημα από τόκους στη φορολογική δήλωση καθώς μέχρι και το τέλος του 2012 δεν υπήρχε σχετική υποχρέωση.


- εισοδήματα πριν το 2004. Στο taxis έχουν καταχωρηθεί σε ψηφιακοί μορφή οι φορολογικές δηλώσεις όλων έως και το 2004 ενώ οι παλαιότερες δηλώσεις είναι αποθηκευμένες σε χειρόγραφη μορφή στις εφορίες. Οι φορολογούμενοι που ελέγχονται επικαλούνται τις φορολογικές δηλώσεις πριν το 2004.


- υπεραξία από την πώληση μετοχών καθώς και εισόδημα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα ακίνητα.


Ο εισπρακτικός στόχος των 2 δισ. ευρώ είναι πλέον πρόδηλο ότι δεν πρόκειται να επαληθευτεί. Αντίθετα στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πλέον ότι θα ήταν ευχαριστημένοι αν ο έλεγχος των εμβασμάτων απέφερε στο δημόσιο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.


spiros.dimitrelis@capital.gr

Πηγή: www.capital.gr

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0