Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το αμερικάνικο όνειρο του Αλέξη Τσίπρα - Ολόκληρη η ομιλία στο Brookings

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Το αμερικάνικο όνειρο του Αλέξη Τσίπρα - Ολόκληρη η ομιλία στο Brookings

 

Κωβαίος Αγγελος


Τσίπρας στο Brookings: «Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη - Δεν θα σκίσουμε τις δανειακές συμβάσεις»

Φωτο: Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στο Brookings

Με μία ομιλία διανθισμένη με τεχνικά στοιχεία, αναφορές στην Μεγάλη Κρίση του 1929 και παραπομπές στον Φρανγκλίνο Ρούζβελτ, τον Χέρμπερτ Χούβερ και τον Μπεν Μπερνάνκε, διοικητή της FED, ο κ. Αλ. Τσίπρας, επιχείρησε σε ομιλία που εκφώνησε το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσιγκτον να «καθησυχάσει» το αμερικανικό ακροατήριο ως προς τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ.


Επιχειρώντας να μιλήσει με όρους προσιτούς στο αμερικανικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη,  θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα».


Και έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει τίποτα από αυτά. Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα», προσθέτοντας: «Επιτρέψτε μου να το πω αυτό ξεκάθαρα: ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης».


Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ακόμα και οι υγιείς επικερδείς επιχειρήσεις χρεοκοπούν και ότι «νέοι άνθρωποι υψηλής κατάρτισης με διδακτορικά από Αμερικανικά και Βρετανικά Πανεπιστήμια, δεν μπορούν να βρουν εργασία».


Απέδωσε δε το πρόβλημα κατά κύριο λόγο στο ότι «το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης».


«Οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε να δανείσουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «την ίδια στιγμή, το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών» και πως «η βιομηχανία μας και ο τομέας των υπηρεσιών μας κείται σε ερείπια ενώ το κράτος επιτίθεται στα μειωμένα εισοδήματα εκείνων που ακόμα εργάζονται για να καλύψουν τα ελλείμματα του».


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε επίσης μεταξύ των άλλων πως «οι χώρες μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και σε μέγεθος και σε δομές. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε», συμπληρώνοντας: «υπάρχουν όμως και δεσμοί ισχυροί οι οποίοι σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, γίνονται όλο και ισχυρότεροι. Διότι η  δική μας καταστροφή αφορά και εσάς».


Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς


Απαντήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του


«Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα» τόνισε με έμφαση ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των απεργιών στην Ελλάδα, μετά την ομιλία του στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης στο «Μπρούκινγκς» πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με στελέχη του Ιδρύματος και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως τον Πολ Τόμσεν, κατά την οποία ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του.


Στο μεταξύ, μετά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις, τόσο του διευθύνοντος συμβούλου του «Μπρούκινγκς» Γουίλιαμ Άνθολις και του οικονομικού αναλυτή Ντομένικο Λομπάρντι, όσον και αρκετών προσκεκλημένων.


Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του κ. Τσίπρα σε αρκετές ερωτήσεις ήταν: «Μπορεί να προσπαθούμε, μερικές φορές με ανορθόδοξο τρόπο, να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη χώρα μας, αλλά ανορθόδοξη είναι και η κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα».


Οι απεργίες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι μια όψη του νομίσματος. Ίσως, είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα.


Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος. Πρέπει να ψάξουμε τις πολιτικές αιτίες που αντιδρούν οι πολίτες.


Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λιτότητα που φτωχοποιεί τον μέσο Έλληνα. Η Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πίσω σε εθνικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, τις ομορφιές και τις δυνατότητές της.


Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο, τόνισε. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές.


Απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει αν μια μέρα το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι για σύγκρουση». Υπάρχουν συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε.


Εκτίμησε επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, κανένας δεν θα ασχολείτο μαζί της. Η Ελλάδα, είπε, αποτελεί το κέντρο αναφοράς, γιατί είναι ένας από τους κρίκους που αποτελούν την αλυσίδα που συνθέτουν την Ευρωζώνη. Η ΕΕ και το ευρώ δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα.


Επανέλαβε εξάλλου, ότι το κόμμα του προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία με τη διαγραφή του 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για όλους.


Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δίκαιη κατανομή του πλούτου.


Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας τη γραφειοκρατία, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η άποψη του κόμματός του είναι πως μια χώρα πρέπει να έχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική. Θα ακολουθήσουμε πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, ανέφερε. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί πόλο σταθερότητας και συνεργασίας.


Πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου (αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις). Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει μια δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια. Πρέπει να έχουμε σχέσεις συνεργασίας (με τα Σκόπια) και να επιλυθεί η διαφορά με το όνομα με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό. Εκείνο που μας ανησυχεί δεν είναι σε σχέση με το όνομα, αλλά μας ανησυχεί ο εθνικισμός που αναπτύσσεται στη γειτονική χώρα.


Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι να έχουμε αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, αλλά να έρθει ένα καθεστώς που θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θρησκευτικοί πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να επιβιώσουν. Και, ίσως, η πρώτη χώρα που θα συναντούν θα είναι η Ελλάδα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει; Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της αυτό το πρόβλημα.


Για το μνημόνιο, είπε ότι όντως είναι ένας μονόδρομος, αλλά στην καταστροφή. Πιστεύουμε ειλικρινώς ότι οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην καταστροφή. Το μνημόνιο έχει ήδη αναθεωρηθεί δυο φορές, Όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε, αλλά επειδή εφαρμόστηκε. Εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, θα γίνει νέο «κούρεμα».


Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, είπε. Τόνισε επίσης, ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της και ανέφερε ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το επόμενο «κούρεμα».


Βλέπουμε, είπε, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Σκανδιναβικές χώρες ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.


Ναι στις μεταρρυθμίσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Βανκούβερ του Καναδά


Στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στον Καναδά παρουσιάσαν τις απόψεις τους για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τα στελέχη της οικονομικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός.


Στο πλαίσιο της ομιλίας τους ανέφεραν ότι θεωρούν δεδομένη την ανάγκη δραστικών μεταρρυθμίσεων τόσο στο νομικό πλαίσιο που διέπει την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις (π.χ. φορολογική νομοθεσία, εργασιακά, γραφειοκρατία κ.λ.π.) όσο και στη στελέχωση των υπηρεσιών.


Σημείωσαν μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική συλλογή φόρων και εισφορών από ένα κομμάτι της άρχουσας τάξης που επί χρόνια απεφευγε τις υποχρεώσεις της.

TO BHMA

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...

Μεγάλο σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος με ξέπλυμα μαύρου χρήματος

24 Οκτωβρίου 2024, 13:32
 Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Ιερείς διακινούσαν μαύρο χρήμα προς νυχτερινά κέντρα - Υπεξαίρεσαν 3 εκατ. ...

Έγκλημα στα Καμένα Βούρλα: Συνελήφθη μια γυναίκα για τη δολοφονία της ηλικιωμένης

22 Οκτωβρίου 2024, 15:05
Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη Στα χέρια των αστυνομικών βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0