Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τους πήρε όλους η μπάλα του Βγενόπουλου!

Αρχική | Κύπρος | Τους πήρε όλους η μπάλα του Βγενόπουλου!

- Καταγγέλλει για παράνομες ενέργειες την Κυπριακή Δημοκρατία.

- "Μας παραπλάνησε ο Αθανάσιος Ορφανίδης"

-  Σοβαρές κατηγορίες και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

- "Στην Κύπρο μιλούσα και δεν με άκουαν"


Είπε να ανοίξει το στόμα του ο Αντρέας Βγενόπουλος και τους πήρε όλους η μπάλα. Παραθέτοντας το ιστορικό της παρουσίας του στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ο πρώην ισχυρός άντρας της Λαϊκής, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά πάντων. Με πρώτο και κύριο αποδέκτη τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη.

Ο Αντρέας Βγενόπουλος περιέγραψε μια τακτική πολεμικής που στήθηκε όπως άφησε να νοηθεί εναντίον του, η οποία οδήγησε σε εγκληματικούς χειρισμούς του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, από κυβέρνηση, φορείς του τραπεζικού τομέα και την Κεντρική Τράπεζα.

Ο ρόλος του Ορφανίδη

Καταγγέλλοντας μια άνιση μεταχείριση της Λαϊκής σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου, ο Αντρέας Βγενόπουλος, ισχυρίστηκε ότι από την αρχή της θητείας του Αθανάσιου Ορφανίδη, ξεκίνησε μια σειρά εχθροπραξιών.

Το 2009 λήφθηκε η απόφαση σε επίπεδο ΔΣ της Λαϊκής και αφού, όπως τόνισε ο Αντρέας Βγενόπουλος, εκδηλώθηκε η παραβατική συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για συγχώνευση της Λαϊκής με τη Μαρφίν Εγνατία της Ελλάδας, με απορρόφηση από τη Μαρφίν.

Με αυτό τον τρόπο η βάση της τράπεζας θα αποχωρούσε από την Κύπρο.

Ο Αντρέας Βγενόπουλος είχε προχωρήσει σε μια σειρά καταγγελιών με τις οποίες εξηγούσε την απόφαση του.

Ως αποτέλεσμα αυτού είχαν δημιουργηθεί κάποιες αντιδράσεις στην Κύπρο, καθώς κρίθηκε ότι η μετακίνηση της βάσης του ομίλου στην Ελλάδα θα ήταν επιζήμια.

Προκειμένου να μεταπειστεί ο Αντρέας Βγενόπουλος, έγιναν δύο συνεδριάσεις, στην Επιτροπή Θεσμών, όπου κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι μεταξύ των οποίων και ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, έγινε μια συμφωνία μεταξύ Αντρέα Βγενόπουλου, Χαρίλαου Σταυράκη (τότε Υπουργού Οικονομικών) και Αθανάσιου Ορφανίδη για την έναρξη διαλόγου ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το μέλλον της τράπεζας. Ωστόσο όπως κατήγγειλε ο πρώην μη Εκτελεστικός Διευθυντής της Λαϊκής, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε στη συνέχεια την πρόταση του Χαρίλαου Σταυράκη για διάλογο.

Αντί αυτού, συνέχισε, ο κ. Ορφανίδης, τον κάλεσε στο γραφείο του για να τον πληροφορήσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν ορισμένες αλλαγές, με τρόπο όμως που ο ίδιος θ’ αποφάσιζε.

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαφαίνεται είπε, μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Ορφανίδης είχε προδικάσει την απόφαση να μην επιτρέψει μετακίνηση της βάσης της τράπεζας στην Ελλάδα, επικαλούμενος το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της.

Ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος παραδέχεται ότι η απόφαση για παραμονή του στην Κύπρο ήταν λανθασμένη, λήφθηκε όμως μετά από αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν στον ίδιο και με την παραπλάνηση του κ. Ορφανίδη ότι θα τους ικανοποιούσε μερικώς τα αιτήματα τους αν έμεναν στην Κύπρο.

Δικαιολογώντας την απόφαση του για μετακίνηση της τράπεζας στην Ελλάδα, αρίθμησε μια σειρά στρεβλώσεων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, όπως το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι 700% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς και τις χαλαρώσεις που υπάρχουν στο θέμα των δανειοδοτήσεων και στις καθυστερήσεις για αποπληρωμή δανείου.

Όπως ανέφερε, ενώ στην Ελλάδα είσαι υποχρεωμένος να πάρεις προβλέψεις μετά από τρεις μήνες, στην Κύπρο εάν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου ξεπερνά αυτήν του δανείου, τότε δεν παίρνεις προβλέψεις, ενώ ο πλειστηριασμός ακινήτων είναι κάτι άγνωστο στην Κύπρο, όπως σημείωσε.

Καταλόγισε ακόμη ευθύνες για αντιφάσεις στον Αθανάσιο Ορφανίδη ο οποίος μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι μόνο εκείνος ήθελε να παραμείνει η Μαρφίν στην Κύπρο, γεγονός που όπως υπέδειξε, διαψεύδεται από τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών.

Οργανωμένη δυσφημιστική εκστρατεία κατά της MIG

Αρχή της δυσφημιστική εκστρατείας, έγινε το 2011 κατά τον κ. Βγενόπουλο, με κύριο υπεύθυνο, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Όπως ανέφερε εκείνο το διάστημα, υπάλληλοι της Κεντρικής, διέδιδαν ότι η Τράπεζα, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν οι καταθέσεις. Καταλυτική θεωρεί την κίνηση 7 υπαλλήλων της ΚΤ, που ζήτησαν από τη Λαϊκή να τους επιστρέψει τις καταθέσεις τους. Το γεγονός προκάλεσε, τη διαμαρτυρία της διοίκησης της Λαϊκής, η οποία εκφράστηκε και γραπτώς προς τον Αθανάσιο Ορφανίδη, από τον οποίο ζητούσαν την έκδοση μίας καθησυχαστικής δήλωσης, ή λεκτικής στήριξης που είναι, όπως ανέφερε, μέσα στα πλαίσια της ατζέντας των εκάστοτε διοικητών. Κάτι τέτοιο κατά τον Αντρέας Βγενόπουλο, δεν έγινε ποτέ, ενώ απραγής παρέμεινε όπως είπε και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, από τον οποίο ζητήθηκε προφορικά κάτι αντίστοιχο.

Αποτέλεσμα όλου αυτού, ήταν η δραματική μείωση των καταθέσεων της τράπεζας.

«Κοινός εκβιαστής ο Αθανάσιος Ορφανίδης»

Όταν η τράπεζα προσέφυγε στο ELA (emergency liquidity assistance), συνεπεία, της δραματικής μείωσης των καταθέσεων που ακολούθησαν της φημολογίας, ο διοικητής ισχυρίστηκε ο Αντρέας Βγενόπουλος, βρήκε μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια από δυσμενή έως προσβλητική μεταχείριση απέναντί στην τράπεζα, ζητώντας αφού πρώτα της έδωσε τα μισά χρήματα από αυτά που έπρεπε να δώσει, χειρισμό θεμάτων που έβλαπταν την τράπεζα.

Κατηγόρησε τον Αθανάσιο Ορφανίδη, για πηγαδάκια που έστηνε σε ταβερνάκια με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μεγαλομετόχους, προχωρώντας εξωθεσμικά ένα κοινό, όπως τον χαρακτήρισε εκβιασμό, ζητώντας τους να δουλέψουν προς την παραίτηση του Αντρέα Βγενοπουλου, εάν επιθυμούν κρατική ενίσχυση. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κίκης Καζαμίας, παραδέχθηκε πρόσφατα, όπως είπε ο Αντρέας Βγενόπουλος, ότι ο κ. Ορφανίδης, του είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Με όλες αυτές τις ενέργειες., ανέφερε, η φήμη της τράπεζας είχε πληγεί. Μάλιστα όταν αντιπροσωπεία από το ΔΣ της Λαϊκής, επισκέφτηκε τον Αθανάσιο Ορφανίδη για να τον ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνει δεχτή η παραίτηση Βγενόπουλου, ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι όταν αποστέλλετε ένα γράμμα, το οποίο παραβαίνουν, ακολουθούν ποινικές συνέπειες.

Μιλώντας με αριθμούς, για να ενισχύσει το επιχείρημα του ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής, από μέλη της Κυβέρνησης, η τράπεζα βρέθηκε σε δυσχενέστερη θέση, ανέφερε: «όταν αποχώρησε η τότε διοίκηση, το ELA, ήταν στα 3 δις ενώ τώρα βρίσκεται στα 9δις.

Ο ρόλος των ανεξάρτητων Οίκων

Όταν το προηγούμενο ΔΣ της τράπεζας είχε αποχωρήσει, οι προβλέψεις, βρίσκονταν στα 400εκ το χρόνο. Με τη διεξαγωγή της έρευνας, αποφασίστηκε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω προβλέψεις της τάξεων των 868 εκ. Η ανάλυση τους δεν ήταν απολύτως σαφής, υποστήριξε, ενώ η διαδικασία όπως έγινε, δημιούργησε πολλά ερωτήματα και έβλαψε το συμφέρον των μετόχων. Οι δε δημόσιες δηλώσεις που ακολούθησαν, υποστήριξε μαζί με την επιστολή Σαρρή, στην Ελλάδα, ήταν η αφορμή που η Λαϊκή, πήρε υπερπροβλέψεις.

Για το Μιχάλη Σαρρή, τον οποίο όπως είπε, ο Αθανάσιος Ορφανίδης, κατεύθυνε για να αναλάβει για ένα διάστημα ως Πρόεδρος του νέου ΔΣ, έκανε επίσης ειδική μνεία, λέγοντας, ότι σε συνέντευξη του στο Reuters, άφησε την εντύπωση ότι από το προηγούμενο συμβούλιο της Λαϊκής, έγιναν πολύ περίεργα πράγματα. Το αποτέλεσμα, οι λανθασμένοι, όπως τους κρίνει χειρισμοί του νέου ΔΣ, απαξίωναν και δυσφημούσαν την τράπεζα. Μεγάλωσαν όπως είπε τα κεφάλαια για να εδραιώσουν το νέο επενδυτή και εξασφάλισαν την κρατικοποίηση της Λαικής, χωρίς το κράτος να βάλει λεφτά παρά μόνο ομόλογα.

Οι ευθύνες για τα ελληνικά ομόλογα

Παγκόσμια πρωτοτυπία, ανέφερε, αποτελεί το γεγονός ότι στην Κύπρο όταν αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα, στοχοποιήθηκε η Ελληνική αγορά. Άρχισε η συζήτηση για το ποίος φταίει και ποιος αγόρασε. Καταλόγισε άγνοια στις Κυπριακές Αρχές, για τον τρόπο που δουλεύει το τραπεζικός σύστημα. Υποστήριξε ότι έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες μέχρι τώρα, αντί αυτού όμως επικράτησε στο τέλος ο λαϊκισμός, αφού μπαίναμε σε προεκλογική περίοδο και η κατάσταση ξέφυγε.

Οι ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια

Το πρόβλημα με τα ομόλογα υποστήριξε, προέκυψε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε «ναι» στο κούρεμα της Ελλάδας χωρίς όρους. Πολιτικά έπρεπε να το κάνει για να υποστηρίξει την Ελλάδα, ανέφερε, έπρεπε ωστόσο να σημειώσει εκείνη την ώρα ότι πρέπει να προστατευθεί και η Κύπρος με κάποιο τρόπο για να μην μείνει εκτεθειμένη. Δεν το έπραξε. Άρα λανθασμένος, τόνισε, ήταν και ο χειρισμός του προέδρου Χριστόφια.

NewsIt.com.cy





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0