Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ξεσκονίζουν τον «Καρούζος-γκέιτ» - Της Κατερίνας Κατή

Αρχική | Οικονομία | Ξεσκονίζουν τον «Καρούζος-γκέιτ» - Της Κατερίνας Κατή

Τα στελέχη των τραπεζών που γνωμοδότησαν υπέρ της χορήγησης δανείων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες του ομίλου Καρούζος ετοιμάζεται να «ξεσκονίσει» η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, προκειμένου να διερευνήσει αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες εγγυήσεις ή αν πρόκειται για επισφαλείς δανειοδοτήσεις.

Στο σχετικό αίτημά της προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών η εισαγγελική λειτουργός, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση που έχει πολιτογραφηθεί ως «Καρούζος-γκέιτ» και αφορά καταγγελίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μέσω offshore εταιρειών, με αγοραπωλησίες ακινήτων, ζητά:

Να της γνωστοποιηθούν εντός τριών ημερών τα στοιχεία όλων των τραπεζικών στελεχών που συμμετείχαν στις δανειοδοτήσεις των φυσικών και νομικών προσώπων της υπόθεσης Καρούζος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για να διακριβωθεί μεταξύ άλλων αν τελέστηκε το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η αιτούμενη λίστα τραπεζικών στελεχών αφορά δάνεια που χορηγήθηκαν στον Ιωάννη Καρούζο, στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα, καθώς και σε 30 νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων αρκετές εταιρείες καφεστιατορίων αλλά και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που σύστηνε ο κ. Καρούζος για το κάθε ακίνητο.

Οι τραπεζικοί, οι ενέργειες των οποίων θα μπουν στο εισαγγελικό μικροσκόπιο και δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να κληθούν και ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων, είναι οι εκτιμητές έργου, τα πρόσωπα που αποτελούσαν τις επιτροπές πιστοποίησης έργου, αξιολόγησης κινδύνου, καθώς βέβαια και όσοι στελέχωναν την εισηγητική επιτροπή, την επιτροπή έγκρισης, το συμβούλιο πιστοδοτήσεων και τους εκπρόσωπους κάθε τράπεζας που υπέγραφαν τη δανειακή σύμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της κ. Παπανδρέου ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες των επιχειρηματιών Ιωσήφ Λιβανού και Γιώργου Ζωγραφάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο όμιλος Καρούζου εμπλέκεται σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω αγοραπωλησίας ακινήτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Ζωγραφάκη, η πτώχευση του Ομίλου Καρούζου ήταν «μαϊμού», ώστε να χαθούν τα ίχνη ξεπλύματος 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τον Γ. Ζωγραφάκη, το ότι η πτώχευση ήταν ηθελημένη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα πανάκριβα ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του ο όμιλος Καρούζος και η εμπορική τους αξία υπερκάλυπτε τις υποχρεώσεις που είχε σε δάνεια αλλά και τα χρέη. Σε καταθέσεις τους στο ΣΔΟΕ οι δύο επιχειρηματίες είχαν εμπλέξει στην υπόθεση και πολιτικά πρόσωπα, χωρίς όμως να καταθέσουν στοιχεία ικανά για να προχωρήσει έρευνα σε βάρος τους.

Λίγο μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, ο Ιων. Καρούζος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης για αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε κάθειρξη οκτώ ετών που είχε εκδοθεί σε βάρος του για φορολογικά αδικήματα. Σε βάρος του εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις για οικονομικά αδικήματα.

Η Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0