Η…«επιστροφή» του Κώστα Καραμανλή
Εύθραυστες οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας - Διαβάστε ολόκληρο το non paper των «καραμανλικών»
Του Άρη Ραβανού
Πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο εντός, όσο και εκτός ΝΔ, στέλνουν στελέχη των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, τα οποία με τη συγγραφή και διανομή κειμένου ανέλαβαν την υπεράσπιση του πρώην Πρωθυπουργού, επιχειρώντας να εξουδετερώσουν την κριτική περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού τη διετία 2007-2009.
Τα στελέχη αυτά, τα οποία κατείχαν κεντρικές θέσεις την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Καραμανλή, αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση και να απαντήσουν επί της ουσίας στην κριτική που άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, στην κριτική άσκησε στις κυβερνήσεις της Ν.Δ.
Το κείμενο που συντάχθηκε με βάσει το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομίας, κ. Ι. Παπαθανασίου με τίτλο «με τη γλώσσα των αριθμών – η αλήθεια για την οικονομία» που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2010, διανεμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, από την «καραμανλική» πτέρυγα.
Η συγκεκριμένη κίνηση, που δεν είναι τυχαία, αλλά συνδυάζεται με τις εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι μεγάλη ομάδα στελεχών και βουλευτών δεν πρόκειται να αφήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό απροστάτευτο και διαμηνύουν ότι θα τον προστατεύσουν από την επιχείρηση «λάσπης» που έχει ξεκινήσει.
Η παρέμβαση των «καραμανλικών», που όπως λένε κεντρικά στελέχη πρέπει να είναι εν γνώσει του κ. Καραμανλή και έχει την έγκρισή του, αποτελεί ένα σαφές δείγμα για τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, διότι ενώ ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυε πυρά κατά του πρώην Πρωθυπουργού, δεν έγινε κάποια κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου, για να ρίξει τους τόνους.
Οι «καραμανλικοί» επιμένουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος, παρά μόνο μέτρα που το αύξησαν, σε αντίθεση, όπως διευκρινίζουν με τον κ. Καραμανλή που είχε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα λάμβανε πρόσθετα μέτρα, στο πνεύμα των εξαγγελιών και των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2009.
Επιχείρηση αθώωσης του Καραμανλή
Οι «καραμανλικοί» με το κείμενο προσπαθούν να «αθωώσουν» πλήρως τον πρώην Πρωθυπουργό και είναι λογικό, καθώς η κίνησή τους εντάσσεται στην προσπάθεια να μείνει αλώβητος ο κ. Καραμανλής, που αποτελεί για μεγάλο αριθμό και στελεχών της ΝΔ, ένα όνομα-σύμβολο.
Γι’ αυτό και υποστηρίζουν με το κείμενό τους, ότι ο κ. Καραμανλής, προειδοποίησε για τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις ήδη σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου 2009, την οποία προκάλεσε η ίδια.
«Κάλεσε υπό τον τότε Π/Θ τους πολιτικούς αρχηγούς σε συναντήσεις στις 5 Μαρτίου 2009 να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο 6 αρχών για να την οικονομική διαχείριση. Το πλαίσιο απερρίφθη πρωτοστατούντος του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» υπενθυμίζουν και αναφέρονται στη λήψη τρεις φορές περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων (5.2.2009, στις 18.3.2009 και στις 25.6.2009).
«Τα μέτρα αυτά αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή επιθετικότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου» αναφέρουν και συμπληρώνουν πως ο κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές για τις 4.10.2009 με διακύβευμα την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Το έλλειμμα το αύξησε ο Παπανδρέου
Οι «καραμανλικοί» με το κείμενό τους, το οποίο και θα σταλεί και σε βουλευτές, αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2009 εσκεμμένως αυξήθηκε από την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου στο 13,6% του ΑΕΠ με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, τους οποίους και περιγράφουν στη συνέχεια.
«Η πραγματικότητα είναι, ότι η κυβέρνηση ΠαΣοΚ επί Παπανδρέου ξόδεψε συνειδητά αυτά τα 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά» σημειώνουν οι «καραμανλικοί» και συνεχίζουν:
«Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε. Για παράδειγμα, είχε υπολογίσει να πληρώσει 2,2 δισ. ευρώ για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, αλλά πλήρωσε μόνο 1,2 δισ. Το ίδιο έγινε με τις αμυντικές δαπάνες: Υπολόγισε 3,1 δισ. ευρώ, αλλά κατέβαλε 2,1 δισ. Το γεγονός ότι οι δαπάνες δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, σημαίνει ότι θα μπορούσαν εξ αρχής να μην έχουν εγγραφεί – άρα και το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο από το 12,7% του ΑΕΠ».
Με βάση την παραπάνω συλλογιστική, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου «φούσκωσε» το έλλειμμα το 2009 και χρησιμοποιούν τα εξής επιχειρήματα:
*Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο.
*Στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 και ενώ προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο τους επιχειρηματικού κόσμου, οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με το 2009.
*Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει αισθητά την οφειλή.
*Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.
*Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.
*Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.
*Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.
*Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2010 περιέκοψε τις πληρωμές για το ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2009, προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.
*Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, το ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα) χάνοντας έτσι έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
*Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου 9μήνου.
*Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ.
«Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, για να φθάσει στο σύνολο του έτους περίπου στα 3 δισ. ευρώ ! Δηλαδή , στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες εσόδων ήταν διπλάσιες από ό,τι στο 9μηνο που κυβερνούσε τη χώρα η ΝΔ» σημειώνουν οι «καραμανλικοί» και συνεχίζουν: «Αν η κυβέρνηση κατάφερνε να διατηρήσει τις, έστω και μη ικανοποιητικές κατά το ΠΑΣΟΚ, επιδόσεις της ΝΔ στο διάστημα που είχε την ευθύνη, (αν για παράδειγμα δεν καθυστερούσε τρεις μήνες να τοποθετήσει γενικό γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών) τότε ο προϋπολογισμός θα είχε επιπλέον έσοδα 1,7 δισ. ευρώ».
Στη συνέχεια, αναφέρουν ότι το άθροισμα όλων των παραπάνω ισούται με 9,3 δισ. ευρώ και πως η διαφορά ως τα 10 δισ. οφείλεται σε επιμέρους κονδύλια, όπως αυξημένες δαπάνες για τόκους, λιγότερα έσοδα από το φόρο κινητής τηλεφωνίας, κ.α.
«Αυτό είναι το δήθεν κρυφό έλλειμμα και είναι πλέον φανερό σε ποιόν οφείλεται. Αντίθετα, το 2010 η κυβέρνηση έκοψε τις δαπάνες για το ΠΔΕ, περιόρισε τις επιστροφές φόρων κλπ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εμφανίζεται μειωμένο» υπογραμμίζουν.
Ευθυνόμαστε μόνο για το πρώτο 9μηνο του 2009
Οι «καραμανλικοί» επιμένουν ότι η ευθύνη της ΝΔ αφορά μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2009 και σημειώνουν, ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) με την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και την μεθοδευμένη έκρηξη του ελλείμματος, συνεπώς και της ανάλογης αύξησης του δημοσίου χρέους βαρύνεται σχεδόν αποκλειστικά η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.
«Ακόμα και έτσι πάντως, είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι κατά το πρόγραμμα της Τρόϊκας θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία αιματηρών θυσιών των Ελλήνων, δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου, αλλά και εθνικής αποδυνάμωσης για να βρεθεί το Δημόσιο Χρέος στο ύψος του 120% αυτό δηλαδή που υποτίθεται πυροδότησε την ελληνική κρίση και έκανε αναγκαία την παρέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ!!!!!» καταλήγει το κείμενο που επισημοποιεί την παρουσία του τέως Πρωθυπουργού, έστω και διά των «καραμανλικών» και του κειμένου τους.
Διαβάστε ολόκληρο το non paper των «καραμανλικών»
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα