Άσε να σου πω - Του Γιάννη Καλαμίτση
ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ εγώ που να μη σ’ το έχει πει ήδη κάποιος άλλος; Ο,τι κι αν θελήσω να σου πω, κατά πάσαν πιθανότητα, σ’ το έχει πει κάποιος από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ή οποιοδήποτε άλλο μέσον μιλάει. Εγώ, απλώς, να εκφράσω κάποιες απορίες θέλω.
Πρέπει όμως να δημιουργήσω τη σωστή ατμόσφαιρα. Το σωστό «φόντο». Να υπάρχει κάτι από πίσω την ώρα που μιλάω. Οπως στην τηλεόραση, στις ειδήσεις, που όταν μιλούν για την οικονομική κρίση ή την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αποφάσεις της δείχνουν ένα μηχανάκι που μετράει πεντακοσάρικα ή ένα άλλο μηχάνημα, μεγαλύτερο, που συγκεντρώνει και διπλώνει πάκα χαρτονομισμάτων, τεράστιας αξίας. Που τα βλέπεις εσύ που μόλις σου ’κοψαν τη σύνταξη κι από 1.400 που έπαιρνες, παίρνεις 980. Και είμαι βέβαιος πως δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί σου δείχνουν όλα αυτά τα λεφτά, από τα οποία δεν θα πάρεις ούτε το χαρτί του περιτυλίγματος, αλλά, πίστεψέ με, υπάρχει λόγος.
Πρέπει, εκτός από αυτά που ακούν τα αφτιά σου, να γεμίζουν και τα μάτια σου με εικόνες, που κάτι έχουν να σου πουν. Ο Γιώργος μας, ο τότε πρωθυπουργός και νυν διεθνής ομιλητής, επέλεξε να υπάρχει πίσω του το Καστελόριζο, για να σου ανακοινώσει ότι μπαίνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ και μπαίνει ο Ελλην στα πολύ δύσκολα. Ισως για να σε κάνει να σκεφτείς, υποσυνείδητα, πως αν δεν υποταχθείς και σκλαβωθείς στην τρόικα -και ιδιαιτέρως στο ΔΝΤ- μπορεί να μην ξαναδείς στο Καστελόριζο να κυματίζει ελληνική σημαία. Πονηρός ο Γιασμούλος!
Οταν μιλάει ο Αντώνης, από πίσω δεν υπάρχει οτιδήποτε. Μάλλον είναι για να σου δώσει να καταλάβεις πως, μετά τον Αντώνη, είναι το απόλυτο τίποτα! Εκτός αν θέλει να σου δώσει να καταλάβεις πως ο Αντώνης είναι το απόλυτο τίποτα... Και χρειάζεται τον Βαγγέλη και τον Φώτη για να γίνει κάτι.
Τώρα που σου μιλάω εγώ, φαντάσου πως πίσω μου υπάρχει μια τρύπα μεγαλύτερη από την τρύπα του όζοντος. Είναι για να καταλάβεις την οικονομική κατάσταση έως τριών εκατομμυρίων Ελλήνων.
Και αυτή η τρύπα όλο και θα μεγαλώνει.
Πού πάμε, ρε γαμώτο!
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα