Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τη γλιτώνουν οι μικροκαταθέτες

Αρχική | Κύπρος | Τη γλιτώνουν οι μικροκαταθέτες

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του τελευταίου 48ωρου κατέληξαν σε μία νέα φόρμουλα η οποία τουλάχιστον απαλλάσσει τους μικροκαταθέτες. Η συγκεκριμένη φόρμουλα φαίνεται να πήρε το πράσινο φως από το Eurogroup που συναινεί σε προστασία των καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ.


Η απόφαση του Eurogroup συνοψίζεται ως εξής:


Εγγυάται πλήρως τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ρυθμίσει τη φορολόγηση φτάνει να μην μειωθεί το ποσό των 5.8 δις που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Διευκρινίζει ότι η φορολόγηση των καταθέσεων θα γίνει μόνο μία φορά.

Αναλυτικά η δήλωση

Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπενθυμίζει στη δήλωσή του ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου επί των βασικών σημείων του προγράμματος προσαρμογής και του οικονομικού φακέλου για την Κύπρο, αντανακλά τη συναίνεση στην οποία κατέληξαν η κυπριακή Κυβέρνηση με το Eurogroup. Η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων περιλαμβανομένων στο προσχέδιο προγράμματος αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ευοίωνο μέλλον για την Κύπρο και τους πολίτες της, μέσω ενός βιώσιμου οικονομικού τομέα, υγιών δημοσίων οικονομικών και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.


«Επαναλαμβάνω ότι το τέλος σταθερότητας επί των καταθέσεων είναι εφάπαξ. Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική βοήθεια, θα χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια, θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν τη απουσία αυτού του μέτρου, η Κύπρος θα είχε αντιμετωπίσει σενάρια που θα άφησαν τους καταθέτες σε χειρότερη κατάσταση», προσθέτει ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Το Eurogroup, αναφέρει περαιτέρω, θα συνεχίσει να έχει την άποψη ότι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω από 100 χιλ. ευρώ. Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να εισάξουν πιο προοδευτικά το εφάπαξ τέλος σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του χρηματοοικονομικού φακέλου και δεν θα επηρεάσει το συνολικό πόσο της οικονομικής βοήθειας (προς την Κύπρο) μέχρι 10 δισεκ. ευρώ, συμπληρώνει.

Το Eurogroup, τονίζει, σημειώνει την απόφαση των αρχών να κηρύξουν προσωρινή αργία για τις τράπεζες στην Κύπρο τις 19-20 Μαρτίου για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και προτρέπει για τη λήψη μιας ομαλής απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για να εφαρμοστούν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Τέλος, βεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της στη βάση του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής.


Η προς συζήτηση πρόταση

Η αναθεωρημένη πρόταση που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση προνοεί ότι δεν θα επιβληθεί η έκτακτη φορολογία σε ποσά έως 20.000 ευρώ. Για ποσά 20.000 ευρώ έως τις 100.000 ευρώ θα επιβληθεί κούρεμα ύψους 6.75% ενώ από τις 100.000 και πάνω θα ισχύσει το «κούρεμα» της τάξης του 9.99%.


Αν δηλαδή κάποιος έχει 150.000 ευρώ τότε για τις πρώτες 20.000 ευρώ δεν θα έχει απώλειες. Από τις 20.000 έως τις 100.000 θα απολέσει 5.400 ευρώ ενώ για τις τελευταίες 50.000 ευρώ θα απολέσει 4.995 ευρώ. Δηλαδή συνολικά 10.395 τη στιγμή που με βάση την προηγούμενη πρόταση θα έχανε 14.985 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος μικροκαταθέτης διαθέτει ένα ποσό της τάξης των 40.000 ευρώ τότε θα φορολογηθεί για 1350 ευρώ τη στιγμή που με την προηγούμενη πρόταση θα έχανε 2.700 ευρώ.


Πλέον αυτό που θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup είναι το θέμα του ELA, ο οποίος θα πρέπει να χρηματοδοτεί τις τράπεζες με έκτακτη ρευστότητα. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα στηρίξει τις τράπεζες απρόσκοπτα για τους πρώτους τρεις μήνες αφού ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός. Πέραν αυτού θα πρέπει να διασφαλιστεί μία εξαίρεση στο θέμα των κυπριακών ομολόγων ώστε να γίνονται αποδεκτά από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για να διασφαλιστεί πιο μακροχρόνια χρηματοδότηση των τραπεζών.

SigmaLive.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0