Γιατί η Ρωσία είπε «όχι» για βοήθεια και νέο δάνειο στην Κύπρο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα έχει νέα συνάντηση στις 9 το βράδυ τοπική ώρα (7 ώρα Κύπρου), στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας. Από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα δανείου εκ μέρους της Ρωσίας, αναζητούνται άλλοι τρόποι βοήθειας.
Η κυπριακή πλευρά ελπίζει ακόμα και αντιμετωπίζει τρία πιθανά σενάρια στη Μόσχα:
Πρώτον, να πουν «λυπούμαστε» και να τελειώσουν οι επαφές
Δεύτερον, να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες
Και τρίτον να αναφερθεί ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη και υπάρχει συγκεκριμένη κατάληξη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος», έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας οι οποίες χθες Τετάρτη πραγματοποιούσαν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών που διήρκεσαν μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα, ενώ από το πρωί άρχισαν εκ νέου νέες συναντήσεις.
Συζητήσεις μάλλον άκαρπες
H βοήθεια αυτή θα πρέπει να έχει οικονομικό νόημα για τη Ρωσία, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει οι τράπεζες, το φυσικό αέριο και μια σειρά από άλλα θέματα. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η όποια βοήθεια από τη Ρωσία προς την Κύπρο θα καταλήξει στις τράπεζες. «Οι τράπεζες είναι ο τελικός στόχος σε οποιαδήποτε βοήθεια θα λάβουμε, άρα είτε θα πρόκειται για απευθείας βοήθεια προς τις τράπεζες ή για βοήθεια που θα λάβουμε μέσω άλλων τομέων και θα διοχετευθεί στις τράπεζες, διότι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η αναχρηματοδότηση των τραπεζών», δήλωσε ο κ. Σαρρής.
Ρωσικό δάνειο τέλος, τώρα ζητάνε επενδύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι επιδιώκει την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου του από το 4,5% στο 2,5%. «Δεν υπάρχει εμπλοκή σε θέματα, υπάρχει μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι κατανοητό ότι, εάν είναι να υπάρξει βοήθεια, θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιες οικονομικές δραστηριότητες», δήλωσε. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συνεχείς συναντήσεις ομάδων εργασίας μεταξύ κυπριακής και ρωσικής πλευράς.
Νωρίτερα, και μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σαρρής είπε πως «υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται τώρα σε ένα αριθμό θεμάτων. Τράπεζες, φυσικό αέριο, είναι ευκαιρίες επί των οποίων μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και υποστήριξη από τη Ρωσία», είπε. «Ξεκάθαρα, έχουμε ζητήσει βοήθεια, αλλά κάτι που θα βγάζει νόημα και για τη Ρωσία», κατέληξε. Στο μεταξύ, πέραν του υπουργού Οικονομικών, στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο πρώην υπουργός Εμπορίου, Χρίστος Μαυρέλλης, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Λαϊκής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος επιστροφής της κυπριακής αντιπροσωπείας από τη Μόσχα, η παραμονή της οποίας αναλόγως των εξελίξεων μπορεί και να παραταθεί περαιτέρω.
Ντάισελμπλουμ: Ξεχάστε τη βοήθεια της Ρωσίας
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας «συστημικό κίνδυνο» για την ευρωζώνη το θέμα της Μεγαλονήσου.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσει τη βοήθεια της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα κύρια σημεία της ομιλίας του ήταν τα εξής:
- Ο κίνδυνος της Κύπρου, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, είναι συστημικός.
- Αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη, ως Πρόεδρος του Eurogroup, για τη φορολόγηση των καταθέσεων κάτω από τα 100.000 ευρώ.
- Η λύση για την Κύπρο διήρκεσε υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Θα πρέπει να μειωθεί το μέγεθος των κυπριακών τραπεζών.
- Η τελική απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε κάποια μορφή φορολόγησης των καταθέσεων.
- Η λύση για την Κύπρο θα μπορούσε να ήταν πιο δίκαιη και το βάρος πρέπει να μετατεθεί στους μεγάλους καταθέτες.
- Η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη να παράσχει μεγαλύτερο δάνειο στην Κύπρο ή να αγοράσει τις τράπεζές της.
- Η επικοινωνιακή διαχείριση των αποφάσεων θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Θα έπρεπε να είχε ξεκαθαριστεί ευκρινέστερα η διαφορά μεταξύ φορολόγησης και εγγύησης των καταθέσεων.
- Το πακέτο διάσωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τα 10 δισ. ευρώ.
- Οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης σε σύγκριση με τους μεγάλους.
- Εναπόκειται στις κυπριακές Αρχές να εκπονήσουν εναλλακτικό σχέδιο.
Να σημειωθεί ότι παρέμβαση ευρωβουλευτή, ο οποίος παρατήρησε ότι η Ρωσία εξευτελίζει την ευρωζώνη, χειροκροτήθηκε από την αίθουσα.
Η Τουρκία ανησυχεί για παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο
Ρωσική βοήθεια στην Κύπρο με αντάλλαγμα μια ναυτική εγκατάσταση στο νησί υποστηρίζει ότι προσέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet Daily News που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές.
Συγκεκριμένα ο Yusuf Kanli υποστηρίζει σε άρθρο- ρεπορτάζ του στην εφημερίδα ότι ο Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη το βράδυ της 17ης Μαρτίου προσφέροντάς του βοήθεια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και ζητώντας ως αντάλλαγμα τη δημιουργία και τον έλεγχο ναυτικής εγκατάστασης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό προέβαλε απαιτήσεις έναντι της Κύπρου. Αρχικά, λέει, ενδιαφέρθηκε για τον έλεγχο των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Κύπρου. Στη συνέχεια, ζήτησε τον εξ ημισείας με την ισραηλινή εταιρία Delek έλεγχο της πλατφόρμας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) που πρόκειται να κατασκευαστεί, προοπτική η οποία θα μπορούσε, κατά την εφημερίδα, να αξιολογηθεί σοβαρά από κυπριακής πλευράς. Ωστόσο, η τρίτη προϋπόθεση που θέτει η Ρωσία για την παροχή βοήθειας στην Κύπρο, δηλαδή η δημιουργία και ο έλεγχος ναυτικής εγκατάστασης για τη φύλαξη του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ΕΕ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
ΗΠΑ: Κακή ιδέα η βοήθεια της Ρωσίας στην Κύπρο
Η ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg Carol Matlack γράφει ότι το να υπολογίζει σε βοήθεια της Ρωσίας είναι κακή ιδέα για την Κύπρο αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, άποψη η οποία καθρεφτίζει απόψεις των ΗΠΑ. Και εξηγεί το γιατί.
«Δεν αποκλείεται η Ρωσία να γίνει ο σωτήρας της Κύπρου. Αφού τα σχέδια για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης κατέρρευσαν στις 19 Μαρτίου, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής πήρε το πρώτο αεροπλάνο για τη Μόσχα για να αναζητήσει την οικονομική σανίδα σωτηρίας που θα τραβήξει τη Μεγαλόνησο από το χείλος της χρεοκοπίας.
Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει δίκαιο οι Ρώσοι να ρίξουν χρήμα στην Κύπρο. Άλλωστε, τα δεκάδες δισ. ευρώ που οι Ρώσοι έχουν «σταθμεύσει» σε κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς βοήθησαν να ξεκινήσει η χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας. Και η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν να επιβάλλουν υψηλούς φόρους στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κύπρου, ένα σχέδιο που πλέον έχει ανατραπεί. Η Κύπρος χρειάζεται ακόμη να βρει σχεδόν 6 δισ. ευρώ για να μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.
Το να υπολογίζει ωστόσο σε βοήθεια της Ρωσίας είναι κακή ιδέα για την Κύπρο αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κύπρος έχει λάβει ήδη δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Μόσχα και δεν μπορεί να δανειστεί περισσότερα χωρίς να αυξήσει σημαντικά το ανώτατο επιτρεπτό όριο του χρέους, κάτι που η τρόικα δεν θα επιτρέψει. Αντί να παραχωρήσει ένα δάνειο, η Ρωσία ενδέχεται να ζητήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, νότια της Κύπρου. Η Ευρώπη εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο για αυτό και επέκταση του ελέγχου της Ρωσίας στις μελλοντικές προμήθειες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα ήταν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος», προειδοποίησε.
Επιπλέον, η Κύπρος δεν έχει πολλή δύναμη για να ζητήσει ευνοϊκούς όρους από τη Μόσχα. Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία έχει σημαντική οικονομική έκθεση στην Κύπρο. Οι ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται συνολικά περίπου στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Moody's Investors Service (MCO) και οι ρωσικές τράπεζες έχουν δανείσει περί τα 40 δισ. δολάρια σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κύπρο. Ωστόσο, η VTB Group της Μόσχας, η τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι πιθανές ζημιές είναι «ασήμαντες». Και ενώ οι Ρώσοι καταθέτες θα ζημιωθούν σημαντικά σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Μόσχα θα μπορούσε τελικά να ωφεληθεί από την αύξηση των φορολογικών εσόδων εάν τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στην Κύπρο επαναπατριστούν.
Επιπρόσθετα, η κατάρρευση του ρόλου της Κύπρου ως ενός offshore τραπεζικού παραδείσου θα μπορούσε να δώσει πάτημα στις φιλοδοξίες της Μόσχας να γίνει ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Η κρίση της Κύπρου «έχει αλλάξει εντελώς την αντίληψη για τη Μεγαλόνησο και αυτό είναι θετικό για τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg News στις 19 Μαρτίου ο Sergey Cheremin, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Το συμπέρασμα: «Οι Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν πολύ αδύναμο χαρτί», σχολιάζει ο αναλυτής Alex White της JPMorgan Chase Bank (JPM) στο Λονδίνο. Αν η Ρωσία προτείνει μια συμφωνία, η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μια και καλή. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει στην πραγματικότητα μια πρόκληση να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ και να μπει δυναμικά στην τροχιά της Ρωσίας».
Ολα αυτά, την ώρα που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρουν σημαντική ευθύνη για τον μπελά που βρήκε η Κύπρος.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Αθ. Ορφανίδης -ανώτερος λέκτορας σήμερα στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Sloan του ΜΙΤ- λέει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται μακροχρόνους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Προσθέτει ωστόσο πως «οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγούν την κυβέρνηση της Κύπρου να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. Αυτό είναι μια καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειρίζονται το ζήτημα της Κύπρου, δείχνει εάν το ευρωπαϊκό project και η Ευρωζώνη μπορούν να εξελιχθούν και να ευοδωθούν»
Μπαρόζο: Ανησυχώ για την Ευρώπη
Την ανησυχία του για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα από τη Μόσχα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση.
«Ανησυχώ πολύ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, κυρίως λόγω των επιπτώσεών τους στους πολίτες της Κύπρου», τόνισε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.
«Στο παρελθόν επιλύσαμε μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Μπαρόζο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας» μετά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ επί του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στη Μόσχα.
Είναι πάντως ενδεικτικό ότι και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι η ΕΕ «έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορεί κανείς να κάνει» αλλά παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση «η οποία δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις» της χώρας του με την Ε.Ε.
Δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά τράπεζας στην Κύπρο η ρωσική VTB
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της, Αντρέι Κοστίν.
Ερωτηθείς εάν η VTB θα επιδείξει ενδιαφέρον για εξαγορά τράπεζας στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής της Russian Commercial Bank, ο Kostin απάντησε μονολεκτικά «Όχι».
Συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες στην Κύπρο βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και ότι χρειάζονται εξυγίανση με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. «Επομένως δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για επίδειξη ενδιαφέροντος από μέρους μας», είπε.
Νωρίτερα, αξιωματούχοι στη Ρωσία είχαν δηλώσει ότι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν τη Λαϊκή και να αγοράσουν μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα