Πόσα κουρέματα καταθέσεων έχουν γίνει στις ΗΠΑ; - Του Γιώργου Καισάριου
Πάρα πολλοί με ερωτούν, "καλά στις ΗΠΑ για ποιο λόγο δεν κουρεύονται καταθέσεις"; Η απάντηση είναι ότι έχουν κουρευτεί πολλές φορές καταθέσεις στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι δεν είναι πρωτοσέλιδα δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει.
Ένα από τα προβλήματα είναι ότι στοιχεία για τα ποσά των ανασφάλιστων καταθέσεων δεν είναι εύκολα να τα βρεις. Μάλιστα τις επόμενες μέρες όταν θα βρω καιρό, θα στείλω επίσημο γραμμα στο FDIC, ζητώντας να μου δοθούν αναλυτικά στοιχεία της περασμένης δεκαετίας. Έχει μεν ένα data-mining εργαλείο το site της FEIC, αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω τα συγκεντρωτικά στοιχεία που θέλω.
Ως εκ τούτου λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσουμε στοιχεία από τις ειδήσεις.
Στις 4 Φεβρουαρίου του 2008 άρθρο στο marketwatch, σχετικά με την προετοιμασία του FDIC με μια μεγάλη τράπεζα που θα έπεφτε έξω στην Φλόριντα, μας λέει:
Αν έχετε ανασφάλιστες καταθέσεις σε μια τράπεζα, θα πρέπει να ανησυχείτε; Ενδεχομένως. Οι καταθέτες χωρίς κάλυψη FDIC χάσει χρήματα σε τουλάχιστον δύο πρόσφατες αποτυχίες - Netbank, Alpharetta, GA, και το Μαϊάμι Valley Bank, Lakeview, Οχάιο.
Από 109 εκατ. δολάρια σε καταθέσεις σε ανασφάλιστους λογαριασμούς της Netbank, σχεδόν το 30% δεν έχει ακόμη επιστραφεί. Από 14 εκατομμύρια δολάρια σε ανασφάλιστους λογαριασμούς στην Miami Valley, μόνο το 5,9% των ανασφάλιστων κεφαλαίων, μέχρι στιγμής, έχει επιστραφεί.
Αν το ψάξει κανείς λίγο, θα δει τις σχετικές ανακοινώσεις του FDIC εδώ και εδώ.
Σε άλλο ένα άρθρο του marketwatch, μας αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση της τράπεζας IndyMac, οι καταθέτες που είχαν ανασφάλιστες καταθέσεις αξίας 1 δισ. δολάρια, έλαβαν μόνο το 50% των χρημάτων τους πίσω (κούρεμα 50% δηλαδή). Σχετική ανακοίνωση του FDIC εδώ.
Κάποιος θα μας πει, "ναι αλλά εκεί οι τράπεζες είναι μικρές και τα ποσά είναι μικρά”. Κατ΄ αρχάς τα ποσά είναι και εκεί μεγάλα αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το ποσοστό επί των ανασφάλιστων καταθέσεων. Και όπως είδατε, και εκεί μπορεί να είναι πολύ μεγάλα.
Δεύτερον, ένας από τους λόγους που εκεί τα ποσά είναι σχετικά μικρά, είναι διότι υπάρχουν πολλές τράπεζες. Στην Ελλάδα όμως κάποιοι μας έχουν πείσει ότι πρέπει να υπάρχουν μονάχα 2,5 τράπεζες. Δυστυχώς εκεί που είχαμε τράπεζες πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, τώρα είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλες για να πέσουν έξω. Την ευθύνη για αυτό την έχει η πολιτική ηγεσία, διότι φτιάχνουμε τραπεζικά τερατουργήματα που θα μειώσουν κάθετα τον ανταγωνισμό στο μέλλον.
Γενικά πάντως δεν έχουν χαθεί πάρα πολλά λεφτά στις ΗΠΑ σε ανασφάλιστους λογαριασμούς, παρόλο που έχουν πέσει έξω 450 τράπεζες από το 2006. Τούτο διότι το FDIC δρα προληπτικά και δεν αφήνει τις χασούρες να τρέχουν όπως κάνουμε εδώ.
Όσο γρήγορα κλείσεις έναν κόκκινο κωδικό margin, τόσο λιγότερες οι χασούρες. Για παράδειγμα, αντί να είχαμε κλείσει την ΑΤΕ προ δεκαετίας, αφήναμε τις χασούρες να τρέχουν και μέχρι σήμερα μας έχει κοστίσει περίπου 7 δισ. ευρώ. Για να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει αυτό, είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ με βάση τα σημερινά μεγέθη. Αυτά τα έχουν χρεωθεί οι πολίτες.
Πηγή: www.capital.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα