Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

The Financial Times: Mετά την Κύπρο για ποιόν χτυπάει η καμπάνα;

Αρχική | Οικονομία | The Financial Times: Mετά την Κύπρο για ποιόν χτυπάει η καμπάνα;

-Κατά τους Fianancial times οι χώρες που έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν είναι το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβενία

-Πιο κοντά στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου βρίσκεται η Μάλτα

Ανώτεροι αξιωματούχοι που ενεπλάκησαν στις συνομιλίες για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, εκτιμούν ότι η νευρικότητα στην αγορά ξεκίνησε πριν ακόμη εγκριθεί η βοήθεια των € 10 δις για την Κύπρο.


Ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λούκ Φρίντεν, η χώρα του οποίου λαμβάνει μικτά σημάδια από διεθνείς παρατηρητές, για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές της Λευκωσίας.


«Αυτοί που φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο, είναι οι πολίτες του Λουξεμβούργου» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος είχε πάρει μέρος στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για την Κύπρο.


Ο βαθμός ανησυχίας τους αυξήθηκε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλούν, με τις οποίες εισηγήθηκε, χώρες όπως το Λουξεμβούργο και την Μάλτα «να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά τους θέματα, προτού δημιουργηθεί πρόβλημα»


Η μυστικότητα και οι χαμηλοί φόροι του Λουξεμβούργου, καθιστούν τη χώρα έναν από τους πιο ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους, για πολυεκατομμυριούχους. Οι διεθνείς τράπεζες που τους προσφέρουν μία πλειάδα υπηρεσιών, το γνωρίζουν αυτό καλά.


Ο τομέας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας ήταν κατά 22 φορές μεγαλύτερος από την οικονομική απόδοση του Λουξεμβούργου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Κύπρου, της Ιρλανδίας, ή, της Ισλανδίας.


«Για το Λουξεμβούργο ο χρηματοπιστωτικός κλάδος υπηρεσιών δεν αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας της χώρας», δήλωσε πρώην διπλωμάτης της χώρας. «Χωρίς τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το Λουξεμβούργο όμως δεν θα υπήρχε» συμπλήρωσε.


Το Λουξεμβούργο υπερασπιζόμενο τον εαυτό του εξέδωσε μία δισέλιδη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι το μέγεθος των τραπεζών του, σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, δεν είναι το πιο κατάλληλο όργανο για την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος .


Στην υπεράσπιση του, το Λουξεμβούργο υποστήριξε ότι ο τραπεζικός του τομέας, είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν της Κύπρου, αφού κατάφερε να συμπτύξει 141 τράπεζες, από 26 χώρες, με υγιή δείκτη φερεγγυότητας


Μάλτα

Η Μάλτα με τη σειρά της αποτελεί μία προνομιακή τοποθεσία για τις υπεράκτιες τράπεζες. Το μικρότερο κράτος μέλος της ΕΕ, διατηρεί αξιοσημείωτες ομοιότητες με την Κύπρο.


Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της, είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος του ΑΕΠ της χώρας, περίπου στο ίδιο μέγεθος, με αυτόν της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Μάλτας θεωρείται αρκετά ισχυρός.


Ο Γιόσεφ Μπονίτσι, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η σύγκριση Μάλτας – Κύπρου είναι παραπλανητική.


«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες περιλαμβάνουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι εγχώριες τράπεζες της Μάλτας , έχουν περιορισμένη έκθεση σε χρεόγραφα που εκδίδονται από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης», σχολίασε ο κ. Μπονίτσι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Παρόλα αυτά, η κατάσχεση των κυπριακών τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι έπρεπε να συμβάλουν στην αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των δύο προβληματικών τραπεζών, συγκλόνισε την Μάλτα, όπως παραδέχθηκε το μέλος της μαλτέζικης αποστολής στο Eurogroup, Έντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος έζησε τις εργασίες διάσωσης της Κύπρου από πρώτο χέρι τις δύο τελευταίες εβδομάδες «Οι Βρυξέλλες, έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου» κατέληξε.


Σλοβενία

Η νέα κεντροαριστερά Υπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ, είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας της, για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, ζητώντας ένα πακέτο διάσωσης .


Αλλά η κ. Μπράτουσεκ, επέμεινε την Τετάρτη ότι ούτε η Σλοβενία, ούτε ο τραπεζικός της τομέας είναι συγκρίσιμα με την Κύπρο και η χώρα των Άλπεων θα λύσει τα προβλήματά της, χωρίς εξωτερική βοήθεια.


«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό και ασφαλές και οι συγκρίσεις με αυτό της Κύπρου, δεν είναι έγκυρες. Οι καταθέσεις εδώ είναι ασφαλής και εγγυημένες» , ανέφερε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, αν και παραδέχτηκε ότι το γραφείο της εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση των προβληματικών δημόσιων οικονομικών, με μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φορολογικές αυξήσεις.


Η Σλοβενία ήταν η πρώτη μετά-κομμουνιστική χώρα, που εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2007 και πάλεψε για να ανακάμψει από την παγκόσμια ύφεση του 2008, όταν οι εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη υποχώρησαν.

Η οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,3 τοις εκατό το 2012, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειωθεί περαιτέρω 1,5 έως 2 τοις εκατό αυτό το έτος.

NewsIt.com.cy





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0