Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Διοικητές Νοσοκομείων: Μια ιδιότυπη συντεχνία διορισμένων - Του Ευάγγελου Αναγνώστου*

Αρχική | Απόψεις | Διοικητές Νοσοκομείων: Μια ιδιότυπη συντεχνία διορισμένων - Του Ευάγγελου Αναγνώστου*

Οι Διοικητές Νοσοκομείων αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα διορισμένων ατόμων στον κρατικό μηχανισμό, που ο τρόπος τοποθέτησης τους προκαλεί πολλές συζητήσεις. Αυτές τις ημέρες γίνεται αρκετή κουβέντα για την σύνθεση της επιτροπής που θα αξιολογήσει τους υποψήφιους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των κρατικών νοσοκομείων. Παρά την ύπαρξη του Ν.4052/2012, ο υπουργός, πέτυχε τον διακομματικό έλεγχο της επιτροπής. Στον ημερήσιο τύπο αναφέρθηκε και η κομματική αναλογία των προσώπων που θα διοριστούν (8-4-2) για να μην υπάρξουν τριβές στην τρικομματική κυβέρνηση. Καμία συζήτηση δεν γίνεται για τα κριτήρια αξιολόγησης!!!.  Και μόνο από αυτό αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ακόμη μια φορά η πολιτική ηγεσία δεν θέλει η διοίκηση των κρατικών νοσοκομείων να ασκείται από ειδικούς επιστήμονες  (Managers) ακόμη και εάν οι προϋπολογισμοί μερικών νοσοκομείων είναι μεγαλύτεροι από μερικά υπουργεία. Θα έπρεπε το έργο της επιτροπής θεωρητικά  να ήταν ΄ δύσκολο ΄ διότι τα βιογραφικά των υποψηφίων θα αφορούσαν άτομα ΄ διακεκριμένα και πολυτιτλούχα ΄. Αλλά δεν θα είναι! Σίγουρα θα συνοδεύονται από ομοβροντία δεκάδων τίτλων και αξιωμάτων που θα καθιστούσε δύσκολη την αξιολογική τους κατάταξη. (Είναι να απορεί κανείς πως ορισμένοι άνθρωποι σαρώνουν τίτλους και διακρίσεις ενώ άλλοι εξ ίσου ή περισσότερο αξιόλογοι δεν παραθέτουν τίποτα. Μάλλον οι διακρίσεις πάνε σε αυτόν που τις επιζητεί. Παράδειγμα : Άτομο που ήδη διοικεί Νοσοκομείο, υπέβαλλε ξανά τα δικαιολογητικά του για επαναδιορισμό. Το ΄πλούσιο΄ βιογραφικό του περιλαμβάνει ( όπως το δημοσιεύει στο διαδίκτυο) μόνο άνωθεν διορισμούς χωρίς αξιολόγηση!!.). Η προαναφερθείσα αναλογία διορισμών <<μάλλον απλουστεύει τις διαδικασίες>>.

Είναι πραγματικότητα, ότι η θέση του Διοικητού Νοσοκομείου είναι σύνθετη, περιλαμβάνει υψηλές αμοιβές (κυρίως αυτό!!!!), κοινωνική αναγνώριση από το πουθενά, δυνατότητες ποικίλης ανέλιξης και παραγοντισμού, εξουσία εκ του μη όντος σε ανομοιογενείς ισχυρές κοινωνικά επαγγελματικές ομάδες (ιατροί, φαρμακοποιοί κλπ.) ιδίως στην επαρχία, δυνατότητες κομματικής ανόδου κλπ.

Εργάζομαι 38 χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία με 17 χρόνια Διευθυντικής καριέρας (που δεν είναι λίγα!!!). Έτσι γνώρισα λαβύρινθο ιδιοτήτων και ΄ δήθεν προσωπικοτήτων ΄ !! Το φάσμα της ποιότητας των διορισμένων Διοικητών (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) περιλαμβάνει μια περίεργη γκάμα (πάντα κομματικών):  κατώτερων υπαλλήλων τραπεζών, καιροσκόπων γιατρών-συνδικαλιστών του ΙΚΑ, απίθανων συνταξιούχων της ΔΕΗ,  υπερσυνταξιούχων που βιολογικά εφάπτοντο των ορίων γεροντικής άνοιας, φαρμακοποιών (!) χωρίς καμιά  εμπειρία Διοίκησης, υπαλλήλων του ΟΣΕ χωρίς οποιοδήποτε πτυχίο (!).

Δεν θα αναφερθώ σε παλαιότερες εμπειρίες μου με ναυάρχους, οδοντιάτρους (με μοναδικό σημείο αξιολόγησης ότι κατοικούσαν στην ίδια πολυκατοικία με κυβερνητικό στέλεχος!), ιατρούς-αδελφούς αξιωματούχου του ΕΑΜ (!), ειδικευόμενους ( δηλ. νεαρούς γιατρούς)  με άγνοια οποιασδήποτε Διοικητικής ικανότητας,  διάφορους στρατηγούς ε.α. κλπ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η πολιτεία τους στην διάρκεια της θητείας τους. Η έλλειψη γνώσης του αντικειμένου και η άγνοια χειρισμού ποικίλων διαφορετικών συμφερόντων, τους οδηγεί σε στείρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οι γιατροί, το υψηλού επιπέδου νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και άλλοι που έχουν τεκμηριωμένη άποψη, αποτελούν συνήθως τους στόχους. Εκτός από έναν (1) (!!!!!!), δεν συνάντησα κανέναν άλλο να συντάσσει επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου που διοικεί ή τμηματικούς προϋπολογισμούς Τμημάτων και Εργαστηρίων, και ας είναι τα οικονομικά και η ανάπτυξη, τα βασικά προβλήματα Διοίκησης. Μου έχει προκαλέσει-όχι θετική εντύπωση-ότι (οι περισσότεροι) ενώ προΐστανται Οργανισμού με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που θα έπρεπε να κυριαρχούν τα στοιχεία ταπεινότητας, αναπτύσσουν πεισματική αλαζονεία αρκετά εύκολα. Για απολογισμό μετά την λήξη της θητείας τους είναι ανώφελο να συζητά κανείς….

Πραγματικά εύχομαι να αλλάξω απόψεις πληροφορούμενος τους προσεχείς διορισμούς….

*Ε.Γ.Αναγνώστου

Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος Γ.Ν.Μ. ΄ Αμ. Φλέμινγκ ΄





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0