Ξεχωριστοί Επιτάφιοι στην Αττική
Το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Παρασκευής μπορούν να ζήσουν όσοι παραμείνουν στην Αθήνα πηγαίνοντας σε γραφικά εκκλησάκια ή μοναστήρια του λεκανοπεδίου
Στην υποβλητική ατμόσφαιρα του Επιταφίου στο χωριό, στην περιφορά του σε σοκάκια, σε παραθαλάσσια μέρη, στην εξοχή ταξιδεύει η σκέψη όσων θα παραμείνουν στο κλεινόν άστυ.
Ωστόσο και οι κάτοικοι της Αθήνας που θα μείνουν στην πόλη έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν το κατανυκτικό κλίμα της ημέρας, επιλέγοντας να παρακολουθήσουν περιφορές του Επιταφίου σε γραφικά εκκλησάκια ή σε μοναστήρια της Αττικής.
Είτε στο κέντρο της πόλης είτε λίγο πιο μακριά, υπάρχουν ξεχωριστές ακολουθίες του Επιταφίου, που δίνουν τη δυνατότητα στους πιστούς να νιώσουν το κλίμα ευλάβειας και ταπεινότητας της Μεγάλης Παρασκευής.
Αγία Αικατερίνη, Πλάκα
Μια μαγική εμπειρία μπορούν να ζήσουν οι κάτοικοι της Αθήνας που θα προτιμήσουν το κέντρο της πόλης για την ακολουθία του Επιταφίου, αφού η περιφορά γίνεται στα σοκάκια της Πλάκας, σε ένα σκηνικό που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί. Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική και στον περίβολο της εκκλησίας, όπου υπάρχουν τα απομεινάρια των αρχαίων κτισμάτων. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.30 μ.μ. και υπάρχει και μια μικρή χορωδία, που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο κατανυκτική.
Μετόχι Παναγίου Τάφου (Αγ. Ανάργυροι), Πλάκα
Το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η περιφορά του Επιταφίου στα στενά της Πλάκας είναι το σκηνικό που κυριαρχεί κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στην οδό Ερεχθέως 18 στην Πλάκα.
Είναι μια καλή επιλογή για όσους βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς συνήθως δεν παρατηρείται ασφυκτική προσέλευση κόσμου. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.
Παντοβασίλισσα Ραφήνας
Οι πιστοί που θα ακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στην Παντοβασίλισσα της Ραφήνας νιώθουν ότι βρέθηκαν σε νησί. Η θέα στο λιμάνι της Ραφήνας, η περιφορά πλάι στη θάλασσα και η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας δίνουν κίνητρο σε όσους θέλουν να εκκλησιαστούν τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού θα αισθανθούν πως έχουν φύγει από την πρωτεύουσα.
Μονή Παντοκράτορος Ταώ (Νταού Πεντέλης)
Οσοι έχουν παραβρεθεί στο γυναικείο μοναστήρι της Πεντέλης Μεγάλη Παρασκευή έχουν ζήσει μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία. Οι ύμνοι ψάλλονται από τη χορωδία των καλογριών στο ημίφως των κεριών και σε βυζαντινό σκηνικό. Ακόμη κι αν δεν χωρέσει κανείς στον ναό, η ατμόσφαιρα στον περίβολο του μοναστηρίου είναι υποβλητική. Η περιφορά γίνεται στη φύση, με αναμμένα κεράκια. Η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στις 6.30 μ.μ.
Μονή Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, Αγία Παρασκευή
Η κομψή αρχιτεκτονική του μοναστηριού, με την πέτρα να κυριαρχεί στον περίβολο, και η κατάνυξη την οποία εμπνέει η χορωδία των μοναχών κάνουν πολλούς Αθηναίους να επιλέγουν κάθε χρόνο το συγκεκριμένο γυναικείο μοναστήρι για να ακούσουν τα Εγκώμια και τον Επιτάφιο Θρήνο.
Μαγική είναι η στιγμή όπου ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου, με εκατοντάδες κεράκια αναμμένα στα χέρια των πιστών να φωτίζουν το δάσος και θέα από ψηλά τη φωτισμένη Αθήνα. Η λειτουργία αρχίζει στις 7.00 μ.μ.
Εισόδια Θεοτόκου, Μαρκόπουλο Ωρωπού
Σκαρφαλωμένο στο βουνό, με θέα στον Ευβοϊκό, το μοναστήρι δίνει την ευκαιρία για μια εκδρομή στα περίχωρα της Αττικής. Η ακολουθία συνδυάζει την κατάνυξη με το φυσικό κάλος της τοποθεσίας όπου βρίσκεται το μοναστήρι και οι πιστοί που προσέρχονται εκεί αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα χωριό μέσα στη φύση. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 και τα εγκώμια ψάλλουν οι μοναχές.
Μονή Καισαριανής
Περιφορά με το φως της ημέρας
Μια εναλλακτική περιφορά Επιταφίου ζουν κάθε χρόνο οι πιστοί που σπεύδουν στη Μονή Καισαριανής.
Ο Επιτάφιος βγαίνει το μεσημέρι, στο φως της ημέρας, ενώ ξεχωριστό είναι και το τελετουργικό του στολισμού του, που ξεκινάει νωρίς το πρωί. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις πλαγιές του Υμηττού, ανάμεσα στα δέντρα και στην ολάνθιστη φύση γύρω στις 2.00-2.30 μ.μ., με ειδική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, αφού το μοναστήρι υπάγεται στην εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Τα Εγκώμια ψέλνει χορωδία από παιδιά της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ
vonatsou@pegasus.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα