Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θέματα για την Εθνική Τράπεζα - TA NEA

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Θέματα για την Εθνική Τράπεζα - TA NEA
 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=46&ct=37&artid=4562816 

//
 

Λεκτικές Δεξιότητες

 
Περιγραφή: Το εξεταζόμενο μάθημα αποδεικνύει την καλή χρήση της γλώσσας μας. Ιδιαίτερη προσοχή στις ασκήσεις του Συντακτικού.

1. Στον πλάτανο υπήρχε πουλί που κελαηδούσε α. υποκείμενο β. αντικείμενο γ. κατηγορούμενο δ. παράθεση Απάντηση:σωστή η α. Φανερώνει το ζώο που ενεργεί σε πτώση ονομαστική.

2. Ήρθε από το εξωτερικό η Μαρία, η αδελφήμου α. υποκείμενο β. αντικείμενο γ. παράθεση δ. επεξήγηση Απάντηση:σωστή η γ. Προσδίδει μια γενικότερη ιδιότητα στο υποκείμενο.

3. Ο Γιάννης δεχόταν τους επισκέπτες ορθός α.υποκείμενο β. αντικείμενο γ. κατηγορούμενο δ. επιρρηματικό κατηγορούμενο Απάντηση:σωστή η δ. Εξαρτάται από μη συνδετικό ρήμα και εκφράζει επιρρηματική σχέση (τρόπο).

4. Η γενική ενικού του ουσιαστικού θέση είναι:

α. θέσης β. θέσεως γ. και τα δύο Απάντηση:σωστή είναι η γ 5. Στην πρόταση «Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» ο όρος τον ύπνοείναι:

α. επεξήγηση β. παράθεση γ. σύστοιχο αντικείμενο δ. υποκείμενο Απάντηση:σωστή είναι η γ. Εννοιολογικά έχουν την ίδια σημασία ρήμα και αντικείμενο (κοιμάμαι- ύπνος).

6. Ποιο από τα παρακάτω παραθετικά είναι ελλειπτικά;

α. κατώτατος β. πρωτύτερος γ. απλούστερος δ. λιγότερος Απάντηση:σωστές είναι οι α και β.

7. Ο φρουρός της Βουλής έφυγε για το σπίτι του α. γενική διαιρετική β. γενική υποκειμενική γ. γενική αντικειμενική δ. γενική περιεχομένου Απάντηση:σωστή είναι η γ. Φρουρεί τη Βουλή(αντικείμενο).

8. Στην πρόταση «Ετοίμασε τα ρούχα της γιορτής» ο όρος της γιορτήςείναι:

α. γενική του σκοπού β. γενική της αιτίας γ. γενική της ιδιότητας δ. γενική κτητική Απάντηση:σωστή είναι η α. Το έκανε για τη γιορτή, άρα είχε ένα σκοπό.

9. Να επισημάνετε και να υπογραμμίσετε τη ερμηνεία των λέξεων:βυσσοδομώ α. σκέπτομαι β. αμφιβάλλω γ. θέλω δ. μηχανορραφώ Απάντηση:σωστή είναι η δ. Βυσσός = βυθός = Υπονομεύω υπογείως.

βρόχι α. νερό β. σχοινί γ. παγίδα δ. τέχνασμα Απάντηση:σωστή είναι η γ. Βρόχι = μικρή θηλιά.

10. Ήταν όλοι τους χαρούμενοι που κέρδισαν το λαχείο.

α. ουσιαστικό β. κατηγορούμενο γ. επιθετικός προσδιορισμός δ. κατηγορηματικός προσδιορισμός Απάντηση:σωστή απάντηση η β. Συνδετικό ρήμα ήταν.

11. Στο μοναστήρι πωλούνται μεταχειρισμένα έπιπλα α. ουσιαστικό β. κατηγορούμενο γ. επιθετικός προσδιορισμός δ. κατηγορηματικός προσδιορισμός Απάντηση:σωστή απάντηση η γ. Δεν έχει άρθρο ούτε η μετοχή ούτε το ουσιαστικό.

12. Η είδηση μας χαροποίησε α. υποκείμενο β. αντικείμενο γ. επιθετικός προσδιορισμός δ. κατηγορούμενο Απάντηση:σωστή η β. Φανερώνει το πρόσωπο που δέχεται ενέργεια του ρήματος σε πτώση αιτιατική.

13. Μου ζήτησε να τον επισκεφθώ α. αντικείμενο β. σύστοιχο αντικείμενο γ. έμμεσο αντικείμενο δ. άμεσο αντικείμενο Απάντηση:σωστή η γ. Στα δίπτωτα ρήματα η γενική τίθεται ως έμμεσο αντικείμενο.

14. Να σημειώσετε το ορθό είδος της μετοχής.

Αφήνοντας το διάβασμα δε θα πάρεις ποτέ το πτυχίο σου α. χρονική β. τροπική γ. αιτιολογική δ. υποθετική Απάντηση:σωστή απάντηση η δ. Αν αφήσεις το διάβασμα (υπόθεση) δεν θα πάρεις ποτέ... (απόδοση).

Μη γνωρίζοντας το χαρακτήρα του απέφυγα να τον σχολιάσω: α. χρονική β. τροπική γ. αιτιολογική δ. υποθετική Απάντηση:σωστή απάντηση η γ. Επειδή δε γνώριζα...

15. Τα πλεούμενα άραξαν στο λιμάνι α. ουσιαστικό β. κατηγορούμενο γ. επιθετικός προσδιορισμός δ. κατηγορηματικός προσδιορισμός Απάντηση:σωστή απάντηση η α. Έχει άρθρο και θέση υποκειμένου.

16. Ποιοι από τους παρακάτω τύπους ισοσύλλαβων ουδετέρων είναι ορθά σχηματισμένοι; α. (του) δασακίου β. (του) δασακιού γ. (του) βρακιού δ. (του) θυμαριού Απάντηση:σωστές είναι οι γ και δ 17. Ποιο από τα παρακάτω ουδέτερα ουσιαστικά δεν σχηματίζουν ενικό;

α. τρεχάματα β. κεντήματα γ. χαιρετίσματα δ. κλάματα Απάντηση:σωστές είναι οι α και γ.

18. Στην πρόταση «Στο Βαλτέτσι η νίκη των Ελλήνωνήταν μεγάλη» ο όρος των Ελλήνων είναι:

α. γενική υποκειμενική β. γενική αντικειμενική γ. γενική διαιρετική δ. γενική του περιεχομένου Απάντηση:σωστή είναι η α. Νίκησαν οι Έλληνες (υποκείμενο).

19. Οι λέξεις φέγγει- φωτίζει είναι:

α. ταυτόσημα β. παρώνυμα γ. συνώνυμα δ. ομώνυμα Απάντηση:σωστή η γ. Έχουν την ίδια περίπου σημασία.

20. Λέει πολλά λόγια α. αντικείμενο β. κατηγορούμενο γ. σύστοιχο αντικείμενο δ. έμμεσο αντικείμενο Απάντηση:σωστή η γ. Προέρχεται από την ίδια ρίζα με το ρήμα (λέω- λόγια).

21. Ο Γιώργος είναι ομορφότερος από τον Πέτρο α. α΄ όρος σύγκρισης β. εμπρόθετος προσδιορισμός γ. β΄ όρος σύγκρισης δ. επιρρηματικός προσδιορισμός Απάντηση:σωστή η β. Εμπρόθετος προσδιορισμός μετά από επίθετο συγκριτικού βαθμού.

22. Ποια από τα παρακάτω ουσιαστικά είναι διπλόμορφα;

α. δράκος β. δεσποινίς γ. δεσμός δ. οξύ Απάντηση:σωστές είναι οι α και β (ο δράκοντας, η δεσποινίδα). 23. Τι γραμματικό φαινόμενο έχουμε στις λέξεις λέγετε- λέτε: α. έκθλιψη β. αφαίρεση γ. συναίρεση δ. συνίζηση Απάντηση:σωστή απάντηση είναι η γ. Ένωση δύο γειτονικών φωνηέντων (εγε) σε μία συλλαβή.

Στο επόμενο κείμενο υπάρχουν είκοσι ένα (21) κενά διαστήματα, αριθμημένα από (20) έως (40). Να επιλέξετε μεταξύ των τεσσάρων (4) εναλλακτικών απαντήσεων την ορθή λέξη ή φράση.

Ο προϋπολογισμός του κράτους...20... και θα αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για τις κατευθύνσεις που δίνει στους...21... τομείς της κρατικής δραστηριότητας, και κυρίως για τη δυνατότητα να...22... στους στόχους της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Καθώς πλησιάζουμε όμως στο τέλος του χρόνου, διαμορφώνονται και οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός, μετά την...23... της καταναλωτικής πίστης, επιβαρύνεται με όλο και περισσότερο δανεισμό. Εφόσον διαμορφώνεται με ευθύνη του...24..., μπορεί, αν ξεπεράσει το 30% του εισοδήματος του, αντί για διευκόλυνση, να γίνει..25... με ασφυκτικές συνέπειες στη ζωή του.

Τι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο καταναλωτής σε σχέση με...26... σε δανεισμό προκειμένου να μην επιβαρύνει επικίνδυνα τον προϋπολογισμό του; Θα πρέπει να...27... τις οικονομικές του δυνατότητες, δίνοντας έμφαση στις σταθερές μόνιμες αποδοχές του, με τρόπο ώστε,...28... το προσδοκώμενο εισόδημά του τα επόμενα χρόνια, να αποφασίσει το συνολικό ποσό του δανεισμού και...29... της δόσης που μπορεί να πληρώνει.

...30... τη χρήση πιστωτικών καρτών, ο...31... πρέπει να κάνει τις αγορές του υπολογίζοντας τις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες. Οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται εγκαίρως και τα οφειλόμενα ελάχιστα ποσά να...32......33... Ο καταναλωτής πρέπει να...34... σε έρευνα αγοράς για να επιλέξει την τράπεζα που προσφέρει τους ευνοϊκότερους όρους.

Στην περίπτωση καταναλωτικών δανείων, πρέπει να εκτιμά τις πραγματικές του ανάγκες και να μη δημιουργεί...35... ανάγκες από την...36... των προϊόντων. Θα πρέπει να συγκεντρώνει την προσοχή του στο συνολικό κόστος και όχι μόνο στην προσφορά της αρχικής...37... περιόδου. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει...38... νέων δανείων για να...39... ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγουμένων, κάτι που οδηγεί κατά κανόνα σε...40...

20.

α) καταβλήθηκε β) κατατέθηκε γ) παρατέθηκε δ) υποβλήθηκε 21.

α) κατά μέρος β) εν μέρει γ) επιμερισμένους δ) επιμέρους 22.

α) ανταποκριθεί β) ανταγωνιστεί γ) αντιπαραβληθεί δ) αντιπαρέλθει 23.

α) αποκέντρωση β) απώλεια γ) αποκατάσταση δ) απελευθέρωση 24.

α) δανειολήπτη β) δανειστή γ) δανειοδότη δ) δανειστήριου 25.

α) βρόγχος β) βρόχος γ) βρόχι δ) βροχηδόν 26.

α) την προσφυγή β) τη διαφυγή γ) την αποφυγή δ) την καταφυγή 27.

α) σταθμεύει β) σταθεροποιεί γ) σταθμίζει δ) ευσταθεί 28.

α) συνεκτιμώντας β) αποτιμώντας γ) ανατιμώντας δ) διατιμώντας 29.

α) την έκταση β) το πλάτος γ) το μέγεθος δ) το ύψος 30.

α) Όσους αφορά β) Όσον αφορά γ) Ως αναφορά δ) Αναφορικά 31.

α) κύριος β) ιδιοκτήτης γ) κάτοχος δ) υπόχρεος 32.

α) καταβάλλονται β) συμβάλλονται γ) υποβάλλονται δ) παραβάλλονται 33.

α) ολοκληρωτικά β) καθ΄ ολοκληρίαν γ) ολοκληρωμένα δ) εις ολόκληρον 34.

α) προβαίνει β) παρεμβαίνει γ) μεταβαίνει δ) επιβαίνει 35.

α) εικονοπλαστικές β) εικονικές γ) εικονιστικές δ) εικονογραφικές 36.

α) προβολή β) προέκταση γ) προώθηση δ) προτροπή 37.

α) έντοκης β) τοκοφόρου γ) τοκιστικής δ) άτοκης 38.

α) τη λήψη β) την αποδοχή γ) την απολαβή δ) την παραλαβή 39.

α) αντεπεξέλθει β) αντιμετωπίσει γ) αντικρούσει δ) αντιδιαστείλει 40.

α) υπερεκμετάλλευση β) υπερκέρδος γ) υπερχρέωση δ) υπερεκτίμηση Απαντήσεις:

20. β, 21. δ, 22. α,23. δ, 24. α, 25. α, 26. δ, 27. γ, 28. β (αποτιμώντας = υπολογίζω, συνεκτιμώντας = υπολογίζω ανάμεσα σε δύο), 29. δ,30. β, 31. γ,32. α, 33. δ,34. α,35. β, 36. α,37. δ,38. α, 39. β, 40. γ.

//



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0