Αντιρατσιστικά... σενάρια - Της Γιάννας Παπαδάκου
Η τύχη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς πώς, δύο φορές σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, η επί χρόνια και επί πολλών κυβερνήσεων «σιωπηλή» γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου εξέδωσε δύο ανακοινώσεις στον αντίποδα των πρωτοβουλιών του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, οποίος επέμενε στην κατάθεση ξεχωριστού αντιρατσιστικού νόμου. Ο κ. Π. Μπαλτάκος επέμενε ότι δεν πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι οι ανακοινώσεις ήταν μάλλον «άκομψες» σε σχέση με τον κ. Ρουπακιώτη, όταν μάλιστα εκείνος την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι θα προχωρήσει το νομοσχέδιο.
Η περίφημη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή και έβαλε την ταφόπλακα στο σχέδιο νόμου δεν άρχισε έτσι. Μαθαίνω ότι αρχικά επιχειρήθηκε να «βελτιωθεί» το κείμενο. Αυτόπτης μάρτυρας όμως με βεβαιώνει ότι ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος (καλείται μετά από καιρό να δώσει τα νομικά του φώτα) ήταν απόλυτος ότι το υφιστάμενο νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές. Κοντά του τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου. Συμπαρασύρθηκαν και οι υπόλοιποι, Χρυσ. Λαζαρίδης, αλλά και ο Κ. Καραγκούνης, προερχόμενος από το επίμαχο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκδόθηκε στη συνέχεια και η σχετική ανακοίνωση - ταφόπλακα του νομοσχεδίου. Γιατί όμως τόσες αντιδράσεις για ένα νομοσχέδιο, που κατ΄ αρχήν βάλλει κατά του κόμματος που φαίνεται ο αρχικός στόχος, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή;
Σενάριο πρώτο: Κάποιοι πράγματι φοβούνται μήπως ενισχυθεί ο «αντισυστημικός» χαρακτήρας των χρυσαυγιτών θέτοντας ουσιαστικά το κόμμα εκτός νόμου ή κινδυνεύοντας με λουκέτο.
Σενάριο δεύτερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι κάποιοι από τη Ν. Δ «φλερτάρουν» με άλλες πρακτικές που δεν συνάδουν με το πνεύμα του νομοθετήματος που συνέταξε ο κ. Ρουπακιώτης.
Σενάριο τρίτο: Κάποιοι την έστησαν στον κ. Ρουπακιώτη, αφού μαθαίνουμε ότι η πρωτοβουλία ανήκε σε νεοδημοκράτη, στέλεχος της κυβέρνησης. Και ο υπουργός ακολούθησε.
Ποιος είναι πιο εκτεθειμένος; Ο κ. Ρουπακιώτης ή ο υφυπουργός Κ. Καραγκούνης ο οποίος ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε υπερασπιστεί σε δημοσιογράφους το νομοσχέδιο στη συνάντηση της Βουλής δεν διετύπωσε επιχειρήματα υπέρ του; Και το ζητούμενο: Πως θα αντιδράσουν οι άλλοι συγκυβερνώντες υπουργοί, Βενιζέλος και Κουβέλης με την απόσυρση του νομοσχεδίου; Ρωτάω, γιατί οι απορίες που γεννώνται πολλές...
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα