Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Χωρίς φακελάκι πεθαίνεις στη λίστα αναμονής - TA NEA

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Χωρίς φακελάκι πεθαίνεις στη λίστα αναμονής - TA NEA

Aπoστoλη: Δημητρης Kεφαλíδης (Γερμανíα)


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4563065

Η ταρίφα φθάνει τα 5.000 ευρώ - Τα νοσοκομεία διατηρούν για μία ακόμη χρονιά την πρωτιά της διαφθοράς

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010


 

Εκατό ευρώ στο βιβλιάριο ασθενείας: ο υπάλληλος στο γραφείο κίνησης τα βρίσκει... τυχαία και αμέσως μετά εξασφαλίζει ένα κρεβάτι νοσηλείας στον ασθενή. Κατά 1.000% αυξάνεται το κόστος για εκείνους τους πολίτες που παλεύουν με τον καρκίνο και χρειάζεται να αρχίσουν άμεσα ακτινοθεραπεία: 1.000 ευρώ είναι η χαμηλότερη... ταρίφα για να μην περιμένουν επί μήνες στην ουρά.

 


Το 17% επί του συνόλου των χρημάτων που δαπανούν οι πολίτες στην υγεία αφορά την παραοικονομία, που μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, σε χρηματισμό των γιατρών: αυτό είναι το πόρισμα πρόσφατης ανάλυσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα οικονομικά της υγείας στη χώρα μας. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και ανακοινώθηκε χθες: από το σύνολο των Ελλήνων που χρειάστηκε να λαδώσουν δημοσίους υπαλλήλους το περασμένο έτος, το 33,5% παραδέχτηκε πως τα χρήματα που έβγαλαν από την τσέπη τους μπήκαν στο... φακελάκι του γιατρού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε ποσοστό 15,5% αναφέρονται αντίστοιχα περιστατικά και στις ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία! Μάλιστα, και με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα νοσοκομεία διατηρούν για μία ακόμη χρονιά την πρωτιά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 39% των ασθενών καταφεύγουν στο φακελάκι για να ξορκίσουν τις λίστες αναμονής και να κερδίσουν το... ενδιαφέρον των γιατρών και των χειρουργών. Ειδικότερα, όπως έδειξε μελέτη που υπογράφει ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών στην Υγεία, τα στοιχεία της οποίας παρατίθενται στην ανάλυση του ΟΟΣΑ, οι πιθανότητες να δώσουν φακελάκι οι ασθενείς αυξάνονται κατά 72% όταν πρόκειται με αυτό τον τρόπο να κλείσουν άμεσα ραντεβού με τον γιατρό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ωστόσο παραδέχονται πως το σκληρό πρόσωπο του ΕΣΥ αποκαλύπτεται κυρίως στους ασθενείς με καρκίνο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στις ακτινοθεραπευτικές κλινικές των νοσοκομείων, όπου οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τους 3 μήνες, αφού ο εξοπλισμός δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού. Έτσι μοιραία για να «παραβιάσουν» τη λίστα των ραντεβού αναγκάζονται να δώσουν από 1.000 έως και 3.000 ευρώ.

Απόδειξη μαρτυρία γιατρού, ο οποίος αποκαλύπτει πως συχνά- πυκνά οι ασθενείς τού ομολογούν πως απευθύνθηκαν σε άλλο νοσοκομείο και κατάφεραν να κλείσουν άμεσα ραντεβού, ξεπερνώντας (με το αζημίωτο φυσικά) το μόνιμο εμπόδιο της λίστας.

Για να μην καταδικαστούν στην αδιαφορία του παθολόγου- ογκολόγου, οι συγγενείς των ασθενών συχνά καταφεύγουν στη λύση- φακελάκι. Η ταρίφα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ελαστική και διαμορφώνεται ανάλογα με τον γιατρό: είτε αμείβονται σε κάθε επίσκεψη (συνήθως 200 ευρώ), είτε λαμβάνουν μια αρχική αμοιβή της τάξεως των 2.000 ευρώ!


790 εκατ. ευρώ για λάδωμα

«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» στη διαφθορά είναι τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση οι πολεοδομίες και οι εφορίες αντίστοιχα.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα νέας έρευνας για το... λάδωμα στη χώρα μας που διεξήγαγε το ελληνικό τμήμα της παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, περίπου 1.355 ευρώ στοιχίζει στους Έλληνες να παρακάμψουν τις δημόσιες ουρές και τη γραφειοκρατία! Οι ειδικοί εκτιμούν πως τουλάχιστον 340.788 νοικοκυριά αναγκάστηκαν πέρσι να καταφύγουν στη λύση του λαδώματος, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της διαφθοράς να εκτιναχτεί στα 790 εκατομμύρια ευρώ.


Η ταρίφα πάει με τη... φήμη

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ η απαραίτητη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο για συγκεκριμένες περιπτώσεις χημειοθεραπευτικών σχημάτων κοστίζει σε κάποιους ασθενείς μερικές δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες ευρώ (από 100- 300 ευρώ). Τα χρήματα αυτά ωστόσο δεν μπαίνουν στην τσέπη κάποιας ιατρικής ή νοσηλευτικής μπλούζας, αλλά σε υπαλλήλους των γραφείων κίνησης.

Όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο μερίδιο στα φακελάκια αναλογεί, πλην των ογκολόγων, στους χειρουργούς και στους καρδιοχειρουργούς.

1.000-3.000 ευρώ κοστολογούνται οι επεμβάσεις για την αφαίρεση καρκίνου στο στομάχι, για την αφαίρεση του προστάτη, ακόμη και για τη χολή.

Σημειώνεται πως το κόστος των επεμβάσεων διαμορφώνεται βάσει πολλών παραγόντων, εκ των οποίων οι σημαντικότεροι είναι η βαθμίδα του γιατρού αλλά και η φήμη που έχει αποκτήσει. Για παράδειγμα, η ταρίφα για μια κυστεκτομή (αφαίρεση ουροδόχου κύστεως) αγγίζει τα 4.000 ευρώ για τον διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής, εάν όμως η κλινική είναι πανεπιστημιακή τότε η αμοιβή του καθηγητή φτάνει ή και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Με το... αζημίωτο πραγματοποιούνται και οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις: η εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass) έχει κοστολογηθεί από τους καρδιοχειρουργούς των δημόσιων νοσοκομείων από 3.000-

6.000 ευρώ. Οι ιδιώτες ζητούν για την ίδια επέμβαση 12.000 ευρώ, συνεπώς το ΕΣΥ είναι πιο οικονομικό, αφού κάνει... έκπτωση στους ασθενείς 50%.


Μίζες στους χειρουργούς από τους προμηθευτές

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ του μαύρου χρήματος στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν αφετηρία μόνον το πορτοφόλι του ασθενούς και τέρμα το φακελάκι που πάει στον γιατρό. Οι προμηθευτές υλικών του ΕΣΥ έχουν ανοίξει νέους δρόμους κέρδους, ιδίως για τους χειρουργούς.

Χαρακτηριστική η μαρτυρία γιατρού σε νοσοκομείο της περιφέρειας, ο οποίος επισημαίνει πως στις κλειστές κοινωνίες δεν είναι εύκολο να ζητήσει κανείς φακελάκι. Κερδίζουν όμως από τα υλικά που χρησιμοποιούν στα χειρουργεία.

Ο ίδιος περιγράφει το εξής παράδοξο: ενώ οι χειρουργικές αίθουσες θα έπρεπε να κλείνουν μετά στις 3 το μεσημέρι και να «ξεκλειδώνουν» μόνον στην περίπτωση που διακομιστεί στο νοσοκομείο έκτακτο περιστατικό, στην πραγματικότητα μένουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ. Πώς; Χειρουργοί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως είναι οι ορθοπεδικοί, οι καρδιοχειρουργοί αλλά και οι χειρουργοί που κάνουν επεμβάσεις παχυσαρκίας, «βαφτίζουν» τους ασθενείς τους ως έκτακτα περιστατικά και έτσι κρατούν ανοιχτά τα χειρουργεία έως αργά το απόγευμα.

«Υπερωρίες»...
Οι «υπερωρίες» άλλωστε που κάνουν τους αποδίδουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως ένας ορθοπεδικός μπορεί να έχει εύκολα 1.000- 2.000 ευρώ ως μίζα από τον προμηθευτή για τα υλικά που χρησιμοποίησε. Και όσο αυξάνεται το κόστος των υλικών τόσο αυξάνεται και η μίζα- παραδείγματος χάριν, τα μοσχεύματα για τη σπονδυλική στήλη αγγίζουν τα 30.000 ευρώ, ακόμη και τα 70.000 ευρώ.

Από αυτά ο ορθοπεδικός λαμβάνει έως και το 10% από τον προμηθευτή ως κίνητρο για να συνεχίσει να εμπιστεύεται τα υλικά της συγκεκριμένης εταιρείας!


[ ΓΝΩΜΗ ] Εκτροφείο σήψης
Του Δημήτρη Βαρνάβα

Ενώ οι εκάστοτε πρωθυπουργοί υποδύονται τους απηνείς διώκτες της διαφθοράς, αυτή καλπάζει ακάθεκτη και διαβρώνει όλο τον κοινωνικό ιστό. Ο χώρος της υγείας πρωτοστατεί και δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτροφείο σήψης και διαφθοράς. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών όχι μόνο δεν κρύβει το πρόβλημα, αλλά απερίφραστα αναγνωρίζει ότι έχουμε ως γιατροί σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτά τα φαινόμενα, πράγμα που αναγνωρίζουμε και στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας.

Μην παρασυρόμαστε βεβαίως και σπιλώνουμε το σύμπαν. Η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών ζει από τον μισθό και την αποζημίωση των εφημεριών, αρνούμενη να χρηματιστεί και να στιγματιστεί.

Δυστυχώς, παρά το τρομακτικό μέγεθος του προβλήματος, φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να το χειρίζεται επικοινωνιακά και μόνο σε επίπεδο δηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δημόσια και ρητή δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στην πάταξη της διαφθοράς ουδέποτε κληθήκαμε να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις ή να συμμετάσχουμε σε πρωτοβουλίες.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Δημητρης την 13 Μαρτίου 2010, 01:30
Σχόλιο από Δημητρης
Βγαινουμε παντα ΛΑΜΠΙΚΟ ! ! ! μονο οι ΑΛΛΟΙ φταιναι , λεει ο γιατρος! Αιδως Αργειοι! Δημητρης
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Φαίδων Θεοφίλου την 13 Μαρτίου 2010, 01:26
Σχόλιο από Φαίδων Θεοφίλου
Θα συμφωνήσω απολύτως με τον κ. Δ. Κεφαλίδη. Είναι δυνατόν οι επιστήμονες θεράποντες ιατροί να ρίχνουν το φταίξιμο των ανομιών τους και της εκμετάλλευσης της ανάγκης των πολιτών μόνο στους πολιτικούς;;;; Όλοι μας έχουμε ανάγκη από περισσότερα χρήματα. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι πολίτες, πληρώνουν ασφάλιστρα για να έχουν περίθαλψη όταν αρρωστήσουν. Πληρώνουν με τους φόρους τους τη συντήρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να πληρώνουν έξτρα και τους γιατρούς;;;; Έλεος. Ας μάθουμε τι κάνουν στη Γερμανία, να το κάνουμε κι εδώ. Αλλά δεν είναι θέμα συστήματος τόσο, όσο είναι νοοτροπίας της αρπαχτής και της χειρότερης βαλκανικής εκδοχής. Λίγοι είναι οι γιατροί που τιμούν το επάγγελμά τους και τον εαυτό τους. -Φαίδων Θεοφίλου
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Dimitris Kephalidis την 12 Μαρτίου 2010, 03:16
Σχόλιο από Dimitris Kephalidis
Κυριε Βαγιονη,

Θα διαφωνησω ριζικα στην πεποιθηση σας πως " η διαφθορα στα νοσοκομεια ειναι μια α μ ι γ ω ς π ο λ ι τ ι κ η ε π ι λ ο γ η"

Το φακελακι εγινε δυστυχως θεσμος και επιλογη πολλων επιστημωνων της χωρας μας, που αποφασισαν να ασκησουν το ιατρικο επαγγελμα και
ορκιστηκαν στον Ιπποκρατη " ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ Κ Α Θ Α Ρ Η και Α Γ Ν Η ".

Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
christiannaloupa την 11 Μαρτίου 2010, 07:33
Σχόλιο από christiannaloupa
Symfono apolyta mazi sas, kyrie Vagioni.
Ola ayta ta pliroforoumai ki ego apo proto heri mia kai aniko se oikogeneia giatron.
Prepei polla na allaxoun s' auto to kratos kai pano ap' ola i nootropia mas.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
giorgosvagionis την 09 Μαρτίου 2010, 13:29
Σχόλιο από giorgosvagionis
Αγαπητη μου Κυρία,

Ενδιαφέροντα είναι όλα αυτά αλλά πρέπει να δείτε και μια άλλη οπτική γωνία ότι η διαφθορά στα νοσοκομεία είναι μια αμιγώς πολιτική επιλογή.

Με λίγα λόγια.
1)Το σύστημα υγείας έχει ανάγκη στην πραγματικότητα πάρα μα πάρα πολλούς γιατρούς αν πρέπει να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για 4 εφημερίες τον μήνα.
2)Ο μύθος ότι είμαστε αρκετοί γιατροί έχει δημιουργηθεί για να μην πουν ότι για κάθε ασθενή που μπαίνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον 4 γιατροί θα ασχοληθούν μαζί του αν θέλουμε να κάνουμε σωστά την δουλεία μας. Για παράδειγμα ένας πονοκέφαλος υπό διερεύνηση θέλει ένα νευρολόγο, ένα ακτινολόγο για την αξονική, ένα μικροβιολόγο για τις εξετάσεις και μπορεί και ένα παθολόγο ή ένα νευροχειρουργό. Αλλά η μεγάλη προσφορά ρίχνει την τιμή και είναι πολλά τα λεφτά στην υγεία.
3)Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αξιοκρατία στον χώρο μας. Απλά δείτε τι βαθμό συγγένειας-σχέσεις έχουν διάφοροι μέσα στις διάφορες πανεπιστημιακές κλινικές και θα εκπλαγείτε.
4)Εάν πάνε να κάνουν πρωτοβάθμια υγεία αν τηρηθεί το κάθε 1500 άτομα ένας γενικός ιατρός μόνο για τον νομό Χανίων θέλουν 130 γενικούς ιατρούς και το Νοσοκομείο δίνει 4 αν δεν κάνω λάθος με χρόνο ειδίκευσης τα 4 χρόνια. Με λίγα λόγια φέξε μου και γλίστρησα.

Η διαφθορά είναι ένας κάλος τρόπος να δίνει δυστυχώς την ψευδαίσθηση το Ελληνικό κράτος ότι παρέχει υγεία και να μην έχει απεργίες κάθε λίγο και λιγάκι και να μην μιλούν οι “Κακοί” ιατροί που “τα αρπάξανε”. Γιατί άμα θέλανε αρκεί να κάνουν πόθεν έσχες σε όλους του γιατρούς του ΕΣΥ και στους συγγενείς πρώτου βαθμού κατά την πρόσληψη και μετά κάθε ένα χρόνο. Και τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος.

Μετά τιμής
Γιώργος Β.

http://gvagionis.wordpress.com/
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 5 | προβολή: 1 - 5

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0