Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Le Monde: Πώς ο Ασαντ σκοτώνει τον λαό του με χημικά

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Le Monde: Πώς ο Ασαντ σκοτώνει τον λαό του με χημικά

Ρεπόρτερ έζησαν δύο μήνες με τους αντάρτες


Μάρτυρες της χρήσης χημικών από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ολέθριων επιπτώσεων σε μαχητές και πολίτες, έγιναν ρεπόρτερ της «Monde» που πέρασαν δυο μήνες στην Συρία, στο πλευρό των ανταρτών, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα σε εκτενές δημοσίευμά της.


Οι δημοσιογράφοι βίωσαν από πρώτο χέρι- όπως αναφέρεται στο εκτενές ρεπορτάζ της Monde- την συριακή τραγωδία, το ανθρωπιστικό δράμα, την βιαιότητα των μαχών, αλλά και τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, μια τακτική για την οποία κατηγορείται το καθεστώς, που διαψεύδει τα όσα του προσάπτονται περί «χημικού πολέμου».

«Μια επίθεση με χημικά στο μέτωπο της Τζομπάρ, στα περίχωρα της Δαμασκού, δεν γίνεται αντιληπτή εξ αρχής. Δεν είναι θεαματική. Πάνω από όλα δεν είναι εντοπίσιμη. Και αυτός είναι ο στόχος: μέχρι οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που έχουν διεισδύσει στην Δαμασκό να καταλάβουν ότι έχουν εκτεθεί σε χημικά προϊόντα από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είναι πολύ αργά. Άσχετα με τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιείται, οι επιπτώσεις του είναι ήδη εμφανείς, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις κατοικημένες περιοχές της συριακής πρωτεύουσας» γράφει ο απεσταλμένος της Monde, Ζαν Φιλίπ Ρεμί και συνεχίζει την περιγραφή του από το πεδίο της μάχης:

«Στην αρχή ακούγεται μόνο ένας μικρός ήχος, ένα μεταλλικό σφύριγμα, σχεδόν ένα κλικ. Και μέσα στη σύγχυση της καθημερινής μάχης στον τομέα Bahra 1 της Τζομπάρ, αυτός ο ήχος δεν τράβηξε την προσοχή των μαχητών της ταξιαρχίας Tahrir al-Sham («Απελευθέρωση της Συρίας»).

Φωτογραφία: Laurent Van der Stockt/ Le Monde
Φωτογραφία: Laurent Van der Stockt/ Le Monde

''Νομίζαμε ότι ήταν όλμος που δεν εξερράγη, και κανείς πραγματικά δεν έδωσε προσοχή'', λέει ο Ομάρ Χαϊντάρ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ταξιαρχίας…Ψάχνοντας λέξεις για να περιγράψει τον αμφίβολο ήχο, είπε ότι ήταν σαν μια «ένα κουτάκι Pepsi που πέφτει στο έδαφος." Δεν υπάρχει οσμή, δεν υπάρχει καπνός, ούτε καν σφύριγμα που να δείχνει (ότι πρόκειται) για απελευθέρωση τοξικού αερίου. Και τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα. Οι άνδρες βήχουν δυνατά. Τα μάτια τους καίνε, οι κόρες τους συστέλλονται, η όρασή τους θολώνει. Σύντομα βιώνουν δυσκολία στην αναπνοή, μερικές φορές σε ακραία μορφή. Αρχίζουν να κάνουν εμετούς ή να χάνουν τις αισθήσεις τους. Οι μαχητές που επλήγησαν περισσότερο πρέπει να απομακρυνθούν για να μην πάθουν ασφυξία».

Οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επισκέφτηκαν οχτώ ιατρικά κέντρα στον ανατολικό τομέα της περιοχής Γκουτα και βρήκαν μόνο δυο ιατρικούς υπεύθυνους που είπαν ότι δεν είχαν δει μαχητές ή πολίτες να έχουν επηρεαστεί από επιθέσεις αερίων. Στην Νασιμπίγια, οι γιατροί σημείωσαν ότι είχαν έως και 60 περιπτώσεις από την Οταϊμπα μέσα σε μία μόνο μέρα, στις 18 Μαϊου.

Φωτογραφία: Laurent Van der Stockt/ Le Monde
Φωτογραφία: Laurent Van der Stockt/ Le Monde

Τα πενιχρά τους μέσα- ειδικά η έλλειψη οξυγόνου- δεν τους επέτρεψαν να χειριστούν όλα αυτά τα περιστατικά. Πέντε ασθενείς πέθαναν από ασφυξία.

Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα monde.fr, μαχητές και γιατροί αναφέρουν τα συμπτώματα που προκαλούν τα χημικά: αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, συστολή στις κόρες των ματιών, ναυτίες.

«Αν δεν τα αντιμετωπίσεις αμέσως, είναι θάνατος», δηλώνει, ζητώντας να μην κατονομαστεί, γιατρός του νοσοκομείου Αλ Φάτεχ από την περιοχή Κάφερ Μπάτνα, θύλακα των ανταρτών στην είσοδο της Δαμασκού.

Ορισμένα δείγματα ελήφθησαν από τα θύματα και γίνονται αναλύσεις, αναφέρουν οι γιατροί.

«Τα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν στο μέτωπο ήταν χημικά και αποφεύχθηκε η μαζική χρήση τους καθώς αυτό θα αποτελούσε εύκολα αδιάσειστη απόδειξη», γράφει ο Ζαν-Φιλίπ Ρεμί.

Το άρθρο επικαλείται επίσης «καλά πληροφορημένη δυτική πηγή»,σύμφωνα με την οποία, το συριακό καθεστώς κατέφυγε σε μίξεις προϊόντων, κυρίως με αέρια που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις καταστολής (δακρυγόνα) για να μπερδέψουν τα ίχνη και την παρατήρηση των συμπτωμάτων.

«Στους δύο μήνες που περάσαμε κάνοντας ρεπορτάζ στα περίχωρα της Δαμασκού, καταμετρήσαμε παρόμοιες περιπτώσεις σε μια αρκετά ευρύτερη περιοχή. Η βαρύτητά τους, η αυξανόμενη συχνότητά τους και η μέθοδος της χρήσης τέτοιου είδους όπλων δείχνει ότι δεν ρίφθηκαν μόνο δακρυγόνα, που χρησιμοποιούνται σε όλα τα μέτωπα, αλλά προϊόντα διαφορετικής κατηγορίας που είναι πολύ πιο τοξική», γράφουν οι απεσταλμένοι.

Ο ΟΗΕ έχει καλέσει τη Δαμασκό να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονές του να πραγματοποιήσουν έρευνα για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, κάνοντας λόγο για «όλο και περισσότερες πληροφορίες» για χρήση τέτοιων όπλων.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ιράν: Αγνοείται η τύχη της 25χρονης Τουρκάλας που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά

15 Νοεμβρίου 2024, 19:58
- Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ   Φωτό: Pixabay.com Βίντεο δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με στρατιωτική στολή ...

Χτύπησαν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, για πρώτη φορά από την πυρκαγιά του 2019

08 Νοεμβρίου 2024, 14:41
Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, οι καμπάνες χτύπησαν μία προς μία, προκαλώντας συγκίνηση ...

Τραμπ: Πώς θα πορευτεί στην εξωτερική πολιτική

08 Νοεμβρίου 2024, 00:06
– Οι 10+1 βασικές αρχές Υπάρχουν προβλέψιμες τάσεις πίσω από τον φαινομενικώς «απρόβλεπτο» Ρεπουμπλικανό ηγέτη; 5' ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0