Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τα κατοχικά δάνεια και το Γερμανικό χρέος στην Ελλάδα - Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Τα κατοχικά δάνεια και το Γερμανικό χρέος στην Ελλάδα - Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη


Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τα δάνεια που πήραν οι Γερμανοί κατακτητές επι κατοχής και η απαίτησή τους απο  το Ελληνικό Δημόσιο. Το να απαιτήσεις είναι εύκολο, αλλά το θέμα είναι να αναγνωρίζει και ο άλλος αν όντως σου οφείλει. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε πόσα μας πήραν οι Γερμανοί, πόσα μας οφείλουν, τι πήραμε και τι λένε οι ίδιοι.



            Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, στις 27 – 4 -1941, τους ακολούθησαν και οι Ιταλοί, παρά το γεγονός ότι ήταν ηττημένοι.  Παρέλασαν, με τις μεγάλες στολές και τα λοφία στο Σύνταγμα, και μετά  ο φρούραρχός τους με προκήρυξη έθεσε σε  κυκλοφορία τη λεγόμενη « Μεσογειακή δραχμή», ίση σε αξία με την ελληνική. Την  εκτύπωνε η Επιμελητεία που ίδρυσαν στην Αλβανία με τίτλο « Μεσογειακόν Ταμείον Πιστώσεως δια την Ελλάδα»… Έτσι, κοντά στα αμέτρητα γερμανικά πλαστά μάρκα που κυκλοφορούσαν χωρίς αρίθμηση από την «Τράπεζα Πίστεως του Γ΄ Ράϊχ», προστέθηκε και η «μεσογειακή δραχμή», που ήταν υποχρεωτική στις συναλλαγές.

Από την  εξέλιξη αυτή,  τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων και τροφίμων από τα ελληνικά αποθέματα επιτάχτηκαν από τους κατακτητές και πληρώθηκαν με τα «μάρκα» και τις « μεσογειακές δραχμές», ενώ άρχιζε  το μεγάλο δράμα των Ελλήνων που πωλούσαν τιμαλφή, κειμήλια, ακίνητα  και ό,τι  άλλο είχαν σε εξευτελιστικές τιμές, για να μη πεθάνουν της πείνας…

Οι Γερμανοί στις πληρωμές ( υπαλλήλων, πρακτόρων, συντήρηση Στρατού, οχυρωματικά έργα κ.λ.π.) τύπωναν στην Τράπεζα της Ελλάδος όσα χαρτονομίσματα  ήθελαν χωρίς την αντίδραση των κατοχικών κυβερνήσεων. Τα ελάμβαναν υπό μορφή δανείου που το είχε διαπραγματευθεί με την Γερμανία – όπως και την Ιταλία- ο κατοχικός υπουργός Σωτήριος Γκοτζαμάνης. ΄Ηταν  πράξη ληστρική για τη δραχμή που εξανέμισε την αξία της και τον πλούτο της χώρας.

Η συνολική ζημιά  της χώρας από τον πληθωρισμό μέχρι την 1-10-44 (λίγες μέρες πριν φύγουν οι Γερμανοί), έφτασε τις 27.452.262 χρυσές λίρες Αγγλίας! Η τιμή της χρυσής λίρας στην αρχή του πολέμου  ήταν 1000 δρχ. ενώ στο τέλος 150 τρισεκατομμύρια. Η ανατίμηση της λίρας ήταν ιλιγγιώδης : Μάρτιος 1941: 1000 δρχ - Απρίλιος 1941: 1500δρχ - Νοέμβριος 1942: 600.000 δρχ Αύγουστος 1944: 1 δίς δρχ.  Νοέμβριος 1944: 150 τρίς !!!

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος,  η κυκλοφορία του χαρτονομίσματος (δραχμή) στις 27-4-1941, όταν μπήκαν οι γερμανοί στην Αθήνα,  ήταν 19,35 δις. δρχ. και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου 22 δίς. Στις 12-10-44 έφτασε τα 10,2 πεντάκις εκατομμύρια. Δηλαδή αύξηση  κατά  5.260.465 φορές!!! Σύμφωνα όμως με άλλη πηγή, τον Νοέμβριο  του 1944 έφτασε τα 15.000.000.000.000.000.000 ( πεντάκις εκατ.  Προσοχή: με 18 μηδενικά!!!), αφού  πριν φύγουν οι κατακτητές  εξέδιδαν χαρτονομίσματα χωρίς αύξοντα αριθμό, σε πακέτα των 100 τρίς.

 

                   Τα έξοδα κατοχής  και πιστώσεις

                                Γερμανών  και  Ιταλών

Γερμανικά έξοδα κατοχής : 2.887.747.792.120.000 δρχ.

Γερμανία, πιστώσεις: 4.800.520.033.302.528.819 δρχ.

Γερμανία, Γενικό Σύνολο: 4.803.407.881.094.648.819 δρχ.

Ιταλία: Έξοδα και πιστώσεις: 50.220.479.188.480 δρχ.

            Παλιά, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος υπολόγιζε ότι το ποσό που όφειλε η ενοποιημένη Γερμανία – μαζί με τους τόκους - ξεπερνά τα 13 δίς. δολάρια και κάτι παραπάνω από τρία τρισεκατομμύρια δρχ. το οποίο αρνείται . Τα μόνα χρήματα που έδωσε η Γερμανία ήταν  115 εκατ. μάρκα ( 18,7 δίς. δρχ)  που μοιράστηκαν το 1960 σε 90.000 θύματα και συγγενείς εκτελεσθέντων και ομήρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έδωσε επίσης  4,8 εκατ. μάρκα για καπνά που είχαν κατασχεθεί.

Ο Καγκελάριος Βίλυ Μπράντ, τον Οκτώβριο του 1989, όταν παρουσίαζε στην  Αθήνα το βιβλίο του ( παρών ήταν και ο καλός μας συνάδελφος Βάσος Μαθιόπουλος), που είχε τίτλο: « Μια ζωή αγώνες»,  ρωτήθηκε  για τις γερμανικές επανορθώσεις και απάντησε ιταμώς: « Η Γερμανία ξεπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της  με το να βοηθήσει την Ελλάδα να μπει στην ΕΟΚ»…

Οι Γερμανοί έφεραν  πάντα αντιρρήσεις, ενώ έμπλεκαν  και τον  Καραμανλή, ότι « ως πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί εγγράφως των δανείων» και όταν αντιδρούσαμε μιλούσαν για προφορική παραίτηση. Όταν  όμως δόθηκε ρηματική διακοίνωση στις 9-11-1966 από τον πρωθυπουργό Στεφανόπουλο, ήλθε η απάντηση από τον υπέξ Βίλυ Μπράντ ότι «δεν  υπήρξε παραίτηση  της αξίωσης από τον Καραμανλή  του αναγκαστικού κατοχικού δανείου», ενώ ο δρ  Ερχαρτ πρόβαλε το τυπικό επιχείρημα της διχοτομημένης Γερμανίας και δεσμεύτηκε αποπληρωμή όταν γίνει ενοποίηση.

Το θέμα των δανείων έθεσε και ο Ξενοφών Ζολώτας το 1989. Είχε δηλώσει τότε: «Ακόμα και ο Χίτλερ, είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ΄ Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος και είχε δώσει εντολή  ( α΄ δόση  170 εκατ. μάρκα) για ν’ αρχίσει η εξόφλησή τους». Το 1991 το επανέφερε ο υπέξ  Αντ. Σαμαράς στο ομόλογό του Γκένσερ, αλλά μας προέκυψε το σκοπιανό και αναζητούσαμε συμμάχους…  

                             Τι έγιναν τα… μηδενικά;

Το  μετακατοχικά πληθωριστικά  δίς , τρίς  ανέλαβε να  συμμαζέψει τον Νοέμβριο του 1945 με εντολή του πρωθυπουργού Παν. Κανελλόπουλου, ο υπουργός Οικονομικών Γρηγόριος Κασιμάτης.  Πραγματοποίησε αναπροσαρμογή της δραχμής κόβοντας τα μηδενικά και οι πολίτες έτσι δεν πήγαιναν στο  μπακάλη με τα πληθωριστικά  χαρτονομίσματα  που έβαζαν σε σακιά και τα ψώνια στις τσέπες! Η αντικατάσταση έγινε ως εξής:

Μία δραχμή τα 50 δίς.

Οι δύο τα 100 δίς.

Οι 10 τα 500 δίς.

Οι 20 το 1 τρίς.

Οι 50 τα 2,5 τρίς.

Οι 100 τα 5 τρίς. κ.ο.κ.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Dimitris Lagios την 23 Μαρτίου 2010, 11:39
Σχόλιο από Dimitris Lagios
H ousia einai mia:
Den diekdikisame, den pirame!
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
γιωργος την 16 Μαρτίου 2010, 20:47
Σχόλιο από γιωργος
απο διαφορα παλια αρθρα της εποχης φευγοντας ο διακος απο Ελλαδα για Αιγυπτο με το πολεμικο Ολγα μαζι με τους υπουργους πριν μπουν οι γερμανοι στην αθηνα- ελεγετο οτι ηταν φορτωμενος με χρυσαφι ηταν η φημη που τον συνοδευε, δεν ηταν τυχαια φημη.
ειχε το ατυχημα να νομιζει οτι οι αιγυπτιακες αρχες δεν θα ελεγχαν τις αποσκευες του.
οι αρχες φθανοντας στην αιγυπτο του εκαναν ελεγχο και απεκαλυφθη οτι μετεφερε πλακες χρυσου , πολλες χιλιαδες χρυσες λιρες, πολυ συναλαγμα σε ξενο νομισμα , τα οποια οι αιγυπτιοι τα κατεσχεσαν στον ελεγχο.
εβαλε ..αγγλους...γαλους...πορτογαλους και τις διπλωματικες αρχες και τα πηρε πισω.
και απο κει πηγε στο χολυγουντ.
Η δε δοσιλογη κυβερνησι στην Ελλαδα αρχισε να κανει ελεγχους ..ποθεν εσχες των μεταξικων (για τους δικους της λογους)
εβρηκαν οτι απο το 1939 εως το 1940 ειχε αγορασει στο ονομα της γυνακας του 6 οικοπεδα συνεχομενα στην βουλα οπου εχτισε διωροφη επαυλη.

Ειχε διωρισει και τον εαυτο του μαλιστα διευθυντη του γραφειου τυπου στην πρεσβεια της αμερικης,αυτην την πληροφορια ειχαν οι υπηρεσιες του τσολακογλου η οποια δημοσιευθηκε στην ακροπολη της 9 μαιου 1941 μια βδομαδα μετα την αφιξι του στην Αλεξανδρεια.
τελικα πηγε στο χολυγουντ ο ανθρωπος και την αραξε.

Μηπως και σημερα ο κοσμος δεν λεει οτι τετοια συμβαινουν και αυτες τις εποχες στην Ελλαδα? η συνεβησαν τα τελευταια χρονια ?
απλως σας το αναφερω αυτο επειδη ειναι εποχες εξεταστικων επιτροπων δηλ.ειμαστε στο κλιμα της εποχης.

Το δυστυχημα ειναι κε κοντογιαννιδη οτι εκλειπουν σιγα σιγα οι αξιολογοι δημοσιογραφοι της δικης σας σχολης ,σχολης ηθους και προ παντων δημοσιογραφοι που να αγαπανε αυτο που κανουν.
Για μενα εσεις υπηρξατε ενα προτυπο αξιοπρεπους δημοσιογραφου που καπως λιγο δυσκολα συνανταμε στισ ημερεσ που ζουμε ,με ολα αυτα που ακουγονται στα περιξ.
Και σας το λεω οχι για κοπλιμεντο που δεν το χρειαζεσθε ασφαλως , αλλα σας το λεω επειδη λιγοστευει ο αριθμος εκεινων που αφησαν πισω τους
μια ιστορια αξιοπρεπους δημοσιογραφιας.
γεια σας.
γιωργος
πειραιας
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
γιωργος την 16 Μαρτίου 2010, 04:39
Σχόλιο από γιωργος
kε κοντογιαννιδη ευχαριστω κι εγω για την απαντησι σας,
εναπομενει πλεον στην κυβερνησι να δουμε πως θα το χειρισθει και αυτο μεταξυ των αλλων και ποτε θα ειναι η καταλληλη στιγμη.
Σε μια εκπομπη στην τιβι η επιτροπη για τα θυματα ειχαν πει οτι θα πανε στα ευρωπαικα δικαστηρια για τις διεκδικησεις.
τελικα εφυγαν τα γερμανικα στρατευματα απο ελλαδα και μας ξαναμπηκαν παλι ειρηνικα στο οικονομικο πεδιο πλεον.
ολα τα μεγαλα εργα εχουν αναλαβει αεροδρομιο οτε ζημενς κτλ κτλ φαινεται η μοιρα μας ειναι ,μαλλον η ανικανοτητα των πολιτικων ηγεσιων μας ολων ανεξαρτητων να μην μπορουμε στην ελλαδα να κρατησουμε σε ελληνικα χερια τα μεγαλα εργα και τις επιχειρησεις.
ναυπηγεια και αλλα πολλα. Κατα τα αλλα ψαχνουμε συνεχως νοερα πλεον την αναπτυξι της χωρας.
οταν τα ειχαμε τα βουλιαξανε ολες κοματικες καμαριλες τα βγαλανε με ζημιες οποτε..... ξεπουλατε να σωθουμε.
Αυτη η εξεταστικη για την ζημενς τελικα εχει πλακα , τα λεφτα που πηγαν πιστευω δεν θα μαθουμε ποτε,τα αδικηματα εχουν παραγραφει
τι ψαχνουνε τωρα απορω ειλικρινα.Εμεις τι ζηταμε ? φερτε πισω τα λεφτα.
πολιτικες ευθυνες ψαχνουν, ..καλα μειναμε ησυχοι τωρα θα τις βρουν.
Αυτη η ζημενς οι μιζες και οι γερμανοι τελικα ολο μπροστα μας βρισκονται, απο την εποχη μεταξα, κατα την διαρκεια της κατοχης με τις δοσιλογες κυβερνησεις, μετακατοχικα και συνεχιζεται μεχρι σημερα.
εχει γραφτει οτι ο βουλπιωτης γαμπρος του ζημενς ειχε κατεβει απο γερμανια ελλαδα με μια μαγνητοταινια στην οποια ειχε καταγραψει κρυφα τον Ι.διακο ανθρωπο των μεσων, μεσα κι εξω, την εδωσε στον μεταξα την ακουσε και εμεινε με το στομα ανοιχτο .
ο Ι.διακος ζητουσε στο βερολινο που ειχε παει απο τον βουλπιωτη προμηθειες, για να μεσολαβησει σε κρατικες συμβασεις.
..καλο σπορ οι προμηθειες τελικα, τα αδικηματα παραγραφονται τα χρηματα εχουν πεταξει,εμεις βουλιαζουμε και ψαχνουμε δανεια απο την ..μερκελα.
ο θεος βοηθος.
γεια σας.
γ.τσιρικος
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Τάσος Κοντογιαννίδης την 16 Μαρτίου 2010, 00:53
Σχόλιο από Τάσος Κοντογιαννίδης
Αγαπητέ κ. Γιωργο τσιρικο,
Ειναι δυστυχώς όπως τα λές. Οι γερμανοί κάνουν ο,τι είναι δυνατόν να αποποιηθούν τις ευθυνες τους. Ελεγαν πρωτα ( Δ. Γερμανία) δεν μπορουμε να πάρουμε όλο το βαρος στις πλάτες μας οταν κι εφόσον ενωθούμςε με την Ανατολική, τότε θα αποπληρωθούν... Εγιεν κι αυτό και ο πολύς Βίλυ Μπράντ, οταν τον ρώτησα στην παρουσίαση του βιβλιου του στην Αθηνα " Μια ζωη αγωνες" κυνικά μου απάντησε οτι δεν χρωστανε τίποτα γιατί μας βοηθησαν να μπυομε στην ΕΟΚ!!! Τα 13 δισ. δολλαρια εναι τα δάνεια και οι αποζημιωσεις. Μα δωσαν κάτι πλοία το 1946 οικονομική βοήθεια και μερικε΄ς αποζημιωσεις για τα θυματα που εισεπραξαν οι εβραίοι της θεσσαλονίκης. Οι αγωγές των θυματων έπρεπε να γίνουν στο ευρωπαίκό διακαστήριο και να το θεσουμε κι εκείνο ενωπιον των ευθυνων του. Και πρεπει να ξερουμε κατι άλλο που μας είχε πει στο Λουξεμβουργο το 1991 αν θυμαμαι καλά που ειχψε την προεδρια της κοινοτητας, ενας αξιωματουχος της " αποφασεις κρατικών δικαστηρίων δεν μπορεί να είναι εφαρμοστέες σε άλλες χωρες πυο εχουν διαφορετικους νόμους καιίσχυουν άλλα δεδομενα..." ετσι απαντησε περίπου στα γραφω οποως τα θυμαμαι απο τότε.. Πρεπει να επιμενουμε και να απαιτησουμε... Η Γερρμανία κατεστρεψε περισσότερο απο καθε άλλη χωρα την Ελλαδα. Πέστε μου ποιά άλλη κατεστρεψε περισσότερο!!!
Σ' ευχαριστώ και να είσαι καλά!.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
γιωργος τσιρικος την 14 Μαρτίου 2010, 00:24
Σχόλιο από γιωργος τσιρικος
kε κοντογιανιδη καλη σας ημερα,

αντιλαμβανομαι οτι γραφετε για τις κρατικες αποζημιωσεις που χρωστα η γερμανια στην Ελλαδα σε επιπεδο κρατων .

Υπαρχει ομως και μια αλλη παραμετρος τις αποζημιωσεις στα θυματα πλεον των ναζιστων στην ελληνικη επικρατεια.
εδω βλεπουμε οτι ενω τα ελληνικα δικαστηρια πρωτοδικα ειχαν αποφασισει ναι πρεπει να δωθουν αποζημιωσεις, η κυβερνησι σημιτη μεθοδευσε τα πραγματα ετσι ωστε σε ανωτατο δικαστικο επιπεδο να μην μπορουν να διεκδικησουν τα θυματα τις οποιες αποζημιωσεις δικαιουντο,δηλ. οι δικες μας
ελληνικες κυβερνησεις και οχι μονο του σημιτη εβαλαν φραγμο στην απαιτησι των θυματων , με αποτελεσμα να προσφυγουν οι ελληνες απο εδω στα ιταλικα δικαστηρια (ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ), με αποτελεσμα εως σημερα πρωτοδικως να δικαιωθουν και στην ιταλια, να ειναι η αποφασι εν αναμονη του ανωτατου ιταλικου αρειου παγου ας πουμε, το αποτελεσμα σαφως θα ειναι υπερ των θυματων, και σε αυτην την φασι οι γερμανοι εχουν προσφυγει στο ευρωπαικο δικαστηριο για να παρουν αποφαση οτι τα ιταλικα δικαστηρια ειναι αναρμοδια.

τι γινεται τωρα ? και εαν πχ. το ευρωπαικο δικαστηριο αποφασισει αναρμοδιοτητα των ιταλικων δικαστηριων τι γινεται?

Δεν ειναι ντροπη της ελληνικης πολιτειας και ολων των κυβερνησεων να παρεμποδιζουν πλεον την διεκδικησι δικαστικα των αποζημιωσεων των θυματων ? ειναι παρα πολλα τα θυματα που δεν εχουν κανει προσφυγη αλλα ακομα πιο πολλα ειναι αυτα που δεν εχουν προσφυγει καν στην δικαιοσυνη.

Ο Γπαπανδρεου απλα δηλωσε στην βουλη και ηταν σωστο οτι το θεμα για την ελλαδα δεν εχει κλεισει σαφως μιλαει για τις κρατικες αποζημιωσεις αλλα με τα θυματα τι γινεται? με αυτες τις δικαστικες πλεον διεκδικησεις των θυματων τι βλεπετε να γινεται?
φανταζομαι ειναι χιλιαδες και η γερμανια το φοβαται αυτο, διοτι αν δικαιωθουν εδω τα θυματα, τοτε θα υπαρξουν χιλιαδες διεκδικησεις και
απο αλλες ευρωπαικες χωρες θυματων του ναζισμου. θα βουλιαξει η γερμανια δινοντας αποζημιωσεις,να βουλιαξει ας προσεχαν οι προγονοι τους
οταν ανεβαζαν τον ναζισμο στην γερμανια αυτη ειναι προσωπικη εκτιμησι δικη μου.

Μια αλλη παραμετρος ειναι σχετικα με τις αποζημιωσεις που εχουν δοθει στους εβραιους ,και θα ηθελα να μου πειτε τι γνωριζετε για αυτο.
γνωριζω οτι το ισραηλ επισημα σαν χωρα ποτε δεν ζητησε αποζημιωσεις για τα θυματα των εβραιων.
οι δικαστικες μεθοδευσεις για αποζημιωσεις των θυματων των εβραιων κινηθηκαν παρα πολυ εξυπνα και διεκδικηθηκαν απο το παγκοσμιο εβραικο κεντρο που εδρευει
στην αμερικη απο εκει ασκηθηκαν πιεσεις και σε εκεινα τα δικαστηρια προσεφυγαν οι εβραιοι,οι αποφασεις ηταν υπερ των θυματων βεβαια στα αμερικανικα δικαστηρια, μετα εγιναν και αναπροσρμογες στις τιμες τις οποιες η αμερικανικη κυβερνησι απαιτησε απο την γερμανια για τα θυματα.
τωρα για αυτο το διεθνες δικαστηριο στην ευρωπη εχω επιφυλαξεις τι θα αποφασισει απο ποιους αποτελειται και τι πιεσεις θα εξασκηθουν εκει απο
πλευρας γερμανικου κρατους. τι νομιζετε κε κοντογιαννιδη εσεις?
Εχω την απορια ομως γιατι ο υπουργος δικαιοσυνης δεν αποσυρει αυτην την μαιμουδια μπορω να πω που εκανε η κυβερνησι σημιτη και την διατηρησε βεβαια και ο καραμανλης.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Τάσος Κοντογιαννίδης την 13 Μαρτίου 2010, 11:54
Σχόλιο από Τάσος Κοντογιαννίδης
Στο ερωτημα γιατί οι άλλες χωρες εισέπραξαν και όχι η δική μας. Εισπραξαμε κι εμεί, όπως θα δειτε στο κειμενο. Πάρθηκαν και άλλα χρηματα , όπως οι Εβραιοι της Θεσσαλονίκης. Δεν πηραμε όμως συμφωνα με το ποσό που μας οφείλουν. Πε΄ριπου στα ίδια επίπεδα ειναι και τα χρηματα που πήραν άλλα κρατη. Σημειωστε κάτι που ποτε δεν έχει λεχθει: Πολλά κρατη πήραν αποζημιωσεις σε είδος. Πήραμε κι εμείς πλοία, το Αυγουστο του 1946 αν δεν μ' απατα η μνημη μου, πήγαν 100 ναυτικοί μας στο Αμβουργο για να παραλάβουν 6 πλοία που μας εδωσαν οι γερμανοί ως πολεμικές επανορθωσεις αυτό δεν αναφερεται πουθενά.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Τάσος Κοντογιαννίδης την 13 Μαρτίου 2010, 11:49
Σχόλιο από Τάσος Κοντογιαννίδης
Η Γερμανία- σύμφωναα με τον αείμνηστο ακαδημαίκό Αγγελο Αγγελόπουλο που με ομαδα οικονομολόγων είχαν μελετήσει το θεμα- οφείλει στην Ελλάδα 13 δίσ δολλάρια, κάπου τρία τρισ. δρχ. Και είναι χρέος, την εξόφληση τυο οποίου είχε δωσει εντολή ο Χίτλερ για την αποπληρωμη του. Πολλες δικαιολογίες βρισκει η συγχρονη Γερμανία για να το αποφύγει...
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
George Peppas την 13 Μαρτίου 2010, 09:32
Σχόλιο από George Peppas
Giati oi alles hores eisepraxan tis apozimioseis, k. Kontogiannidi kai oxi i Ellada?
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Iria την 12 Μαρτίου 2010, 22:44
Σχόλιο από Iria
Αρα συγγνώμη επειδή δεν κατάλαβα...η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα έτσι;...Πόσα; Ευχαριστώ!!
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 9 | προβολή: 1 - 9

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0