Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εμφύλιος εργαζομένων στη MΕΒΓΑΛ

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Εμφύλιος εργαζομένων στη MΕΒΓΑΛ

Ενταση και αψιμαχίες ανάμεσα στους απεργούς εργάτες του υποκαταστήματος της γαλακτοβιομηχανίας στην Αθήνα, που η εταιρεία μελετά να κλείσει, με τους συναδέλφους τους στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται… Ενταση και αψιμαχίες ανάμεσα σε εργαζόμενους χθες, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ. Το θέμα ανέκυψε καθώς η διοίκηση της εταιρείας μελετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην Αθήνα με το πρόσχημα ότι είναι ζημιογόνο και τη διατήρηση αυτού της συμπρωτεύουσας. Περισσότεροι από 110 εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας εάν γίνει κάτι τέτοιο.

Eνσταση στο εργοστάσιο

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας εμφανίσθηκαν διχασμένοι, χθες, κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Γάλακτος, αλλά το Σωματείο Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης δεν ήθελε να ακολουθήσει… Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να δημιουργηθεί ένταση στην είσοδο του εργοστασίου, καθώς οι απεργοί εμπόδιζαν τους άλλους να μπουν για να εργαστούν και χρειάστηκε η παρουσία της αστυνομίας για να αποτραπούν επεισόδια.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων «Ο Αξιός» (σ.σ.: πρόσκειται στη ΔΑΚΕ), καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και το Σωματείο του υποκαταστήματος της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα ότι προσπαθούν να επιβάλουν στους εργαζομένους της εταιρείας μία απεργιακή κινητοποίηση που δεν επιθυμούν, δεν αποφάσισαν και στην οποία δεν θέλουν να συμμετάσχουν.

«Την απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Γάλακτος, έπειτα από συνεννόηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο υποκατάστημα της Αθήνας, ένα συνδικαλιστικό όργανο με 70 μέλη. Εμείς σαν Σωματείο Εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ “ο Αξιός”, με περισσότερα από 700 μέλη, δεν συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα εργασιακά μας θέματα, δεν θέλουμε η ΜΕΒΓΑΛ να έχει την κατάληξη της ΑΓΝΟ», τόνισε ο αντιπρόεδρος του «Αξιού» Βασίλης Ζωγραφίδης. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα με το εργοστάσιο των Αθηνών που οδεύει προς κλείσιμο.

«Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης να είναι απλήρωτοι 4 μήνες, όπως οι συνάδελφοί τους της Αθήνας, να γνωρίζουν ότι αν κλείσει το υποκατάστημα περισσότεροι από 110 άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι, να μην έχουν πάρει καμιά διαβεβαίωση από τη διοίκηση της εταιρίας ούτε για τα οφειλόμενα ούτε για τις θέσεις εργασίας τους, και να μη θέλουν καν να διαμαρτυρηθούν. Το χειρότερο απ” όλα όμως είναι ότι η διοίκηση του σωματείου τους είναι αυτή που καλεί την αστυνομία κι όχι η εργοδοσία, και ζητά να συλλάβει συναδέλφους τους επειδή απεργούν», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ο πρόεδρος της εταιρείας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, Πέτρος Παπαδάκης, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αυτό που απασχολεί τη διοίκηση είναι η βιωσιμότητα της εταιρείας συνολικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υποκατάστημα της Αθήνας, την τελευταία διετία, προσθέτει ζημίες στην επιχείρηση και τουλάχιστον μέχρι να βγει η οικονομία από τις συνθήκες κρίσης, η αγορά που καλύπτει το υποκατάστημα μπορεί να εξυπηρετηθεί με χαμηλότερο κόστος και πιο συμφέροντες όρους. Ετσι, όπως παραδέχτηκε, η εταιρεία μελετά την αναστολή λειτουργίας του.

Γεγονός είναι πως η ΜΕΒΓΑΛ οφείλει στους εργαζόμενους τον μισό μισθό του Φεβρουαρίου, όλο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά υπάρχει η υπόσχεση ότι την Παρασκευή θα εξοφληθεί ο μισθός του Φεβρουαρίου και εντός του επόμενου μήνα (Ιουνίου) θα δοθούν και τα υπόλοιπα δεδουλευμένα.

Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία αντιμετωπίζει από καιρό προβλήματα ρευστότητας και η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις δεσμεύσεις λογαριασμών της, όταν εκδόθηκε πόρισμα του ΣΔΟΕ για εικονικά τιμολόγια. Πολύ καιρό τώρα προσπαθεί να έλθει σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να επιτύχει την έκδοση ενός μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Παπαδάκη, αναμένει σύντομα τα αποτελέσματα από διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα, την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς, για μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει ρευστότητα στην επιχείρηση και θα απελευθερώσει κεφάλαια περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0