Λάθος η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα παραδέχεται τώρα το ΔΝΤ!
Ομολογία αποτυχίας από ΔΝΤ για τη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα
Φωτο: Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ συνομιλεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ολι Ρεν. Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι τόσο το ίδιο όσο και η ΕΕ και χώρες - μέλη της ευρωζώνης έχουν διαπράξει λάθη στον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης
Αυστηρή αυτοκριτική για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε «αυστηρά εμπιστευτικό» εσωτερικό έγγραφό του αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στην Κομισιόν και στις ευρωπαϊκές χώρες. Οπως αναφέρεται στην Εκθεση του ΔΝΤ, οι προβλέψεις για ανάπτυξη ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα ενώ υποτιμήθηκε σημαντικά η ζημιά στην ελληνική οικονομία από τη σκληρή λιτότητα που την βύθισε σε μεγάλη ύφεση. Με το έγγραφο αυτό το ΔΝΤ ομολογεί ότι εφαρμόστηκε λάθος συνταγή για την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο παραδέχθηκε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ. Ο Τόμσεν παραδέχτηκε πως η τρόικα υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη και υπολόγισε λάθος τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην οικονομία. Αναγνώρισε ακόμη ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άνοιξε με καθυστέρηση και πως γενικότερα οι εκτιμήσεις της τρόικας για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν αποδείχθηκαν σωστές.
ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο επικαλείται η ανταποκρίτρια της «Wall Street Journal» στις Βρυξέλλες Ματίνα Στεβή αλλά και ο ανταποκριτής των «Financial Times» στη βελγική πρωτεύουσα Πίτερ Σπίγκελ, η απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έπρεπε να είχε παρθεί πολύ νωρίτερα, όταν φαινόταν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε βγει εκτός τροχιάς. Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτονται επίσης μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της τρόικας για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα ίδια τα στελέχη του και οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν καταλάβει νωρίτερα ότι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας ήταν λανθασμένες.
Επίσης αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν χαλάρωσαν από νωρίς τους στόχους του προγράμματος επειδή μετά το πρώτο πακέτο στήριξης δεν ήθελαν να δώσουν άλλα χρήματα. Ευθύνες στη διαχείριση της κρίσης αποδίδει εξάλλου το Ταμείο και στις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες, όπως αναφέρει, δεν φρόντισαν να βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα και δεν μοίρασαν δίκαια το βάρος της προσαρμογής στους πολίτες.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΝΤ που επικαλείται η «Wall Street Journal», το πακέτο βοήθειας που χορηγήθηκε το 2010 στη χώρα μας δεν είχε σχεδιαστεί τόσο για να βοηθηθεί η Ελλάδα όσο για να σωθεί η ευρωζώνη από ένα πιθανό ντόμινο. Αυτό πάντως δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην επίσημη, μη εμπιστευτική, Εκθεση που έδωσε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.
Το Ταμείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην καθυστέρηση να αποφασιστεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο έγινε πολύ αργότερα αφότου διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο - τον Μάιο του 2012. Αυτό το αποδίδει εν μέρει σε πολιτικές πιέσεις που άσκησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους τεράστια ποσά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα υφίσταντο μεγάλες ζημιές.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα