Γιούνκερ προς Σαμαρά: Μην ξεπουλάτε τις ΔΕΚΟ!
«Μην πουλάτε τα νησιά σας. Εγώ είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά τις δημόσιες επιχειρήσεις να τις πουλήσετε στην τιμή που εσείς θέλετε» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια αποστροφή του λόγου κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του, στέλνοντας μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ομιλία του Γιούνκερ έγινε παρουσία, εκτός του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Το «μήνυμα Γιούνκερ» έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τη Gazprom για μη υποβολή προσφοράς για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, που από πολλούς αναλυτές αναγνωρίζεται ως τακτική κίνηση του ρωσικού κολοσσού για μείωση της τιμής. Επίσης νωπές είναι ακόμα οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του ΟΠΑΠ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «παρωδία» και «σκάνδαλο» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η τιμή πώλησης ήταν πολύ χαμηλή.
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη θα ξεπεράσουν την κρίση και θα βγουν νικήτριες. Ο Γιούνκερ προέβλεψε πως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. «Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, και ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ ... Η Ελλάδα είναι και δικιά μου», δήλωσε και σημείωσε πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Αναφέρθηκε ακόμη σε προτάσεις και αποστροφές των λόγων πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού Βορρά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι οποίες έθιγαν την τιμή και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και στις οποίες, όπως είπε, ο ίδιος αντιστάθηκε σθεναρά. Ο Γιούνκερ έκανε λόγο για «τραγικά και δραματικά» προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα του ευρώ και ότι ανήκει στην Ευρώπη, ενώ τάχθηκε κατά όσων ήθελαν έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα. «Κάποιοι διακαώς αλλά κρυφά επιθυμούσαν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη», σημείωσε και πρόσθεσε πως «νιώθει περήφανος που δεν γίνεται πλέον συζήτηση για "Grexit"». «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια της, να συνεχίσει όπως έλεγαν και οι δικοί σας ποιητές το κουπί τώρα που ο άνεμος φαίνεται να είναι ούριος και θα βγει νικήτρια. Δεν λέω ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, υπάρχει ακόμα ανηφόρα, ωστόσο είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και θα βγούμε από την κρίση», τόνισε.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, η οποία όμως βλέπει τη δύναμή της στην παγκόσμια οικονομία να μειώνεται. Επιπλέον έθεσε και το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης σημειώνοντας πως αποτελεί μια νέα πρόκληση. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό. Όποιος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί πίστεψε τους γκουρού και έκανε ότι της έλεγαν, μεταξύ αυτών και των τεχνικών γκουρού και των θεσμικών γκουρού, με αποτέλεσμα να χαράξει λάθος πολιτικές, επισήμανε. «Μας οδήγησαν εν μέρει σε λάθος δρόμο» υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την ανεργία των νέων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της λαίλαπας, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της από το 2010 ως σήμερα. «Δεν έχουμε ανέβει ακόμη το βουνό, ούτε η Ελλάδα ούτε σαν Ευρώπη, αλλά θα τα καταφέρουμε, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μάστιγας της νεανικής ανεργίας», κατέληξε.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα