Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νύχτα έντασης στην Ταξίμ - Δεκάδες τραυματίες

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Νύχτα έντασης στην Ταξίμ - Δεκάδες τραυματίες

Ερντογάν: «Περίμεναν να γονατίσουμε μπροστά τους;»


Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ξανά το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, η οποία μετατράπηκε νωρίτερα σε πεδίο μάχης με την επέμβαση ειδικών δυνάμεων. Η πλατεία άδειασε αργά το μεσημέρι, όμως διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν επιστρέψει στην Ταξίμ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες από τα χημικά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Για μηδενική ανοχή στις διαδηλώσεις έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν.


Φωτο: Τούρκοι αστυνομικοί απομακρύνουν πανό από το μνημείο της πλατείας Ταξίμ, μετά τη βίαιη απομάκρυνση των διαδηλωτών στις 11/6/2013 GURCAN OZTURK / AFP

Αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν το απόγευμα γύρω από την πλατεία, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στους διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του φορέα «Αλληλεγγύης Ταξίμ» .
Ωστόσο, αργότερα οχήματα της αστυνομίας και άλλα που φέρουν αντλίες νερού προχώρησαν απέναντι από την πλατεία απομακρύνοντας τους διαδηλωτές από την βόρεια πλευρά της.
Το πρωί εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες, απομάκρυναν τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταξίμ και αφαίρεσαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει. Η επιχείρηση διήρκεσε ώρες. Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανώ που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου που βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί. "Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο", έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: "Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ".

Εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία παρέταξε τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία. Η τηλεόραση έδειξε εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μικρών ομάδων διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Συλλήψεις δεκάδων δικηγόρων

Πλατεία Ταξίμ 11-06 (φωτ: Al Jazeera)

Πλατεία Ταξίμ 11-06 (φωτ: Al Jazeera)

Περίπου 50 δικηγόροι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μέσα στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης, όπου διαμαρτύρονταν για την αστυνομική επέμβαση στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με την Ένωση Σύγχρονων Δικηγόρων.
Οι δικηγόροι απεργούν εδώ και 12 μέρες, από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα μεταβούμε (από την Άγκυρα) στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουμε τις αρχές επιτόπου» ανέφερε σε σχόλιό του στο Facebook, ο πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, ο Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για τις συλλήψεις.

Αντίδραση των διαδηλωτών
Ο φορέας «Αλληλεγγύης Ταξίμ», βασικός συντονιστής των κινητοποιήσεων στο πάρκο Γκεζί,  διαμήνυσε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε χώρο που πολιορκείται από αστυνομικούς. Εξέφρασε ανησυχία για την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση.
Για την πρωινή αστυνομική επέμβαση, ο φορέας «Αλληλεγγύης Ταξίμ» σχολίασε ότι επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση επικείμενης διαφοροποίησης διαδηλωτών από περιθωριακούς.
Αναφερόμενος στην συνάντηση αντιπροσωπεία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, ο φορέας τονίζει ότι «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».
Μήνυμα Ερντογάν
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το πάρκο Γκεζί. Υπεραμύνθηκε της αστυνομικής επέμβασης λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τί περίμεναν οι διαδηλωτές, ότι θα γονατίζαμε μπροστά τους;" και τους κάλεσε να αποσυρθούν από το πάρκο λέγοντας ότι είναι χώρος για βόλτες και όχι "ζώνη κατοχής".  Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αποτελεί μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας να πληγεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας ενώ ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στοίχισαν τη ζωή σε τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό.
Για την Τετάρτη εξάλλου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ερντογάν με εκπροσώπους των διαδηλωτών ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης και τις κινήσεις που οδηγούν τη χώρα "στη φωτιά".
Επεισόδια και στην Άγκυρα

Το βράδυ της Δευτέρας, οι δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της Άγκυρας η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές. Στην περιοχή -που έως τώρα είχε μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις -έγινε χρήση μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα και τους πελάτες να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά.

(Πηγή: BBC, Hurriyet, ΑΜΠΕ)

φωτ:@yannisBehrakis (πλ.Ταξίμ 11-06)φωτ:@yannisBehrakis (πλ.Ταξίμ 11-06)Χημικά στην Άγκυρα εναντίον διαδηλωτών (10/06/2013- φωτ:Reuters)

Χημικά στην Άγκυρα εναντίον διαδηλωτών (10/06/2013- φωτ:Reuters)

Ελευθεροτυπία






Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0