Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πρωταγωνιστές στις επενδύσεις (και φέτος) οι Έλληνες εφοπλιστές - Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Αρχική | Οικονομία | Πρωταγωνιστές στις επενδύσεις (και φέτος) οι Έλληνες εφοπλιστές - Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Μακράν οι πρωταγωνιστές στην δευτερογενή αγορά ποντοπόρων πλοίων αλλά και στις νέες ναυπηγήσεις αναδεικνύονται και φέτος οι Έλληνες εφοπλιστές καθώς στο πρώτο πεντάμηνο του έτους βρίσκονται στην κορυφή των σχετικών καταλόγων όλων των ναυλομεσιτικών οίκων.


Με τις τιμές των πλοίων να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τοποθετούνται μαζικά αν και με ηπιότερου ρυθμούς από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που αναδύονται για την απόκτηση ποιοτικού τονάζ σε χαμηλές τιμές.


Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal Research & Valuations για τις ελληνικές επενδύσεις είναι χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες εφοπλιστές το πρώτο πεντάμηνο του 2013 πούλησαν στη δευτερογενή αγορά 27 πλοία έναντι συνολικών εσόδων της τάξης των 348,47 εκατ. δολ και αγόρασαν 140 ποντοπόρα επενδύοντας 1,862,13 εκατ. δολ.


Παράλληλα τοποθέτησαν παραγγελίες σε ναυπηγεία για 48 νεότευκτα έναντι 357 εκατ. δολ. Ήτοι, δρομολόγησαν συνολικά επενδύσεις 2,2 δισ. δολ. Και αυτά επιπλέον, βέβαια, των κεφαλαίων της τάξης των 8 δισ. δολ. περίπου τα οποία δαπάνησαν για αγορές πλοίων το 2012.


Την ίδια ώρα Ιάπωνες και Γερμανοί ήταν οι μεγαλύτεροι πωλητές με 57 και 35 πλοία αντίστοιχα ενώ δεύτερη στις τάξεις των αγοραστών ήταν η Κίνα, τρίτη η Ινδονησία και τέταρτες οι ΗΠΑ. Στις ναυπηγήσεις, μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Νότιος Κορέα, ενώ πολύ μεγάλος αριθμός παραγγελιών από το ευρισκόμενο στην κορυφή πριγκιπάτο του Μονακό αποδίδεται σε ελληνικά συμφέροντα που λειτουργούν από εκεί.


Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα στην προοπτική ανάκαμψης των ναυλαγορών καθώς μεγάλο ποσοστό του νεοαποκτηθέντος στόλου αναμένεται να ανατιμηθεί δραστικά εφόσον η αγορά των διεθνών θαλασσίων μεταφορών αναζωογονηθεί. Και με τις ενδείξεις για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να πληθύνουν οι πιθανότητες να κερδηθεί το στοίχημα ενισχύονται.


Όπως παρατηρεί άλλωστε μιλώντας στο Capital.gr μεγάλος Έλληνας εφοπλιστής παραδοσιακής ναυτιλιακής οικογενείας «οι τιμές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο ελκυστικές που δεν έχεις να χάσεις τίποτα λειτουργώντας το πλοίο εωσότου έρθει η ανάκαμψη και μπορέσει αυτό να πουληθεί με σημαντικές υπεραξίες».


Η πραγματικότητα αυτή άλλωστε εξηγεί και το πώς ονόματα που παραδοσιακά δραστηριοποιούνταν αυστηρά σε έναν κλάδο, όπως τα τάνκερ ή τα φορτηγά εμφανίζονται να μπαίνουν τώρα και σε άλλους κλάδους όπως τα boxships.


Η σωρευμένη στο παρελθόν ρευστότητα σε μεγάλο μέρος του ελληνικού εφοπλισμού και η εμπιστοσύνη στο ελληνικό ναυτιλιακό managemenet την οποία έχουν ξένες τράπεζες και επενδυτικά σχήματα αλλά και κρατικοί οργανισμοί από την Ασία λύνει για πολλούς Έλληνες το τεράστιο πρόβλημα της χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων.


Και αυτό την ώρα που ξένοι ανταγωνιστές τους όπως Γερμανοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες πιέσεις από τις πιστώτριες τράπεζες και προβαίνουν σε πωλήσεις πλοίων. Και είναι και από αυτό το μέτωπο, των distressed sales, που προκύπτουν ευκαιρίες, αναφέρουν ναυτιλιακοί κύκλοι.


Σύμφωνα με έναν εκ των μεγαλύτερων ξένων ναυλομεσιτικών οίκων, την Clarkson Research Services Limited, οι Έλληνες εφοπλιστές ξεχωρίζουν για την ένταση και το εύρος της δραστηριότητά τους στην δευτερογενή αγορά πλοίων αλλά και τις ναυπηγήσεις.


Υπογραμμίζει δε την επιθετικότητα των αγορών των Ελλήνων την ώρα που ο έτερος μεγαλύτερος εθνικός εφοπλισμός, ο Ιαπωνικός εμφανίζεται να είναι ο μεγαλύτερος πωλητής.


Με δεδομένο ότι οι δύο αυτές εθνικές πλοιοκτησίες ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας μεταφορικής δυναμικότητας η αναδιάταξη των μεταξύ τους ισορροπιών προς όφελος της Ελλάδας σε μια περίοδο που η κρίση σοβεί τόσο στις ναυλαγορές όσο και στην ελληνική οικονομία έχει προσελκύσει τον θαυμασμό ακόμα και των πλέον δύσπιστων απέναντι στην ελληνική ναυτιλιακή διαχειριστική δεινότητα και ευθυκρισία.

Πηγή: www.capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0