Γενναία η απόφαση της κυβέρνησης για ΕΡΤ
Από την πρώτη ημέρα που αναδείχθηκαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, εδώ και περίπου τρία χρόνια, τα οποία και την οδήγησαν ουσιαστικά στη χρεοκοπία, ήταν καθολικό το αίτημα τόσο από την πλευρά των πολιτών, όσο και από την πλευρά των πολιτικών, κάθε παράταξης, «να γίνουν αλλαγές στη διοίκηση και λειτουργία του κράτους».
Ολοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η χώρα δεν θα μπορούσε να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.
Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, είναι κατά κανόνα επώδυνες και επισύρουν πολιτικό κόστος και αυτός είναι και ο λόγος που όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες του ελληνικού κράτους από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν απέφυγαν συστηματικά να τις αποτολμήσουν, με αποτέλεσμα, βέβαια, παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών τα δημοσιονομικά κέρδη να είναι ελάχιστα.
Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στο άμεσο προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, κινείται προς τη θετική κατεύθυνση και χαρακτηρίζεται όχι μόνο ως σωστή αλλά και γενναία.
Κανείς φυσικά δεν χαίρεται που περίπου 2.600 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους.
Η ΕΡΤ, όμως, εδώ και πολλά χρόνια δεν εκπλήρωνε το σκοπό για τον οποίο προοριζόταν και λειτουργούσε περισσότερο ως θύλακας αδιαφάνειας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, με ευθύνη φυσικά των εκάστοτε κυβερνήσεων, μηδέ της τελευταίας εξαιρουμένης, που συνέχιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή να τη χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως για ίδιον κομματικό όφελος.
Στοιχεία που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι τα έξοδα μάλιστα της λειτουργίας της ήταν υπέρογκα ενώ οι αμοιβές των τοποθετημένων -κατά κανόνα- με κομματικά κριτήρια προβεβλημένων δημοσιογράφων και στελεχών της ήταν τουλάχιστον προκλητικές. Ακόμα και οι προσλήψεις του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού γίνονταν συνήθως με αδιαφανείς διαδικασίες, προς εξυπηρέτηση και πάλι κομματικών συμφερόντων.
Πρόκειται για κοινά μυστικά που γνώριζαν και τα κατήγγειλαν εδώ και χρόνια όσοι με περίσσεια υποκρισία έχουν σπεύσει από το απόγευμα της Τρίτης να εκφράσουν την «αγανάκτησή» τους για το κλείσιμο της ΕΡΤ και να δηλώσουν «απερίφραστα» την αντίθεσή τους σε αυτό. Είναι οι ίδιοι που μιλούν γενικά και αόριστα για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να σωθεί η γενέτειρα, χωρίς όμως ποτέ να θέτουν το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.
Εξίσου όμως υποκριτική είναι και η στάση των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που μπροστά στις αντιδράσεις, σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις από μια κυβερνητική απόφαση την οποία, όπως φαίνεται, και γνώριζαν αλλά και ενέκριναν εκ των προτέρων.
Η απόφαση του Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό.
Με αυτήν επιχειρείται να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος του κράτους με έναν δημόσιο φορέα ενημέρωσης και να δημιουργηθεί μια σύγχρονη ραδιοτηλεόραση που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο και δεν θα λειτουργεί ως «μαγαζί» εξυπηρέτησης των κομματικών συμφερόντων της κάθε κυβέρνησης.
Αν η κυβέρνηση περάσει τη δοκιμασία, όπως πιστεύουμε ότι θα την περάσει, τότε θα προχωρήσει με μεγαλύτερο θάρρος σε σύγκρουση και με άλλες συντεχνίες.
Αν όχι, είναι σίγουρο ότι το έργο της θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο. Και η ζημιά στη χώρα, μεγαλύτερη.
Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης (κύριο άρθρο)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα